Weather Icon

Η Γερμανία πρέπει να δώσει τέλος στον εκβιασμό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας

Η Γερμανία πρέπει να δώσει τέλος στον εκβιασμό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας

 

Της Judy Dempsey

Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λυγίσουν.

Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη περνάνε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η Αυστρία, η Γαλλία και αρκετές άλλες χώρες έχουν επιβάλει αυστηρά lockdowns. Και είναι μόλις Νοέμβριος. Αναμένεται μακρύς χειμώνας.

Οι κυβερνήσεις τους για αρκετά χρόνια αγνοούν συστηματικά το κράτος δικαίου. Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος καταλύεται στην Πολωνία. Είναι ήδη αποδυναμωμένη στην Ουγγαρία. Η ανεξαρτησία των ΜΜΕ πλήττεται και στις δύο χώρες. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της τους έδιναν το ελεύθερο να τα κάνουν.

Μετά από πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από κάποιες χώρες, η ΕΕ τελικά επέτρεψε στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και στο νέο ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό, να έρθουν με προϋπόθεση τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Το πακέτο των 1,8 τρισ. Ευρώ -σε συνδυασμό με το πολυετές χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το 2021-2027 και το εφάπαξ ταμείο ανάκαμψης της επόμενης γενιάς της ΕΕ- συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2020 μετά από έντονες και ακραίες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων κρατών-μελών. Το σχέδιο ήταν να αρχίσουν να το διανέμουν στις αρχές του 2021. Αλλά η Ουγγαρία -με την υποστήριξη της Πολωνίας- απείλησαν να ασκήσουν βέτο στην έγκρισή του.

Και οι δύο αρνούνται να συνδέσουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου με την πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΕ, αν μη τι άλλο επειδή αυτά τα κεφάλαια αντιστοιχούν στο περίπου 2%-4% του ΑΕΠ τους. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει χρησιμοποιήσει έμμεσα τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει δικά του projects, όπως ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16 Νοεμβρίου και μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πρεσβευτές έδωσαν την έγκριση τους για έναν αυστηρό μηχανισμό κράτους δικαίου. Και αυτό διότι αυτή η ρήτρα απαιτούσε μόνο μια ειδική πλειοψηφία. Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν ήταν σε θέση να τη μπλοκάρουν.

Αλλά για να συμφωνηθεί όλο το πακέτο του προϋπολογισμού, η ΕΕ χρειάζεται συναίνεση μεταξύ των μελών. Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία δεν έδωσαν την έγκριση τους για το σχέδιο αυτό, στην ουσία τορπιλίζοντας όλο το πακέτο.

Η Ουγγαρία άσκησε βέτο στον προϋπολογισμό, δηλώνει ο Zoltan Kovács, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης. “Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το σχέδιο στην τρέχουσα μορφή του για να συνδέσουμε τα κριτήρια του κράτους δικαίου με τις δημοσιονομικές αποφάσεις”.

Η Γερμανία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι το τέλος του 2020, προσπαθεί να βρει συμβιβασμό πριν από την σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 19 Νοεμβρίου. Τότε υποτίθεται ότι θα συζητήσουν για το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο σκοπό έχει να προστατεύσει την Ευρώπη από την καταστροφική επίδραση του κορονοϊού.

“Έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο εν όψει του δεύτερου κύματος πανδημίας και της σοβαρής οικονομικής ζημιάς”, ανέφερε ο Michael Clauss, πρεσβευτής της Γερμανίας στην ΕΕ.

Είναι δύσκολο να δούμε τους ηγέτες της ΕΕ να υποκύπτουν σε τέτοια πίεση από την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz δεν μάσησε τα λόγια του όταν δήλωσε ότι “η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου είναι απόλυτη αναγκαιότητα”. Η Ολλανδία αναμένεται να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή, ιδια΄ίτερα από τη στιγμή πυ ο πρωθυπουργός Mark Rutte κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος ήταν με την ιδέα η Ευρώπη να εκδώσει κοινό ομόλογο για να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοο θα είναι επίσης ηχηρό και θα μπορούσε να μπλοκάρει οποιονδήποτε μηχανισμό αποδυνάμωσης του κράτους δικαίου.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube