Weather Icon

Kαταγγέλλουν τον Τατάρ οι Τουρκοκύπριοι κι εμείς θα του δώσουμε υπόσταση;

Kαταγγέλλουν τον Τατάρ οι Τουρκοκύπριοι κι εμείς θα του δώσουμε υπόσταση;

Βρε, πού φτάσαμε! Θα πάει απόψε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο ο Ερσίν Τατάρ, για να του μεταφέρει, λέει, τις προσδοκίες «του τουρκοκυπριακού λαού». Και ποιες είναι αυτές οι προσδοκίες; «Εάν η απέναντι πλευρά έχει καλή πρόθεση, εάν έχουν την προσδοκία μιας μόνιμης λύσης στην Κύπρο, πρέπει να δούμε τα εμπάργκο και την απομόνωση», λέει. Διότι, «αν παρεμποδίζεται σήμερα η ελευθερία ταξιδιού προς τα εδώ μέσω της Λάρνακας, αυτό γίνεται λόγω του βέτο της ε/κ πλευράς…». Και ξέρετε γιατί; Διότι «με επιβολές δεν μπορεί να υπάρξει λύση». Αυτός που δηλώνει περήφανος γιατί είναι «ο άνθρωπος της Τουρκίας», που κάνει παντιέρα τον εποικισμό της Αμμοχώστου και θέλει να επιβάλει λύση δυο κρατών, προσπαθεί να πείσει ότι το εμπόδιο για τη λύση είναι «η ελευθερία ταξιδιού». Που ούτως ή άλλως, δεν εμποδίζονται αυτά τα ταξίδια πλην της περιόδου των μέτρων κατά της πανδημίας. Άσε που ξέρει πολύ καλά ότι υπό άλλες συνθήκες, στις ελεύθερες περιοχές κάμποσα τουριστικά γραφεία οργανώνουν τουριστικές επισκέψεις στα κατεχόμενα και δεν τους λέει κανένας τίποτε. Γι’ αυτό άνοιξε και το οδόφραγμα της Δερύνεια, ας μην κοροϊδευόμαστε.

Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα μηνύματα που στέλνει ο Τατάρ, χρειάζονται και ανάλογες απαντήσεις από την πλευρά μας. Αλλιώς, είναι φανερό ότι θα εγκλωβιστούμε σύντομα στις απαιτήσεις του (απαιτήσεις της Τουρκίας, δηλαδή) και θα αρχίσουμε να τις συζητούμε. Έστω και σε κοινωνικό δείπνο σε πρώτη φάση. «Με επιβολές δεν μπορεί να υπάρξει λύση», πράγματι. Αλλά, ποιος επιβάλλει σε ποιον; Ποιος επιβάλλει τη δική του παρανομία στην κυπριακή ΑΟΖ; Στην Αμμόχωστο; Στην κατεχόμενη Κύπρο; Στη Νεκρή Ζώνη;

Οφείλει να είναι ξεκάθαρος ο Πρόεδρος απόψε. Και προς τον Τατάρ και προς τη Σπέχαρ, που θα μεταφέρει την «κοινωνική συζήτηση»: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση αν δεν τερματιστούν οι παρανομίες και οι εκβιασμοί. Και στη θάλασσα και στο έδαφος. Ας πάρουν το μήνυμα και όσοι Τουρκοκύπριοι έχουν ακόμα ανοικτά τα μυαλά τους. Είδαμε τις τελευταίες μέρες αρκετές αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τον τρόπο που επιβάλλει η Άγκυρα τις αποφάσεις της για την Αμμόχωστο. Άσχετα με τα κίνητρα όσων αντιδρούν. Γιατί ανάμεσά τους είναι και ο Κουντρέτ Οζερσάι, που καταγγέλλει ότι ο «πρόεδρος» «δεν έχει χαμπάρι» τι γίνεται στην Αμμόχωστο και η «κυβέρνηση έχει γίνει bypass» από την Τουρκία. Ο άνθρωπος που πρώτος μπήκε στο Βαρώσι και το έκανε παντιέρα της εκστρατείας του, τώρα έχει παράπονο γιατί τον έβγαλαν από την εξίσωση και κράτησαν μόνο τον Τατάρ για να τον επιβάλουν. Όπως και ο Τουφάν Ερχιουρμάν, που έλεγε χτες (στη «βουλή») προς το κόμμα του Τατάρ και την «κυβέρνηση» ότι «μπορεί να λέτε ότι το Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ» αλλά ιδέα δεν είχαν ούτε η «υπουργός εσωτερικών», ούτε ο «υπουργός εξωτερικών», ούτε ο ίδιος ο «πρόεδρος», όταν ήρθε η αντιπροσωπεία από την Άγκυρα και πήγε απευθείας στο Βαρώσι.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τα κίνητρα πίσω από τις αντιδράσεις κάποιων Τουρκοκυπρίων πολιτικών, ο Πρόεδρος πρέπει να τις αξιοποιήσει, να τις ενδυναμώσει, καταγγέλλοντας τον Τατάρ και όχι δίνοντάς του υπόσταση με την ελπίδα ότι θα βρει μαζί του τη χρυσή τομή για τη λύση. Δεν μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή υπό αυτές τις συνθήκες. Ο Τατάρ θα αποκτήσει αξία κι εκτόπισμα μπαίνοντας σε διάλογο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τα Ηνωμένα Έθνη. Την ώρα που ακόμα και τουρκοκυπριακά κόμματα αρνήθηκαν να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του, καταγγέλλοντας τις τουρκικές παρεμβάσεις. Την ώρα που Τουρκοκύπριοι πολιτικοί του λένε ότι δεν έχει ιδέα τι κάνει η Άγκυρα στο Βαρώσι. Την ώρα που Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες καταγγέλλουν ότι τους έβγαλαν έξω από τις δουλειές που θα γίνουν στην Αμμόχωστο για να λεηλατήσουν μόνοι τους οι Τούρκοι του Ερντογάν.

[email protected]

Άριστος Μιχαηλίδης

ΠΗΓΗ: Philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube