Weather Icon
Ελλάδα 24 Νοεμβρίου 2020

Κατασκοπεία στις επικοινωνίες του ΥΠΕΞ είναι ένα μαχαίρι με δυο όψεις…

Κατασκοπεία στις επικοινωνίες του ΥΠΕΞ είναι ένα μαχαίρι με δυο όψεις…

Δεν ανήκω στην κατηγορία των μυστών του κυβερνοχώρου. Τούτο, όμως, δεν με εμποδίζει να ισχυριστώ ότι η κυβερνοασφάλεια πρέπει να είναι βασικός στόχος και υψηλή προτεραιότητα στην πολιτική εθνικής ασφάλειας. Ελληνικές υπηρεσίες και κρίσιμα υπουργεία, άλλωστε, είναι περιοδικά στόχος κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται σε γειτονική χώρα. Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν στις αρχές του 2020, ενώ προ διετίας περίπου είχαν χτυπήσει υπολογιστές κρίσιμους για τις εξωτερικές σχέσεις υπουργείου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ως διπλωμάτης είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, χάρις και στις αποκαλύψεις του Edward Snowden ότι η ασφάλεια των εμπιστευτικών επικοινωνιών, ακόμη και με σύστημα αυτόματης κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης των μηνυμάτων, αποτελεί στην εποχή μας αυταπάτη και ουτοπία. Στον διεθνή ανταγωνισμό συλλογής πληροφοριών δεν υπάρχουν φιλίες και συμμαχίες. Υπάρχει η απόλυτη ανάγκη, o εθισμός και η εξάρτηση από τη “δίψα” για την κατανάλωση της λεγόμενης intelligence.

Η συγκομιδή πληροφοριών, εκτός των προσδιορισμένων πλαισίων για τις διπλωματικές αποστολές, η ανάγκη, με άλλα λόγια, τής με κάθε μέσο γνώσης και ανίχνευσης των προθέσεων, των σκέψεων, των δυνατοτήτων, των σχεδίων και της ψυχολογικής κατάστασης του άλλου (αδιάφορα αν είναι φίλος, σύμμαχος, αντίπαλος, ή εχθρός) είναι μια βασική σύγχρονη εφαρμογή της κυβερνοτεχνολογίας.

Υποκλοπές και “πηγές υψηλής αξιοπιστίας”
Οι παντός είδους υποκλοπές των επικοινωνιών αποτελούσαν πάνω από εκατό χρόνια την συνήθη μέθοδο. Δεν είναι όμως πλέον η μόνη. Σε έναν ιδανικό κόσμο, ανύπαρκτο δηλαδή, θεωρείται έκνομη –κατά το διεθνές διπλωματικό τυπικό– ενέργεια που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις διακρατικές σχέσεις. Τουλάχιστον εκεί όπου ρεαλιστικά θα έπρεπε να υπάρχει, δηλαδή μεταξύ συμμάχων και εταίρων. Η παγκόσμια πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.

Πληροφορείσαι, για παράδειγμα, ότι μία μεγάλη συμμαχική χώρα συστηματικά υποκλέπτει εν καιρώ ειρήνης το σύνολο σχεδόν της εμπιστευτικής αλληλογραφίας. Μαθαίνεις, μάλιστα, ότι σε εγνωσμένου κύρους υπηρεσία ασφαλείας, μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος υποκλοπών, κορυφαία πρεσβεία της χώρας σου έχει και τον χαρακτηριστικό κωδικό της (Powell και Klondike).

Από την άλλη μεριά, ας παραδεχθούμε κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό. Δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που να μην προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες για να ικανοποιήσουν τη “δίψα” για εμπιστευτική πληροφορία που εν συνεχεία παρέχουν στους “καταναλωτές” τους, κυρίως για πληροφόρηση και εκτιμήσεις προερχόμενες “από πηγές υψηλής αξιοπιστίας”. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube