Weather Icon

Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου

Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DEFENCE ReDEFiNED

Τις τελευταίες μέρες, μετά και την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, παρατηρείται έντονα η συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα νέα δεδομένα που αναδείχθηκαν μέσα από την εν λόγω σύγκρουση και ιδιαίτερα την εκτενή χρήση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs). Εύλογα δημιουργείται στην κοινή γνώμη το ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση όπου η Εθνική Φρουρά θα κληθεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μια παρόμοια περίπτωση. 

Ο προβληματισμός δεν εστιάζεται μόνο στο τι θα πρέπει να πράξει η Εθνική Φρουρά σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και εάν η πολιτική ηγεσία, ενστερνίζεται την άποψη των ειδικών (στρατιωτικών) και είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην αγορά διάφορων συστημάτων τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και την απειλή των εχθρικών UAVs.

Η DEFENCE ReDEFiNED, ως κυπριακή ιστοσελίδα ειδικού τύπου θεωρεί υποχρέωση της να εγείρει κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Κύπρου στους αρμόδιους φορείς και ειδικά στην πολιτική ηγεσία η οποία ελέγχει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό επικοινωνήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, και πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, υποβάλλοντας του συγκεκριμένες ερωτήσεις επ’ αυτού. 

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση, για το αν η επιτροπή άμυνας, συζήτησε σχετικά με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Σιζόπουλος μας απάντησε ότι: “η επιτροπή άμυνας δεν έχει συζητήσει επίσημα αυτό το θέμα, ωστόσο εγώ προσωπικά όμως έχω ανταλλάξει απόψεις και με τον Υπουργό Άμυνας και με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα τα οποία πρέπει να προσέξουμε, αλλά αντιλαμβάνεστε πως αυτά τα θέματα δεν είναι προς δημοσιοποίηση.”

Στην ερώτηση, για το αν υπάρχουν βλέψεις και σκέψεις ως προς την ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις νέες απειλές που είδαμε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως για παράδειγμα αντίμετρα κατά των οπλισμένων UAVs (UCAVs) , ο πρόεδρος της επιτροπής απάντησε ότι: “Το θέμα αυτό είναι σταθερή και διαχρονική θέση για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και της βελτίωσης της αμυντικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι θέματα, τα οποία αφορούν και άλλους.” 

Σχετικά για το περιβόητο ταμείο αμυντικής θωράκισης, για το οποίο στο παρελθόν ο κ. Σιζόπουλος αποκάλυψε ότι μόνο το 35% του ποσού που εισπράττεται καταλήγει…

Η συνέχεια στο DEFENCE ReDEFiNED

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube