Weather Icon
Κύπρος 21 Νοεμβρίου 2020

Η Τουρκία κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες, στοχεύοντας να «δικαιώσει» το ΕΒΚΑΦ

Η Τουρκία κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες, στοχεύοντας να «δικαιώσει» το ΕΒΚΑΦ

ΕΧΕΙ σημασία να αξιολογήσει κανείς τα όσα ανέφερε ο εγκάθετος της κατοχικής Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ για την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Είναι σημαντικό καθώς δείχνει τις τουρκικές προθέσεις και προφανώς «προσγειώνει», τις όποιες σκέψεις σε σχέση με την έκκληση της τουρκικής πλευράς προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες να «επιστρέψουν». Κι αυτό γιατί αυτή η έκκληση κρύβει σοβαρές παγίδες για τους Ελληνοκύπριους. 

Ο ΕΡΣΙΝ Τατάρ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ρωτήθηκε για το Βαρώσι και έδωσε τις εξής απαντήσεις: 

ΠΡΩΤΟΝ, ισχυριζόμενος ότι όλα τα βήματα που θα γίνουν θα είναι εναρμονισμένα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισήμανε πως το περιουσιακό θα λυθεί μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες πρέπει να πείσουν την παράνομη επιτροπή ότι οι δικές τους περιουσίες τους ανήκουν! Πέραν, βέβαια, του γεγονότος ότι η λεγόμενη Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών δεν επιστρέφει περιουσίες.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, ότι επιμένει πως μέρος του Βαρωσιού, ανήκει, δήθεν, στο ΕΒΚΑΦ. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είπε ότι και το ΕΒΚΑΦ θα αποταθεί στην εν λόγω Επιτροπή και θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες. Συνεπώς, το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα από το ΕΒΚΑΦ, το οποίο θα παρουσιαστεί μέσω της λεγόμενης Επιτροπής, ότι έχει την πλειοψηφία των περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή. Αυτό είναι προδιαγεγραμμένο σύμφωνα με τα όσα δηλώνεται από τουρκικής πλευράς. Ανεξαρτήτως εάν τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τατάρ, έχουν κάνει έκκληση προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών στο Βαρώσι να αποταθούν στην Επιτροπή. Είναι δε ενδεικτικό να αναφερθεί πως ο κατοχικός ηγέτης έχει αναφέρει πως «οι αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών πρέπει να γίνονται δεχτές από τον κόσμο», την ίδια ώρα που καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθεί τη διαδικασία ( όπως κάνει, δηλαδή, συνήθως αντί να διασφαλίζει την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών). Δηλαδή ο κόσμος να αποδεχθεί τις παράνομες αποφάσεις τους, που θα επιβεβαιώνουν την αρπαγή των περιουσιών.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλωθεί δημόσια τις τελευταίες ημέρες, προβάλλει την άποψη πως «δεν υπάρχει πλέον νόημα να παραμένει άλλο κλειστό το Βαρώσι». Και γιατί; Επειδή, όπως αναφέρεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε απορρίψει στο παρελθόν προτάσεις για επιστροφή της περιοχής. Πότε έγινε αυτό; Κι εάν η τουρκική πλευρά έχει πρόθεση να επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή, τότε μπορεί να το κάνει τώρα. Δεν είναι, όμως, αυτή η πρόθεση της κατοχικής δύναμης. Τώρα επέλεξε να προχωρήσει στον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής, παραβιάζοντας κατάφορα αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις. Κι όλα αυτά ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζουν, υποτίθεται, το έδαφος για τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Για το σκοπό αυτό έρχεται στην Κύπρο η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ. Έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος, την ώρα που η κατοχική Τουρκία «τουμπάρει» κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. 

* Το ΕΒΚΑΦ είναι μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων (βακούφια) που έχουν γίνει από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ. Κατά την διάρκεια των αιώνων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σημαντική περιουσία. To ίδρυμα σήμερα υπάγεται στην Τουρκοκυπριακή Διοίκηση Βακουφίων (Kıbrıs Türk Vakıflar Idaresi) που υπάγεται στην διοίκηση της κατεχόμενης Κύπρου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube