Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 20 Νοεμβρίου 2020

Η ημισέληνος του Ερντογάν και η Κύπρος

Η ημισέληνος του Ερντογάν και η Κύπρος

  Φειδίας Θεοφάνους  

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους η Ερντογανική Τουρκία επέδειξε για άλλη μια φόρα το επεκτατικό προσωπείο της. Ο σχηματισμός της ημισέληνου και του αστεριού της τουρκικής σημαίας στον ουρανό της Κύπρου μόνο κακά μαντάτα προμηνύει. Εν τούτοις, ο Κυπριακός Ελληνισμός οφείλει να παραμείνει όρθιος και άξιος υπερασπιστής των ιερών παρακαταθηκών που η ιστορία και ο σκοπός του επιβάλλει.

Η ημισέληνος του Ερντογάν στον ουρανό της Κύπρου διαλαλεί περίτρανα πως ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι άλλος παρά ο πλήρης έλεγχος ολόκληρης της νήσου. Το προαναφερθέν σε συνάρτηση με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αρτσάχ, καθώς και την έκβασή τους, θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό στην Κυπριακή Πολιτεία από καιρό. Αντ’ αυτού, παρατηρείται μια παθητικότητα και έλλειψη επαφής με τη πραγματικότητα σε ένα μεγάλο μέρος της Πολιτείας μας.

Η μεν Κυβέρνηση επιδεικνύει πως αδυνατεί, για μια άλλη φορά, να καταρτίσει αποτρεπτικά σχέδια δράσης για κινήσεις εκ προτέρων διακηρυχθείσες. Η δε αντιπολίτευση, είτε αρκείται σε ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές εισηγήσεις όπως για παράδειγμα η οδός των κυρώσεων είτε εμμονικά προωθεί την επικίνδυνη συνέχεια συνομιλιών στο υφιστάμενο πλαίσιο λύσης.

Παράλληλα, λυπεί το μέγεθος του ευσεβοποθισμού σε μερίδα της κοινωνίας μας που θεωρεί ότι μπορούμε να απαλλαχθούμε από τα δεινά της κατοχής μέσω διακοινοτικών συνομιλιών και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Είναι ανεπίτρεπτο να μην κατανοούμε πως το αποτέλεσμα του οποιουδήποτε διαπραγματευτικού διαλόγου αντικατοπτρίζει την αναλογία ισχύος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Και η υφιστάμενη αναλογία ισχύος είναι τέτοια που και τις καλύτερες των προθέσεων να είχαν οι Τουρκοκύπριοι-γεγονός που δεν ισχύει-το αποτέλεσμα δεν βελτιώνει την υφιστάμενη κατάσταση για την πλευρά μας. Αυτό λόγω του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να αποδεχθούν λύση που να μην ενισχύει τον έλεγχο και την κυριαρχία της επί της Κύπρου. Παράλληλα θα εκφοβίζει τους Ελληνοκύπριους για να αποδεχθούν λύση υποτέλειας αποσκοπώντας στην «αποτροπή νέων τετελεσμένων».

Όσον αφορά την ερμηνεία των πρόσφατων διαδηλώσεων των Τουρκοκυπρίων ως οιωνό απαγκίστρωσης από την Άγκυρα, καλό θα ήταν να θυμόμαστε τη στάση του τουρκικού κράτους στον Κουρδικό λαό και τον αγώνα του. Είναι λάθος να θεωρούμε πως η όποια διαδήλωση μπορεί μεταβάλει θετικά ή να αναστρέψει την εξωτερική πολιτική ενός γενοκτόνου και επικίνδυνα επεκτατικού κράτους όπως η Τουρκία. Ταυτοχρόνως θα ήταν σώφρων να αποδεχθούμε πως οι Τουρκοκύπριοι θερμότερα διαδήλωναν υπέρ της απαγκίστρωσης της Τουρκίας από την «ΤΔΒΚ» παρά υπέρ της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι παράλληλα δύσκολο να ελπίζουμε πώς η λύση στα σημερινά μας αδιέξοδα μπορεί να επέλθει από την υφιστάμενη πολιτική ηγεσία. Υπογραμμίζεται ότι και ο λαός έχει τις δικές του ευθύνες. Η πολιτική στελέχωση μιας κοινωνίας αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της. Και η κυπριακή κοινωνία, μέχρι προσφάτως επεδείκνυε πως προτεραιότητα αποτελούσε η άνευ θεμελίων, κόπου και αξιοσύνης ψευδοευημερία.

Στις σημερινές συγκυρίες, παρά ταύτα, το εξωγενές αξιακό σύστημα που μέχρι πρότινος κινούσε την κυπριακή κοινωνία, θα καταστεί ανεφάρμοστο. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε λόγω υγειονομικής κατάστασης και ανικανότητας διαχείρισης, θα επιφέρει μακροχρόνιες αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο του λαού. Η νέα γενιά που θα κληθεί να επωμισθεί τη μερίδα του λέοντος του οικονομικού κόστους της πανδημίας θα αποτελέσει την πρώτη γενιά της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας της οποίας η ζωή σε υλικό επίπεδο θα υστερεί από τις προηγούμενες.

Αυτό θα δώσει στη νεότερη γενιά τη δυνατότητα να στραφεί στο διαχρονικό και οικουμενικό αξιακό σύστημα του Κυπριακού Ελληνισμού, το οποίο μπορεί να υπερκαλύψει τις καταναλωτικές της ελλείψεις. Έννοιες όπως η Αξιοπρέπεια και η Ολιγάρκεια για παράδειγμα δεν θα ενίσχυαν τη συχνότητα οικονομικών κρίσεων τύπου χρηματιστηρίου και 2013. Θα την αναγκάσει επίσης να ανατρέξει στην ιστορία της για να κατανοήσει πως οι όποιες γεωπολιτικές αλλαγές διήλθε η νήσος μας, ήταν αποτέλεσμα περιφερειακών και παγκόσμιων ανακατατάξεων.

Με αυτή την κατανόηση του αξιακού συστήματος του Κυπριακού Ελληνισμού, η ευρύτερη κοινωνία μέσω της νεότερης γενιάς θα μπορέσει να δημιουργήσει την πρέπουσα ηγεσία της. Μια ηγεσία ικανή να ανασηκώσει τον μαρτυρικό Σταυρό της Πατρίδας και να τον φέρει με αξιοπρέπεια εκεί που πρέπει, παρά τις ημισέληνους που σχηματίζουν στον ουρανό μας οι κατακτητές. Μια ηγεσία που να μάχεται νυχθημερόν για τα δίκαια του λαού της και που να ξέρει να αντιμετωπίζει τον κάθε οιωνό στον ουρανό με τον αρμόδιο τρόπο: Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης.

*Ο Φειδίας Θεοφάνους είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο London School of Economics and Political Science.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube