Weather Icon
Ισραήλ , Καύκασος 12 Νοεμβρίου 2020

Η σύγκρουση στο Nagorno-Karabakh δεν έδωσε μαθήματα αντιμετώπισης εχθρών στους Ισραηλινούς

Η σύγκρουση στο Nagorno-Karabakh δεν έδωσε μαθήματα αντιμετώπισης εχθρών στους Ισραηλινούς
Emanuel Fabian
Συμβατικά μαθήματα για μη συμβατικούς εχθρούς: Ισραηλινά όπλα έχουν προβληθεί στο προσκήνιο από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν (ο δεύτερος σύμμαχος του Ισραήλ). Η σημασία των ισραηλινών όπλων στη σύγκρουση είναι ξεκάθαρη. Τα οφέλη για το Ισραήλ; Λιγότερο. Ενώ η ασαφής σχέση ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν υπήρχε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε για την συνεργασία τους.
Οι πωλήσεις όπλων έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων συστημάτων αεροπλάνων και πυραύλων, αποτελώντας τουλάχιστον το 60% των προμηθειών όπλων του Αζερμπαϊτζάν. Το Ισραήλ αντιμετώπισε μεγάλη κριτική για την προμήθεια όπλων στο Αζερμπαϊτζάν, τόσο εσωτερικά από την αρμενική-ισραηλινή κοινότητα όσο και από την ίδια την Αρμενία, η οποία έχει ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Ισραήλ ως αποτέλεσμα της ισραηλινής στρατιωτικής βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν.
Τον τελευταίο μήνα, διαδόθηκαν πλάνα σε όλον τον κόσμο μέσω Twitter από το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Κυκλοφόρησαν βίντεο αεροπορικών επιθέσεων εναντίον Αρμενικού εξοπλισμού και στρατευμάτων για σκοπούς ανάλυσης και προπαγάνδας. Ενώ η Αρμενία κυκλοφόρησε επίσης παρόμοια πλάνα, η παραγωγή της ήταν σε σημαντικά μικρότερη κλίμακα. Καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν εδαφικά, ήταν προφανές ότι είχαν το προβάδισμα στη σύγκρουση, δεδομένης της οπτικά επιβεβαιωμένης απώλειας από την αρμενική πλευρά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στη χρήση ισραηλινών πυρομαχικών που περιπλέκονται και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Το σημαντικό είναι πως οι στόχοι αυτών των όπλων είναι πιο σημαντικοί από τα όπλα που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή τους. 

https://twitter.com/i/status/1325743894634565632

Τα ισραηλινά πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστρέψει δεκάδες αρμενικά τανκς, θωρακισμένα οχήματα, προηγμένα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και εξοπλισμό πυροβολικού. Αυτό τοποθετεί τέλεια τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις παραμέτρους του συμβατικού πολέμου – μια κατάσταση που δεν έχει αντιμετωπίσει το Ισραήλ από το 1985. Οι εχθροί του Ισραήλ έχουν προσαρμοστεί σε μη συμβατικά μέσα και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στον ασύμμετρο πόλεμο, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ένας συμβατικός πόλεμος με το Ισραήλ πιθανότατα θα είναι ανεπιτυχής.

Περάσανε οι ημέρες των συγκρούσεων και της μαζικής κινητοποίησης στρατευμάτων. Οι πόλεμοι του Ισραήλ στην πρόσφατη ιστορία ήταν κατά κύριο λόγο προσπάθειες για τον περιορισμό των πυραύλων μη κρατικών φορέων προς ισραηλινές πόλεις, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια μέτωπα. Ένας τέτοιος Ισραηλινός εχθρός, το Ιράν, λειτουργεί οπλίζοντας στρατιωτικούς αντιπροσώπους στη Γάζα και, πιο ανησυχητικά, τη Χεζμπολάχ, με το πρόγραμμα πυραύλων με καθοδήγηση ακριβείας. Το IDF εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ έχει πάνω από 130.000 πυραύλους.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών καθοδηγείται, κυρίως ως αποτέλεσμα της εκστρατείας «πολέμου-μεταξύ-πολέμων» του IDF για να σταματήσει η παραγωγή και η αποστολή των κατευθυνόμενων πυραύλων στη Χεζμπολάχ και το Ιρανικό Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα Φρουράς (IRGC) στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ . Αν και το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ και τον άμεσο σχηματισμό IRGC στο Ιράν στη Συρία ως μια από τις πιο κρίσιμες απειλές για την κρατική ασφάλεια λόγω των πιο σύγχρονων δυνατοτήτων τους, οι πιθανότητες να τοποθετηθούν δομές πυροβολικού στο Γκολάν είναι απίθανες.

Επί του παρόντος, η κύρια απειλή από αυτές τις ομάδες είναι η χρήση των μη συμβατικών επιθέσεων. Αυτές οι επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη κατευθυνόμενων πυραύλων, της εκσκαφής σηράγγων στο έδαφος του Ισραήλ για απαγωγές και η πιθανή χρήση πυραύλων ακριβείας. Όλα αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι καμία από αυτές τις ομάδες δεν έχει ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει συμβατικά μέσα πολέμου εναντίον του Ισραήλ. Λειτουργούν σχεδόν εξ ολοκλήρου ως αντάρτες ή εκτοξεύοντας πυραύλους προς το έδαφος του Ισραήλ. Όπως ισχύει, η αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη συγκέντρωση πληροφοριών, του επιτρέπει να κρατήσει το πρόγραμμα πυραύλων ακριβείας.

Κατά τη διάρκεια της πραγματικής σύγκρουσης, τα προηγμένα συστήματα άμυνας θα ήταν το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της απειλής. Παραμένει ασαφές εάν τα αργότερα πυρομαχικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μπορεί να λειτουργήσουν έναντι ενός μη συμβατικού αντιπάλου. Ακριβώς όπως οι εχθροί του Ισραήλ προσαρμόστηκαν σε μη συμβατικές μεθόδους με την πάροδο των ετών, μπορούν να επιχειρήσουν με άλλες νέες στρατηγικές τις οποίες το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει. Το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να αναπτύσσει νέα μέσα για την καταπολέμηση διαφόρων νέων απειλών.

Το πρόσφατο κύμα ευνοϊκών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του ωθεί περαιτέρω την πιθανότητα ενός συμβατικού πολέμου στα βασίλεια της αδυναμίας. Ο Λίβανος και η Συρία είναι οι μόνοι κρατικοί φορείς στα σύνορα του Ισραήλ που εξακολουθούν να θεωρούνται εχθροί. Και οι δύο χώρες εξαθλιωμένες από κυρώσεις ή εμφύλιο πόλεμο, δεν έχουν κανέναν συμβατικό τρόπο αντιμετώπισης του Ισραήλ. Τα μαθήματα που παίρνει το ίδρυμα ασφάλειας του Ισραήλ από τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι τόσο σημαντικά όσο ισχυρίζονται πολλοί αναλυτές. Ενώ η νοημοσύνη και η στρατιωτική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν παραμένουν υψίστης σημασίας, είναι απαραίτητο να δούμε τις εξελίξεις μέσω του συνεχώς εξελισσόμενου φακού της ισραηλινής στρατιωτικής στρατηγικής και ασφάλειας, προσαρμόζοντάς τες ανάλογα.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: blogs.timesofisrael.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube