Weather Icon

Η τζιχάντ του Ερντογάν στην “άπιστη Ευρώπη”

Η τζιχάντ του Ερντογάν στην “άπιστη Ευρώπη”

by Burak Bekdil
The Gatestone Institute

H τζιχάντ του Τούρκου Προέδρου κατά της Ευρώπης βασίζεται στην ιδεολογία και την καιροσκοπία. Η έντονη αντι-δυτική ρητορική που έχει υιοθετήσει είναι ένα στοιχειώδες ιδεολογικό στοιχείο για το τουρκικό πολιτικό Ισλάμ και ένα σίγουρο μέσο ψηφοθηρίας στη «δεξαμενή» των συντηρητικών και εθνικιστικών ακροατηρίων.

Ο τζιχαντισμός του Ερντογάν ούτε είναι κάτι το περιστασιακό, ούτε αποτελεί νέο σύστημα πολιτικών ιδεών. Ο Τούρκος ηγέτης προέρχεται από τα σπλάχνα του πολιτικού ισλαμισμού στην Τουρκία, ιδεολογία που αναδείχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 υπό την ηγεσία του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού και μέντορα του Ερντογάν, Necmettin Erbakan. Σύμφωνα με τη ρητορική του Erbakan, η πολιτική παγκοσμιοποίηση είναι ένας αγώνας του σωστού (Ισλάμ) απέναντι σε μια συμμαχία Σιωνιστών, ρατσιστών και ιμπεριαλιστών. Σύμφωνα με την ιδεολογία αυτή, οι Σιωνιστές υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι «Τούρκοι μουσουλμάνοι να αφομοιωθούν στο καζάνι του Χριστιανισμού»

«Δεν είναι απλοί εχθροί. Από πίσω τους κρύβονται άλλες δυνάμεις και μυστικά σχέδια», είπε ο Ερντογάν για τις ευρωπαϊκές χώρες σε ομιλία του το 2016. «Η τζιχάντ δεν είναι τρομοκρατία. Είναι αναγέννηση. Σκοπός της είναι να δώσει ζωή και να εξελίξει. Σκοπός της είναι να πολεμήσει τους εχθρούς του Ισλάμ», δήλωσε την ίδια χρονιά. Το 2017, παρομοίασε τις πράξεις της γερμανικής κυβέρνησης με αυτές της ναζιστικής Γερμανίας.

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ),  Dawood Shihab, χαρακτήρισε την Τουρκία ως την γενναιότερη Μουσουλμανική χώρα, καθώς αντιστέκεται στις «εχθροπραξίες» του Γάλλου Προέδρου Μακρόν εναντίον Μουσουλμάνων. Ωστόσο, τα κολακευτικά σχόλια του PIJ δεν ήταν αρκετά για να πείσουν την τουρκική κοινή γνώμη ότι ο «άθεος» ηγέτης μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας πρέπει να «σταυρωθεί».

Έτσι, ο Ερντογάν έκρινε ότι πρέπει να αναλάβει ο ίδιος δράση. Η τοποθεσία ήταν μία δεξίωση στην καρδιά της Ανατολίας. Ο χώρος ήταν διακοσμημένος με δύο τεράστιες αφίσες, μία του Ερντογάν και μία του Αζέρου προέδρου Αλίεφ. Δίπλα τους ακόμα δύο αφίσες, με την πρώτη να απεικονίζει ένα τοπίο στο Αζερμπαιτζάν και την δεύτερη το τζαμί  Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ. Η λεζάντα αναγράφει «Το Καραμπάχ και το Al-Aqsa μας περιμένουν!». Ο σουλτάνος παίρνει τον λόγο και ξεκινάει την επίθεση του στον Γάλλο πρόεδρο: «Ποιο είναι το πρόβλημα του Μακρόν με το Ισλάμ; Ποιο είναι το πρόβλημά του με τους Μουσουλμάνους; Χρειάζεται ψυχίατρο». Ο Ερντογάν πιστεύει πως ο Γάλλος Πρόεδρος τρελάθηκε επειδή υποσχέθηκε να χτυπήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Ευρώπη, αφού, λίγες μέρες πριν, η Ευρώπη συγκλονίστηκε από τον αποκεφαλισμό του δασκάλου ιστορίας Samuel Paty στις 16 Οκτωβρίου.

Επίσης, κατηγόρησε την Δύση ότι προμηθεύει με όπλα την Αρμενία στην πρόσφατη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν· μια υποκριτική δήλωση, αν λάβουμε υπόψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος καυχιέται ότι παρέχει στο Μπακού εκπαίδευση, drones και άλλα οπλικά συστήματα.

Η πολιτική της Μέσης Ανατολής αποτελούσε ανέκαθεν παγίδα για ριζοσπαστικούς ιδεολόγους. Στο μυαλό του Ερντογάν, η «άπιστη Δύση» παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην «κακή Αρμενία», ενώ η Τουρκία βοηθάει το «φιλοδίκαιο Αζερμπαϊτζάν». Ας υποθέσουμε για χάρη της συζήτησης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δίκιο και ας παρατηρήσουμε ποια άλλη χώρα παρέχει βοήθεια στο Μπακού και βρίσκεται στην «σωστή» πλευρά: Η χώρα που μισεί ο Ερντογάν, το Ισραήλ. Το 2016 ο Αζέρος Πρόεδρος υποστήριξε πως η χώρα του έχει αποκτήσει εξοπλισμό αξίας 4.85 εκατομμυρίων δολαρίων από το εβραϊκό κράτος, ενώ ένας από τους συμβούλους του Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε drone Ισραηλινής κατασκευής (όπως τα «drone αυτοκτονίας» που πλήττουν στόχους μέσω σύγκρουσης) στην περιοχή του Αρτσάχ. Άρα, η Άγκυρα και το Τελ-Αβίβ εξοπλίζουν την ίδια πλευρά στην ένοπλη αυτή σύρραξη. Η άθελη αυτή σύμπτωση, ωστόσο, δεν θα κάμψει της τζιχαντιστικές φιλοδοξίες του Ερντογάν. Σε αναφορά δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών τον Οκτώβριο, αποκαλύφθηκε ότι η Χαμάς έχει ιδρύσει ένα δεύτερο μυστικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο είναι υπεύθυνο για επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου και αντικατασκοπείας κατά των αντιπάλων της (συμπεριλαμβανομένης και της Παλαιστινιακής ηγεσίας) και λιποτακτών της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, το γραφείο αυτό ιδρύθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια ώστε η οργάνωση να αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλισμό που θα της επιτρέψει να παράγει όπλα, αλλά και να της δώσει τη δυνατότητα εξολόθρευσης διαφωνούντων μελών και διεξαγωγής κυβερνοεπιθέσεων κατά πρεσβειών εχθρικών αραβικών κρατών, όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία.

Η πιο πρόσφατη περιοχή στην οποία η Τουρκία εξάγει το τζιχαντισμό φαίνεται να είναι ο Καύκασος και συγκεκριμένα το Nagorno-Karabakh. Δημοσιεύματα και ανεξάρτητα παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν την άφιξη εκατοντάδων τζιχαντιστών στην περιοχή, παρόλο που η Άγκυρα και το Μπακού αρνούνται τις κατηγορίες. Το πλούσιο σε υδρογονάνθρακες Αζερμπαιτζάν έχει σίγουρα την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει χιλιάδες τέτοιους στρατιώτες, πόσο μάλλον εκατοντάδες· ωστόσο αυτό θα σήμαινε την οργή της Μόσχας, κάτι το οποίο οι Αζέροι ξέρουν ότι θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη χώρα τους.

Μετά την άμεση ανάμειξη της Τουρκίας στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι τζιχαντιστικές «περιπέτειες» του Ερντογάν φαίνεται να συνεχίζονται στον Καύκασο. Τι ακολουθεί;

Μετάφραση: Νίκος Χριστσοφορίδης

Πηγή: meforum.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube