Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 14 Νοεμβρίου 2020

Η μετάβαση Ερντογάν στην Αμμόχωστο και η αποστολή Λουτ

Η μετάβαση Ερντογάν στην Αμμόχωστο και η αποστολή Λουτ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρεθεί στην κατεχόμενη Κύπρο αύριο για να συμμετάσχει στα πανηγύρια για την επέτειο παράνομης και αποσχιστικής ενέργειας ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει πως θα μεταβεί στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου για πικνίκ. Έχει, επίσης, γίνει γνωστό ότι θα συνοδεύεται με τον ακροδεξιό συνέταιρο του στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ μετά από χρόνια απουσίας από αυτά τα πανηγύρια για το ψευδοκράτος, επανέρχεται θέλοντας να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για τις προθέσεις του στο Κυπριακό. Είναι ξεκάθαρο πως διατηρώντας πολλά μέτωπα ανοικτά, ο Ερντογάν θέλει να παρουσιαστεί αποφασισμένος να επιβάλλει τετελεσμένα στην Κύπρο, τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. Είναι δε πρόδηλο πως η επιλογή του να μεταβεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Η επιλογή αυτή, συνιστά ενέργεια, η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους. Τέτοιες ενέργειες δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται. Δεν θα μεταβεί ο Ερντογάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για λόγους εντυπωσιασμού. Πολλοί είναι εκείνοι, που θεωρούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιχειρήσει, βρισκόμενος στα κατεχόμενα, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι. Γι αυτό και έρχεται στην Κύπρο, στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού. 

Ο ΝΕΟΣ εγκάθετος της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, λίγο-πού έχει προαναγγείλει τι θα ακολουθήσει. Δεν πήρε από μόνος του πρωτοβουλία, αλλά μετέδωσε αυτό που του είπαν. Ανέφερε πως «είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο το γεγονός ότι ο κ. Έρντογαν θα μεταβεί στο κλειστό Βαρώσι επισκεπτόμενος την χώρα μας στις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή στην 37η επέτειο από την ίδρυση της ‘’ΤΔΒΚ’’. Η ρητορική για πικνίκ αντικατοπτρίζει την οπτική μας γωνιά σε σχέση με το μέλλον εκείνου του μέρους. Εμείς θέλουμε να πάψει πλέον να είναι νεκρή πόλη το κλειστό Βαρώσι και να προσφερθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και της χώρας μας…»

ΟΛΑ αυτά διαδραματίζονται ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζουν το έδαφος για τη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.  Ενόψει τούτων των προετοιμασιών, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ προτίθεται, ως γνωστό,  να έλθει στην Κύπρο. Η κάθοδος της στο νησί τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου με στόχο όπως έχει αναφερθεί, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, να προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες στην Πενταμερή Διάσκεψη. Ο Γ.Γ. μετά από δυο αποτυχημένες Διασκέψεις, σαφώς και δεν θα θέλει προφανώς νέα αποτυχία. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα, που δεν μπορούμε να αναφερθούμε με βεβαιότητα. Κι αυτό γιατί οι πρώτες δηλώσεις του Γ.Γ. για Πενταμερή, όχι τυχαία, έγιναν πριν να συζητηθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πριν διενεργηθούν οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Αναφέρθηκε και στις επιστολές, που απέστειλε πρόσφατα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Τατάρ. Προφανώς και η Διάσκεψη θα γίνει, ανεξαρτήτως εάν ο Ερντογάν και οι υποτακτικοί του θα κάνουν πικνίκ στην περίκλειστη περιοχή, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.  Η Διάσκεψη θα γίνει την στιγμή κατά την οποία συνεχίζονται αυτές οι παραβιάσεις. Μπορεί μια τέτοια σύναξη να σταματήσει την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας και να ανατρέψει τα τετελεσμένα; Η απάντηση μπορεί να δοθεί από τον κ. Γκουτέρες, αν και αρμοδιότερος να απαντήσει είναι ο κ. Ερντογάν. 

www.philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube