Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 21 Νοεμβρίου 2020

Η επιλογή φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό

Η επιλογή φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό

Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής

Κύριε διευθυντά
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις σχετικά με την επιλογή των πλέον καταλλήλων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Τον Ιούνιο αναμενόταν η υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, για την αγορά 2 Belh@rra και την άμεση παραχώρηση 2 Fremm για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών του στόλου μας. 

Η συμφωνία τελικά δεν υπεγράφη, χωρίς επίσημη ανακοίνωση. Ελέχθη ότι ίσως ανεβλήθη, ίσως είναι ακριβή, τίποτε το σαφές. Μετέπειτα διαβάσαμε ότι πρόκειται να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός, χωρίς να καθορίζεται χρονοδιάγραμμα και χωρίς να αντιμετωπίζεται η επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του στόλου τώρα. 

Τονίζω το τώρα, διότι τα τεράστια λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων να αφήσουν το Ναυτικό μας, «ουκ απογίγνονται».
Τονίζω ακόμη το τώρα, γιατί η διεθνής κατάσταση είναι ασταθής τόσο λόγω των αμερικανικών πολιτικών εξελίξεων, όσον και λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Τονίζω ακόμη το τώρα, διότι ο Ερντογάν πιθανότατα θα εκμεταλλευθεί τη διεθνή πολιτική αστάθεια. Προανήγγειλε εξελίξεις στην Κύπρο και «πικνίκ» στα Βαρώσια.

Εν όψει και εν γνώσει των ανωτέρω, αναγνώσαμε κείμενο του έγκριτου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Βασίλη Νέδου, με θέμα «Εισήγηση ΓΕΝ για φρεγάτες ΗΠΑ».

Ελλείψει περαιτέρω στοιχείων, προσπάθησα να πληροφορηθώ τι είναι αυτές οι φρεγάτες, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, αν όντως είναι η καλύτερη λύση και όχι αποτέλεσμα ξένων παρεμβάσεων των ΗΠΑ, της Γερμανίας ή της Τουρκίας. Γιατί, όπως είπε ο ναύαρχος Αποστολάκης: «Την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας».

Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι πρόκειται για πλοία MMSC. Με έκπληξή μου διάβασα ότι τα εν λόγω πλοία με υπερκατασκευή από αλουμίνιο, έχουν παρουσιάσει πολλά τεχνικά προβλήματα, το σύστημα πρόωσής των είναι προβληματικό, καθώς και τα ραντάρ τους είναι περιορισμένης εμβέλειας. Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι ένα πλοίο αυτού του τύπου, της Σαουδικής Αραβίας, έμεινε στα ανοιχτά και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί!

Καλώ όθεν τους άξιους αξιωματικούς του ελληνικού Ναυτικού να επανεξετάσουν και να επιλέξουν τη βέλτιστη λύση, και την ελληνική κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από τις διάφορες σειρήνες, «κλείνοντας τα αυτιά της» όπως ο Οδυσσέας, και να αποφασίσει το καλύτερο, έστω και αν είναι ακριβότερο.

Αλλωστε, όλος ο Ελληνισμός θα συμβάλει να καλυφθεί η τυχούσα διαφορά. Γι’ αυτόν τον λόγο ιδρύσαμε το σωματείο «Ταμείον Ελληνικού Στόλου – Αβέρωφ ΙΙ», το οποίο βρίσκεται εν αναμονή της εγκρίσεώς του από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. 

Ηδη δεκάδες χιλιάδες Ελληνες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Αμερική, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν ως μέλη και θα συνεισφέρουν για τον ιερό αυτό σκοπό.

Πάντως, ανεξαρτήτως της τωρινής λύσης, πρέπει να αντιμετωπισθεί το τώρα. Πρέπει χθες να παραλάβουμε με δάνειο, με leasing, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο 2 φρεγάτες τύπου Fremm ή παρόμοιες.

Αν ολιγωρήσουμε, αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

ΥΓ. Και επ’ ευκαιρία, να θεσπισθούν αυστηρότατες ποινές (θα πρότεινα 20 χρόνια φυλακή) σε όποιον τελικά τολμήσει να δωροδοκηθεί για να προωθήσει ξένα συμφέροντα εις βάρος της πατρίδας. Τα χρήματα για την άμυνά μας είναι ιερά.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube