Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η αόρατος Αρχή

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

Δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ: «Υποστηρίζουμε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή στη διπλωματία. Δεν πιστεύω ότι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι τόσο δεμένοι όσο η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στην αρχή πως ό,τι και να γίνει πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση». Ευθύς αμέσως γεννώνται τα ερωτήματα:

  • Ποιος ορίζει «πως ό,τι και να γίνει πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση»;
  • Τι σημαίνει «Δύση»; Συνδέεται με κάποιο «αξιακό σύστημα» ή με τα συμφέροντα κάποιου συγκεκριμένου δρώντος; Και γιατί αυτά τα συμφέροντα να συνάδουν απαραιτήτως με τα συμφέροντα της Ελλάδας;
  • Εντέλει, γιατί η Ελλάδα να είναι τόσο πρόθυμα πιστή στον ανωτέρω στρατηγικό στόχο;
  • Πόσα ακόμη να θυσιάσει η Ελλάδα στο όνομα ενός «συμφέροντος» άγνωστης προέλευσης;

Οι θυσίες μετρώνται ήδη από την περίοδο των Σεπτεμβριανών του 1955, όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ J.F. Dulles δήλωνε «συγκαταβατικά»: «Η ενότητα της βορειοατλαντικής κοινότητας αποτελεί τη βάση της κοινής μας ασφάλειας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπροστά σε αυτό το κοινό επίτευγμα είναι δυνατόν κάποιο πρόβλημα να διαταράξει επί μακρόν την πορεία της ελληνοτουρκικής φιλίας».

Ο J.F. Dulles «δεν μπορούσε να πιστέψει» ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμερίσει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα χάριν της ίδιας της ψυχής του ελληνισμού της Πόλης ο οποίος εκτοπίστηκε μεθοδευμένα και συστηματικά από το τουρκικό κράτος και παρακράτος δίχως αντίδραση από τον εν Αθήναις «ΝΑΤΟϊκό πυλώνα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται: «Παραιτηθείτε από δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενδεχομένως δεχθείτε και την παραχώρηση ορισμένων ενοχλητικών νησίδων-νησιών, αποχωρήστε από την Κύπρο και αποκόψτε τον ελληνισμό στα δύο, χάριν του “υπέρτερου” συμφέροντος», που δεν ξέρουμε ποιον τελικά συμφέρει.

Φταίει η υπερδύναμη; Προφανώς και όχι. Όπως επισημάνθηκε και σε προηγούμενο κείμενο, αυτή «τη δουλειά της κάνει».

Φταίνε οι εν Ελλάδι «πρόθυμοι», καθώς είναι πολύ πιο εύκολο και βολικό για ένα μεταπρατικό πολιτικό σύστημα, στηριζόμενο σε εύλογα αντίστοιχα μεταπρατικό κεφάλαιο, να χαράζει στρατηγική με ορίζοντα τις εκλογές, παρά με γνώμονα το ελληνικό εθνικό συμφέρον. Ποιος να τρέχει να δημιουργήσει θεσμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς της εξουσίας… Γιατί να προσθέτουμε προβλήματα στο κεφάλι μας…

Το αστείο είναι ότι, στο τέλος της ημέρας, η υπερδύναμη σέβεται πολύ περισσότερο τον κάθε Ερντογάν, που την κοιτάει στα μάτια ζητώντας τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα για τη χώρα του, ακόμη και όταν το κάνει «άτεχνα» όπως ο συγκεκριμένος. Όταν το αντιληφθεί αυτό η ελληνική πολιτική τάξη, θα θυμηθεί και τη ματαιότητα των υποχωρήσεών της.

Κακώς συμμαχούμε με τις ΗΠΑ; Αντιθέτως! Εξάλλου, η προηγηθείσα κριτική αφορά το ελληνικό σύστημα λήψης αποφάσεων και την εκ μέρους του «διαχείριση» των σχέσεων με τις μεγάλες δυνάμεις συνολικά. Λόγω γεωγραφίας και ιδιοσυστασίας του εθνικού χώρου, τα ελληνικά συμφέροντα κατά τεκμήριο ταυτίζονται με εκείνα της παγκοσμίως κυρίαρχης ναυτικής δύναμης. Ωστόσο, πώς προσερχόμαστε σε αυτήν τη διελκυστίνδα της διεθνούς πολιτικής; Τι κομίζουμε και τι αποζητούμε ως αντάλλαγμα; Η συμπόρευσή μας με τον τάδε ή το δείνα «σύμμαχο» είναι νομοτελειακή;

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης του εξ Ανατολών «εταίρου» μας στην Ατλαντική Συμμαχία;

Η αναγκαιότητα να καταστούμε πολύτιμοι και να συνδιαλλαγούμε ισότιμα δεν σημαίνει αντιαμερικανισμό ή κάθε άλλου είδους «αντι-». Η γραμμή μεταξύ εξαρτησιακής λογικής στη χάραξη της στρατηγικής και ορθολογικά αναπτυσσόμενων πελατειακών σχέσεων είναι διακριτή –ή μάλλον θα έπρεπε να είναι– για έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος πλησιάζει πλέον τους δύο αιώνες ύπαρξης.

pontos-news.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια σειρά από δηλώσεις-σεισμό έκανε ο Δρ. Κώστας Γρίβας στην εκπομπή «Έλληνες Παντού», φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τα γεωπολιτικά διλήμματα της εποχής μας, αλλά και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πού πραγματικά βαδίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η παρέμβασή του, λίγες μόνο ημέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ–Ιράν, φανερώνει μια θεώρηση που δεν διστάζει να μιλήσει για «γεωπολιτικό εφιάλτη», υπονομευμένες στρατηγικές και… τουρκικό παρακράτος με επιρροή εντός του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Ο Γρίβας αναδεικνύει τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου γεωπολιτικού εγκλωβισμού του Ισραήλ, σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να επικρατήσει στον ενεργειακό και στρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί, η Άγκυρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «γαλάζιο έδαφος» στο οποίο κάθε ενεργειακή ή στρατιωτική δραστηριότητα θα περνά αναγκαστικά από την έγκρισή της.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο με άλλη χώρα, ειδικά με μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Όμως, αν εγκλωβιστεί και αναγκάζεται να παίρνει άδεια από την Άγκυρα για στρατηγικά του συμφέροντα, τότε αυτό θα είναι ένας απόλυτος γεωπολιτικός εφιάλτης», τόνισε.

Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ: Η ευκαιρία για τριγωνική συμμαχία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας γεωπολιτικός βλέπει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ελληνική διπλωματία. Η στρατηγική συγκυρία είναι μοναδική, υποστηρίζει, για την εδραίωση μιας ισχυρής τριγωνικής σχέσης μεταξύ Ουάσινγκτον, Ιερουσαλήμ και Αθήνας. Μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, αλλά θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του δυτικού γεωστρατηγικού συστήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει είναι καίριο και ανησυχητικό: Θέλει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSFIRE.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει φρένο στο φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο που δεν είναι απλώς καλώδια στη θάλασσα, αλλά πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας και στρατηγικής ισχύος για Ελλάδα και Κύπρο. Πριν λίγο καιρό, οι υπουργοί έταζαν άμεσες έρευνες και γρήγορη πρόοδο. Τώρα; Μια θολή υπόσχεση ότι «θα γίνει όταν έρθει η ώρα». Αυτή η ξαφνική στροφή δεν είναι απλή καθυστέρηση – είναι πολιτική επιλογή που μυρίζει υποχώρηση. Και η σιωπή για τους λόγους; Εκκωφαντική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα: «Θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο χρόνο», λέει, λες και η στρατηγική περιμένει τις ιδανικές συνθήκες. Πού πήγε η βιασύνη που διατυμπάνιζαν; Τι άλλαξε; Οι ψίθυροι λένε ότι το ΚΥΣΕΑ συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, ζυγιάζοντας αν θα προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ή οι έρευνες για το καλώδιο. Αλλά η αναβολή από μόνη της μιλάει: η κυβέρνηση διστάζει. Και το ερώτημα καίει: Μήπως η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό;

Η Άγκυρα δεν κρύβεται. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας βροντοφώναξαν ότι το έργο δεν περνά χωρίς τη δική τους σφραγίδα, γιατί –λένε– αγγίζει «δικές τους» θάλασσες. Αυτή η αλαζονεία δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία ονειρεύεται Ελλάδα και Κύπρο σαν υποτελείς, πιέζοντας με απειλές και εκφοβισμό. Αν η Αθήνα λυγίσει τώρα, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Άγκυρα κρατά το τιμόνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν, όμως, η Ελλάδα σπρώξει το έργο μπροστά, θα στείλει μήνυμα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδειά σου».

Θα είναι νίκη για την ενεργειακή αυτονομία και την αξιοπρέπεια Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έχει την μπάλα στα πόδια του. Θα παίξει για το εθνικό συμφέρον ή θα αφήσει την Τουρκία να σκοράρει; Η σιωπή δεν κρύβει – αποκαλύπτει. Και η ιστορία δεν συγχωρεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα4 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή5 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Οικονομία6 ώρες πριν

Σπάνιες γαίες που πετιούνται στα σκουπίδια

Νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν εδώ και χρόνια οι μεγάλες δυνάμεις σε όλον τον κόσμο –με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες-...

Διεθνή7 ώρες πριν

Διατηρείται η αισιοδοξία στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά! Προβληματισμοί στο Ισραήλ για Γουίτκοφ – Παραμένει το αδιέξοδο στη Γάζα

Πληθαίνουν στο Ιράν δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοφιλή