REAL TIME |

Weather Icon

Η μυστηριώδης επίσκεψη του νέου αρχηγού της ΜΙ6 στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας

Η μυστηριώδης επίσκεψη του νέου αρχηγού της ΜΙ6 στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας

Του Κώστα Ράπτη

Τι κοινό έχουν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας; Γνωρίζουν και οι τρεις την τουρκική γλώσσα. Τόσο η Τζίνα Χάσπελ, αρχηγός της CIA από το 2018, όσο και ο Μπερνάρ Εμιέ, διοικητής της DGSE από το 2017, αλλά και ο Ρίτσαρντ Μουρ της ΜΙ6. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εκπροσωπήσει τις χώρες τους ως πρεσβευτές στην Άγκυρα. Η τουρκομάθεια αναδεικνύεται σε μεγάλο προσόν, δεδομένης της στρατηγικής θέσης της γείτονος, αλλά και του κομβικού της ρόλου στη μεγαλύτερη μυστική επιχείρηση των τελευταίων ετών που ήταν η μαζική μεταφορά οπλισμού και στρατολογημένων εθελοντών στη Συρία για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. (Το ότι και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είναι τουρκολόγος με παρελθόν στην ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα καθιστά την εικόνα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα).

Ο Βρετανός αριχκατάσκοπος ανέλαβε τα καθήκοντά του, αντικαθιστώντας τον σερ Άλεξ Γιάνγκερ, μόλις πρόσφατα, αν και εργαζόταν για την ΜΙ6 από το 1987. Κατάφερε μάλιστα να εκτοπίσει τον θεωρούμενο ως φαβορί Τομ Χερντ, στέλεχος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών και συμμαθητή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κολλέγιο του Ήτον.

Γεννημένος στην Τρίπολη της Λιβύης το 1963, ο Ρίτσαρντ Μουρ, σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ υπηρέτησε σε διάφορα πόστα του Φόρεϊν Όφις, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας στην Άγκυρα (ως επιτετραμμένος το 1990-1992 και ως πρέσβυς το 2014-2017) προτού καταλήξει Πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Κύπρος τον γνωρίζει καλά, αφού συμμετείχε στη βρετανική αντιπροσωπεία στην άκαρπη (κατόπιν και βρετανικών ενεργειών) διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017. Ο ίδιος με άρθρο του το 2015, υπό τον τίτλο “Cyprus: a time for fresh thinking?” συνόψισε, στο φόντο δύο ακαδημαϊκών σεμιναρίων επί του θέματος σε Βρετανία και Τουρκία, τη βρετανική υποστήριξη προς την άμεση επίτευξη μιας λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απομακρύνει από την ευρωπαϊκή και ευρύτερη ατζέντα το “εμπόδιο” του Κυπριακού.

Από αυτή την άποψη, δεν είναι παράδοξο που η πρώτη αποστολή στο εξωτερικό του Ρίτσαρντ Μουρ ως αρχηγού της MI6 περιλάμβανε την Άγκυρα. Άλλωστε, ως πρεσβευτής στην τουρκική πρωτεύουσα ο Μουρ είχε επιδοθεί σε μια εντατική προσπάθεια καλλιέργειας δημοσίων σχέσεων, εμφανιζόμενος ακόμη και σε τηλεοπτικά σόου μετά της συζύγου ή αποκτώντας ταυτότητα μέλους της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Υπήρξε μάλιστα ο πρώτος ξένος αξιωματούχος ο οποίος κατονόμαστε το δίκτυο του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ως αυτουργό του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2017 στην Τουρκία.

Ήδη από το καλοκαίρι όταν έγινε γνωστός ο διορισμός του στην ηγεσία της ΜΙ6 αθρογράφοι, όπως ο Σερκάν Ντεμίρτας της Hurriyet Daily News προέβλεπαν σύσφιξη της συνεργασίας των βρετανικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας – φράση που ακούγεται ειρωνική, δεδομένης της εμπλοκής των δύο αυτών πλευρών στην ενίσχυση των ισλαμιστών ανταρτών που έδρασαν στη Συρία και όχι μόνο.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube