Weather Icon

Η Ευρωπαϊκή Αμμόχωστος που κινδυνεύει ….. και χάνεται

Η Ευρωπαϊκή Αμμόχωστος που κινδυνεύει ….. και χάνεται

Ανδρέας Μουσκάλλης*  

Όλος ο κόσμος, ιδιαίτερα οι Βαρωσιώτες, παρακολουθούν με αγανάκτηση και απογοήτευση, την προσπάθεια της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετων τους να ανοίξουν και να εποικήσουν την πόλη της Αμμοχώστου. Η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 1974, κατά την διάρκεια της προδοσίας. Οι Τούρκοι δεν πολέμησαν για να την αποκτήσουν.

Ηταν τα λάφυρα μιας  μεγάλης προδοσίας και λανθασμένων χειρισμού Εκτοτε η Αμμόχωστος η περίκλειστη πόλη δεν κατοικήθηκε από τους Τούρκους και δύο  ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών το 550 και το 789 όπως και το τελευταίο ψήφισμα, επαναβεβαίωνε, την θέση ότι στην Αμμόχωστο, πρέπει να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της, υπό την Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η αβεβαιότητα στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος και η μεγάλη διάρκεια μη διεξαγωγής των συνομιλιών, έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία  να μιλήσει πριν καιρό για εποικισμό της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία γνωρίζει και ξέρει τι θέλει  και πώς να το αποκτήσει. Την κατάλληλη δε στιγμή ενεργά, αφού τα πάντα τα προετοιμάζει και τα μελετά. Στην Τ/Κ κοινότητα , ανέδειξε δια πυρός και σιδήρου  τον Τατάρ  και Πρόεδρο του Ψευδοκράτους, ένα  άνθρωπο πρόθυμο να υπηρετήσει τα σχέδια τους. Και αφού  τον ανέδειξε προχώρησε στην επόμενη κίνηση της να εποικήσει το Βαρώσι , αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα, τα Ηνωμένα Εθνη και τα ψηφίσματα τους 550 και 789, την Ευρωπαϊκή Ενωση, και όλους τους άλλους Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Θεσμούς. Χωρίς δυναμική  αντίδραση η Τουρκία, ανεργεί ακόμα μια φορά και συμπεριφέρεται σαν Παγκόσμια Δύναμη, ανομίας, ταραξία, εισβολέα , κατακτητή.

Τι δηλώνει η επίσκεψη του Ερτογάν στην Αμμόχωστο, μαζί με 7 Υπουργούς της Κυβέρνησης του και  ανερυθρίαστα να κάνει πικνίκ στην Αμμόχωστο , την λεηλατημένη πόλη από τους στρατιώτες του. Η Αμμόχωστος, είναι Ευρωπαϊκή πόλη, δεν κατακτήθηκε με πόλεμο, ούτε μια σφαίρα δεν έριξαν τα Τουρκικά  στρατεύματα. Από το 2004 η Αμμόχωστος είναι Ευρωπαϊκή πόλη. Είναι μια πόλη χωρίς  κατοχή, με ειδικό καθεστώς που προστατεύεται από τα ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλίσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση όφειλε να αντιδράσει με όλα τα μέσα που διαθέτει, για να αποτρέψει   την ληστρική ενέργεια της Τουρκίας και του Ερτογάν. Η προστασία αυτή δεν εξαντλείται με ψηφίσματα και ανακοινώσεις, αλλά από επίκτητα πρακτικά μέτρα, μέτρα τιμωρητικά και αποφασιστικά.

Δεν ενδιαφέρει την Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά μια ελεύθερη Αμμόχωστος με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της και την δημιουργία από αυτούς ξανά μιας Ευρωπαϊκής  πόλης ζωντανής, πολιτιστικής , οικολογικής, σύγχρονης; Μιας Ευρωπαϊκής πόλης, κέντρο επενδύσεων και οικονομικής δραστηριότητας, κέντρο Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων , στην πολύπαθη αυτή ενεργειακή περιοχή και σημαντικό γεωπολιτικό κόμβο, όπως χαρακτηρίζεται ολόκληρη η Κύπρος. Θα αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, την αρπαγή μιας πόλης δικής της, από την Τουρκία;

Από το 2004 η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η οικογένεια μας.  Τα κράτη είναι τα παιδιά τους. Θα εγκαταλείψει την Αμμόχωστο, μια Ευρωπαϊκή πόλη στα χέρια των κατακτητών της, οι οποίοι δεν έχουν κανένα μα κανένα δικαίωμα να την  επισκέπτονται , πόσο μάλλον να την εποικήσουν. Η Ευρώπη θα ανεχθεί αυτή την κλεψιά του 21ου αιώνα; Πως είναι δυνατόν; Αυτή είναι η αλληλεγγύη την οποία πρεσβεύουν  και αναφωνούν πάντοτε στις ομιλίες και ανακοινώσεις τους και έτσι προστατεύουν τα μικρά και αδύνατα κράτη μέλη τους;

Οφείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση άμεσα και πρακτικά να αντιδράσει , έχει τις δυνατότητες. Ας αφήσει τα διαφορετικά  συμφέροντα εντός της Ενωσης προσωρινά εκτός των αποφάσεων της και να ενεργήσει ως μεγάλη δύναμη που υπερηφανεύεται ότι είναι.

Τα θεωρητικά μέτρα, ανακοινώσεις και ομιλίες, δεν έχουν πια καμιά αξία. Χρειάζονται μέτρα δυναμικά, άμεσα και αποφασιστικά. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Τα Ηνωμένα Εθνη πως προτίθενται να υπερασπίσουν τα ψηφίσματα τους. Ηλθε η ώρα , όχι μόνο των ψηφισμάτων αλλά των πρακτικών μέτρων. Τα ψηφίσματα  του Συμβουλίου Ασφαλείας το 550 και το 789, είναι ψηφίσματα που πάρθηκαν και εγκρίθηκαν από τις πιο δυνατές χώρες του κόσμου. Πως είναι δυνατόν να ανέχονται τέτοια σε έκταση παραβίαση των ψηφισμάτων τους. Πως υπερασπίζονται μικρά κράτη μέλη τους , τα οποία απειλούνται και  ληστεύονται , κατακτώνται και λεηλατούνται, βιάζονται και καταστρέφονται.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν την δύναμη , πρέπει να ανακαλύψουν και την θέληση, να δώσουν ένα τέλος στο δράμα των Αμμοχωστιανών και των Προσφύγων και  όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ολοι μας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αρνούμαστε να παραδώσουμε τη πόλη μας, σε άγνωστους , σε ξένους, σε κουβαλητές. Η πόλη, ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της. Σ’ αυτούς που την έκαναν σημείο αναφοράς, σ’ όλο τον κόσμο. Σ’ αυτούς που την κατοίκησαν, την στέριωσαν, την αγάπησαν , την μεγάλωσαν, την ένοιωσαν, τραγούδησαν μαζί της, ξενύχτησαν μαζί της.

Αυτή την πόλη, την πανέμορφη και αδικημένη και ταπεινωμένη, την προορίζαμε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Την ετοιμάζαμε για τις νέες εποχές που θα έρχονταν. Την στολίζαμε για όλο τον κόσμο. Η κοσμοπολίτικη  ομορφιά της, ήταν ανεπανάληπτη. Η κουλτούρα και η ανθρωπιά της ανάσανε σε κάθε της γωνιά.

Αυτή την πόλη έχουμε χρέος όλοι να την διεκδικήσουμε. Είναι δική μας. Ολόδικη μας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση , τα Ηνωμένα Εθνη, οι φίλοι να μας  συμπαρασταθούν, αποφασιστικά, για να σώσουμε την πόλη μας και την πατρίδα μας.

* Προπονητής Ποδοσφαίρου

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube