Weather Icon
Τουρκία 14 Νοεμβρίου 2020

Ήπια ισχύς-Η Τουρκία αποπληρώνει μέρος του χρέους της Σομαλίας στο ΔΝΤ

Ήπια ισχύς-Η Τουρκία αποπληρώνει μέρος του χρέους της Σομαλίας στο ΔΝΤ

Η Τουρκία κατέβαλε περίπου 3.487.000 δολάρια σε χρέη που οφείλει η Σομαλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από προεδρικό διάταγμα. Η απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βοηθήσει την οικονομία της χώρας του Κέρατος της Αφρικής θα οδηγήσει την Τουρκία να βυθιστεί στα αποθέματά της, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα.

Ως αποτέλεσμα, το χρέος της Σομαλίας θα μειωθεί από 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018 σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ 116 χωρών που υποστηρίζουν τη συμβολή στην ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Υπερχρεωμένων Φτωχών Χωρών (HIPC) – ενός συστήματος που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ για την ανακούφιση του χρέους από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σομαλίας Abdul Qadir Muhammad Nur εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τη βοήθεια. “Η καρδιά μου ένιωσε ευγνωμοσύνη απέναντι στον @RTErdogan για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στη Σομαλία, ειδικά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην Τουρκία να εκκαθαρίσει τα χρήματα χρέους του ΔΝΤ της Σομαλίας, αφαιρώντας από τα χρήματα που οφείλονται στην Τουρκία από το ΔΝΤ”, είπε σε ένα tweet. “Η Τουρκία παραμένει ισχυρός σύμμαχος στην πρόοδο της Σομαλίας”, πρόσθεσε.

https://twitter.com/Amohamednur/status/1324437770849452035

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σχεδόν το 70% των Σομαλών ζουν με λιγότερο από 2 $ την ημέρα και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μόλις συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού της. Η Τουρκία έχει επίσης δημιουργήσει σταθερή συμμαχία με τη Σομαλία με τα χρόνια και έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αφρικανική χώρα. Η Σομαλία έλαβε τόνους σε βοήθεια από τον Τούρκο σύμμαχό της, ενώ η Άγκυρα παρείχε επίσης ιατρική περίθαλψη στα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σομαλία κάλεσε τη σύμμαχο Τουρκία να εξερευνήσει το πετρέλαιο στις θάλασσές της, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV. Ο Τούρκος ηγέτης επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα σύμφωνα με την πρόσκληση στη Σομαλία, ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες. «Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία.

”Εκτελείτε παρόμοιες επιχειρήσεις με τη Λιβύη, αλλά μπορείτε επίσης να τις κάνετε εδώ, είναι πολύ σημαντικό για εμάς “, ανέφεραν σομαλοί αξιωματούχοι στον Ερντογάν από το NTV. “Επομένως, θα υπάρξουν μέτρα που θα λάβουμε στις επιχειρήσεις μας εκεί.” Η Τουρκία έχει επίσης σημαντική παρουσία στη Σομαλία και εκμεταλλεύεται μία από τις πολλές ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατάρτισης στο έθνος του Κέρατος της Αφρικής που αποσταθεροποιήθηκε εδώ και καιρό.

Σχόλιο: Όπως είχαμε αναφέρει και στις 27 Φεβρουαρίου 2020, η Τουρκία σκοπεύει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Σομαλία, τόσο στον ενεργειακό όσο και στον εμπορικό τομέα, δίχως να αποκλείεται και η δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Παραστρατιωτικές σομαλικές δυνάμεις εκπαιδεύονται από αξιωματούχους της ΜΙΤ καθώς οι σομαλοί θεωρούντο η ελίτ του Λιβυκού Στρατού του Σάραζ, με πληθώρα επιχειρήσεων κυρίως στα Δυτικά της χώρας. Το σημαντικότερο κομμάτι στο οποίο στηρίζει η Άγκυρα την στρατηγική της (όπως το έχουμε αναλύσει και στο παρελθόν) είναι η αντιστάθμιση της Ιρανικής παρουσίας στην Υεμένη όπου συνεχίζεται ο εμφύλιος μεταξύ Σ. Αραβικών στρατευμάτων και των Ιρανών Χούτι.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (στο οποίο έχουν καταφύγει Ελλάδα-Αλβανία για επίλυση θαλασσίων διαφορών) ο πρόεδρος είναι Σομαλός.

Μετάφραση-Σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος

english-alaraby

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube