Weather Icon

Η μπάλα, τώρα, στα πόδια του Γκουτέρες για το τι μέλλει γενέσθαι

Η μπάλα, τώρα, στα πόδια του Γκουτέρες για το τι μέλλει γενέσθαι

Η ΠΡΩΤΗ συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, στη σκιά, ασφαλώς, των όσων έχει αναφέρει πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ότι, δηλαδή, θα διερευνήσει την δυνατότητα να συγκαλέσει άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη ( συν ο ΟΗΕ) για το Κυπριακό. Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο να προσέλθουν οι Αναστασιάδης και Τατάρ στη συνάντηση, την οποία φιλοξένησε η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τις γνωστές τους θέσεις.

Ο Ερσίν Τατάρ, όπως προκύπτει από τα όσα είδα το φως της δημοσιότητας, επανέλαβε τα όσα και δημόσια αναφέρει σε δηλώσεις του. Εν πολλοίς έχει επαναλάβει  πως θα πρέπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  «να τεθούν κι άλλες ιδέες». Πέραν, δηλαδή, από την μέχρι σήμερα συμφωνημένη βάση. Άλλωστε, μετά τη συνάντηση ξεκαθάρισε πως στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην Κύπρο και της εντολής που έχει πάρει από το «λαό», η ομοσπονδιακή λύση που συζητείται από το 1977 και εντεύθεν, δεν έχει και πολλές ελπίδες για την «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και τους Τ/κ. Γι αυτό, είπε, ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέες ιδέες στο τραπέζι, λέγοντας πως ο χρόνος έχει παρέλθει. Η θέση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, είναι ξεκάθαρη. Με τη συζήτηση κι άλλων ιδεών, όπως συναφώς επισημαίνεται από την πλευρά τους, επιχειρείται να αναδειχθεί η ανάγκη για συζήτηση άλλων μορφών λύσης πέραν της ομοσπονδίας. Μιας λύσης στα μέτρα τους. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως διαχρονικά στο Κυπριακό η ουσία είναι το περιεχόμενο και όχι η ονοματολογία. Είναι πρόδηλο ότι η τουρκική προσέγγιση κινείται σε μια λογική διαχωρισμού, διασφαλίζοντας ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα έχει διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του νησιού. Αυτό για εμάς είναι κόκκινη γραμμή. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ρύθμιση, συμφωνία, που θα επιτρέπει στην κατοχική Τουρκία να έχει παρουσία στο νησί και πολύ περισσότερο έλεγχο της χώρας. Αυτό δεν θα είναι συμφωνία, αλλά διαιώνιση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων. Θα συνιστά νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Αυτή είναι και η διαχρονική επιδίωξη της κατοχικής Τουρκίας, την οποία οφείλουμε να ανατρέψουμε. 

ΣΕ αυτό που φαίνεται να υπάρχει σύγκληση απόψεων, είναι η πρόθεση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του εγκάθετου της κατοχικής δύναμης, να αποδεχθούν πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες,  για συμμετοχή σε μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη. Δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, ο κ. Τατάρ να απέρριπτε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα. Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα ειπωθεί σε μια τέτοια σύναξη και είναι πρόδηλο ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων. 

ΜΕΤΑ και την πρώτη συνάντηση των Αναστασιάδη και Τατάρ, τα επόμενα βήματα θα καθορισθούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Θα αξιολογηθούν τα όσα έχουν κατατεθεί εκατέρωθεν και θα αποφασισθεί το τι μέλλει γενέσθαι. Και κάτι άλλο: Πριν καλά-καλά «σβήσει» ο απόηχος από τη συνάντηση, η κατοχική Τουρκία έσπευσε να εκδώσει νέα παράτυπη NAVTEX, για παράνομες έρευνες του ερευνητικού σκάφους BARBAROS, στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μήνυμα ελήφθη από αυτούς που ήταν οι βασικοί αποδέκτες. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube