REAL TIME |

Weather Icon

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τους 27 Ευρωπαΐους ΥΠΕΞ

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τους 27 Ευρωπαΐους ΥΠΕΞ
«Παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ζοζέπ Μπορέλ

«Συγγνώμη που το λέω, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πιστεύουν ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, διευρύνουν το χάσμα με την ΕΕ». Αυτό είναι το “ηχηρό” συμπέρασμα που προέκυψε από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο μετέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε, οι 27 Υπουργοί συζήτησαν για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ζ. Μπορέλ μάλιστα δήλωσε ότι οι πράξεις της Τουρκίας προκαλούν ανάφλεξη εντάσεων και διευρύνουν την απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ.

«Παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί», έστειλε το μήνυμά του ο Μπορέλ. «Ο χρόνος κυλά γρήγορα και πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μας με την Τουρκία». Ο ίδιος δε θέλησε να προβλέψει τι αποφάσεις θα λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεκβρίου -σε μόλις δυόμιση εβδομάδες από τώρα.

«Μου ζητήθηκε να προετοιμάσω τις αποφάσεις των ηγετών. Μου ζήτησαν να οργανώσω την παλέτα των επιλογών για τη θετική ατζέντα και μέτρα (σ.σ. κυρώσεις) στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει. Υποστηρίζω τη δουλειά των δυο προέδρων (σ.σ. του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν Ο. Φον Ντερ Λάιεν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν μπορώ να πω ποια ια είναι τα μέτρα που οι δύο πρόεδροι θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος,αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν θετικά βήματα, αλλά αντιθέτως τα συμβάντα στα Βαρώσια είναι εξαιρετικά αρνητικά και για τον ίδιο και για τους ΥΠΕΞ.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube