Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΝΑΤΟ , Τουρκία 27 Νοεμβρίου 2020

Η Τουρκία φοβάται ότι Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία φοβάται ότι Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Επανήλθε το Oruc Reis 20 μίλια νότια του Καστελόριζου

Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν οι Τούρκοι, μετά την πρωτοβουλία της ΕΕ να εκπονήσει έκθεση που προτείνει την πρόσκληση χωρών εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αυστρία σε συνόδους κορυφής.

Κατά την τουρκική πλευρά αποδείχθηκε ότι η Γερμανία συνέταξε έκθεση με το πρόσχημα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία, καθώς και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas ολοκλήρωσε την έκθεση και την έστειλε στα κράτη μέλη.

Ο Hubert Védrine, ένας από τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, συμμετείχε επίσης στην επιτροπή.

Η έκθεση περιέχει 140 συστάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας και επικοινωνίας στο ΝΑΤΟ.

Οι συστάσεις

Οι συστάσεις της έκθεσης, που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών και διπλωμάτων, περιλαμβάνουν την πρόσκληση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τρίτων χωρών της ΕΕ σε συζητήσεις στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ.

υτή η πρόταση παρουσιάζεται ως στόχος της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κατά την Τουρκία φαίνεται ότι ο πραγματικός στόχος είναι η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ δια της πίσω πόρτας.

Η Τουρκία, το 2017, άσκησε βέτο στην ένταξη του προγράμματος συνεργασίας της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ.

Αντιδρά η Τουρκία… embargo στα veto

Το να είναι δύσκολο για τις χώρες μέλη να ασκήσουν βέτο στις αποφάσεις της συμμαχίας συγκαταλέγεται μεταξύ των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, που αφορά το ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτή η πρόταση εξετάζεται με στόχο να αποδυναμωθεί η δυνατότητα βέτο από την Τουρκία.

Η έκθεση προτείνει οι πολιτικές συνομιλίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός της Συμμαχίας και ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται όχι μόνο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και σε χώρες μέλη σε υπουργικό επίπεδο.

Η έκθεση αναφέρει ότι, για παράδειγμα, οι υπουργοί Εξωτερικών μπορεί να πραγματοποιήσουν πρόσθετες συναντήσεις ή οι υπουργοί Εσωτερικών μπορεί να συναντηθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα για να αξιολογηθούν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Γιβς Λε Ντάρια, ζήτησαν κοινή δράση κατά της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα. Ο Γάλλος υπουργός στην Le Monde, ο Γερμανός στην Die Welt κατηγορούν την Τουρκία ως «απρόβλεπτη χώρα».

Επανήλθε το Oruc Reis 20 μίλια νότια του Καστελόριζου

Εν τω μεταξύ, το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά πλοία, ενώ είχαν απομακρυνθεί σχεδόν 150 μίλια νοτίως του Καστελόριζου πλησιάζοντας το Barbaros, το έτερο τουρκικού ερευνητικό σκάφος που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Κύπρου, άλλαξε πορεία και επανήλθε εκ νέου κοντά στο Καστελόριζο.

Βρίσκεται σχεδόν 20 μίλια νοτίως του Καστελόριζου αλλά στις 29 Νοεμβρίου θα αποχωρήσει κατευθυνόμενο είτε προς την Αττάλεια, είτε προς το Barbaros νότια της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube