Weather Icon
ΗΠΑ , Συρία 16 Νοεμβρίου 2020

Η Αμερική χρειάζεται μία ενιαία πολιτική για την Συρία

Η Αμερική χρειάζεται μία ενιαία πολιτική για την Συρία

 SETH J. FRANTZMAN

Καθώς ο κόσμος αντιδρά στα αποτελέσματα των εκλογών των ΗΠΑ, υπάρχει μια ”χορωδία” σε μέρη όπως η Ευρώπη σχετικά με την προοπτική της προεδρίας του Joe Biden. Στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, υπάρχει περισσότερη ανησυχία. Αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα στο γεγονός ότι οι χώρες είχαν κακές εμπειρίες με τον Μπάιντεν, οφείλεται στο ότι πολλά κράτη στην περιοχή ανησυχούν για πιθανές απότομες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ένα σημείο που πρέπει να διορθώσει η Ουάσιγκτον είναι η Συρία, όπου οι συνεργάτες μας στα εδάφη αυτά βοήθησαν στην νίκη έναντι του ISIS και θέλουν να συνεργαστούν στενά με τους υπεύθυνους της αμερικανικής ηγεσίας.

Για δέκα χρόνια, η Συρία υπέστη έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που διαλύθηκε από την καταστολή των αντιφρονούντων από το ρωσικό συριακό καθεστώς, την άνοδο και την πτώση ενός ευθυνόμενου για γενοκτονίες ISIS. Έγιναν αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Τουρκία οι οποίες απειλούσαν συνεχώς τους Κουρδούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βάλουν καπάκι στο κουτί της Πανδώρας της Συρίας. Προσπάθησαν να υποστηρίξουν τους συριακούς αντάρτες στο παρελθόν, μεταξύ άλλων με τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων στο καθεστώς του Άσαντ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι Η.Π.Α. έχουν περάσει από δύο διοικήσεις και μια σειρά επιλογών πολιτικής που συχνά τελείωναν άσχημα. Ωστόσο, μπορούμε και πρέπει να σώσουμε ό, τι έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα.

Ένα μέρος που οι ΗΠΑ πέτυχαν είναι στην Ανατολική Συρία. Με επικεφαλής τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και την Κεντρική Διοίκηση, η Αμερική βρήκε και συνεργάστηκε με συμμάχους στο έδαφος για να νικήσει το ISIS το 2019. Μετά την ήττα αυτή, η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να τηρήσει την υπόσχεσή της, φέρνοντας τα στρατεύματα των ΗΠΑ πίσω στο σπίτι. Σήμερα, οι φίλοι μας στη Συρία αναρωτιούνται αν οι ΗΠΑ αποσύρονται πλήρως από την περιοχή. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε αυτούς τους πολέμους ως μάχες σε «μακρινά μέρη» που δεν έχουν ακούσει ποτέ οι Αμερικανοί. Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά ο ρόλος της Αμερικής στον κόσμο από την εποχή του Τζέφερσον και του Άνταμς είναι να εμπλέκεται σε μάχες σε μακρινά μέρη για να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα και να στέκεται με τους φίλους και όχι με τους εχθρούς της.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται πολιτική για τη Συρία. Επιπλέον, πρέπει να καθιερώσει τη συνέχεια μεταξύ της τρέχουσας και της εισερχόμενης διοίκησης. Ένα πρόβλημα που υπέστη η κυβέρνηση Τραμπ είναι οι συνεχείς μεταβολές της πολιτικής κατάστασης στη Συρία – αρχικά ξεκίνησε λέγοντας ότι θα νικήσει το ISIS, στη συνέχεια δεσμεύτηκε να αποσυρθεί το 2018, μετά δεσμεύθηκε να παραμείνει, στη συνέχεια δεσμεύτηκε να φύγει ξανά, λέγοντας ότι θα προστατεύσει τα πετρελαϊκά εδάφη. Αυτό επέτρεψε και ενθάρρυνε τους εχθρούς των ΗΠΑ, όπως το Ιράν – μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία – και τος οδήγησε στο να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τον ρόλο μας στον κόσμο.

Η Αμερική έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στη Συρία. Βοήθησε να εξασφαλίσει ένα τμήμα της ανατολικής Συρίας, συνεργάστηκε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για να συντρίψει το ISIS και το έκανε όλα με σχετικά μικρό ανθρώπινο δυναμικό και επενδύσεις. Αυτός δεν είναι ένας «ατελείωτος πόλεμος», αλλά ένα επιτυχημένο παράδειγμα των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί ένα μικρό αποτύπωμα για να επιτύχει ένα τεράστιο ποσό επιρροής.

Πράγματι, είναι επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να παραμείνουν στη Συρία και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Κούρδους, Άραβες και Χριστιανούς εταίρους τους στο έδαφος. Καθώς απομακρύνονται από την περιοχή, δεδομένου ότι το Ιράν και η Ρωσία επεκτείνονται για να εξευτελίσουν τις ΗΠΑ, σκόπιμο θα ήταν να δώσουν ένα τεράστιο στρατηγικό κομμάτι ακινήτων. Το υπόλοιπο κομμάτι της ανάλυσης, ωστόσο, απαιτεί την κατανόηση του γιατί είμαστε εκεί. Η πολιτική Cogent των ΗΠΑ πρέπει να αντικατοπτρίσει αυτό ακριβώς το ζήτημα . Η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να συνεργαστεί με την τρέχουσα για να χαράξει μια τέτοια πολιτική.

Μαζί, πιστεύω, πως θα διαπιστώσουν ότι βρισκόμαστε στην ανατολική Συρία για να επιτρέψουμε στους εταίρους μας στο έδαφος να επιφέρουν σταθερότητα, ώστε το ISIS να μην σηκωθεί ποτέ ξανά. Η Συρία είναι η δυτική πλευρά του Ιράκ και το ISIS χρησιμοποιεί την παραμεθόρια περιοχή και των δύο χωρών για να αποφύγει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Η επιτήρηση των ΗΠΑ, όπως τα αεροσκάφη, βοηθά στη μείωση της απειλής του ISIS και υποστηρίζει εταίρους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Η παρουσία των ΗΠΑ βοηθά επίσης να αποτρέψει το Ιράν από το να μετατρέψει τα σύνορα Ιράκ-Συρίας σε αυτοκινητόδρομο διακίνησης όπλων προς τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο (όπλα που τελικά θα χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν το Ισραήλ). Τέλος, ο ρόλος των ΗΠΑ στη Συρία επιτρέπει σε χριστιανικές και άλλες κοινότητες μειονοτήτων, οι οποίες υπέστησαν διωγμούς υπό το ISIS, να ανακάμψουν.

Η Τουρκία έχει απειλήσει στο παρελθόν να εισβάλει στην ανατολική Συρία, κατηγορώντας τους αμερικανούς εταίρους εκεί ότι είναι παράνομοι μαχητές. Η Ουάσινγκτον πρέπει να καταστήσει σαφές ότι οι απειλές της Άγκυρας δεν είναι χρήσιμες, κυρίως δεδομένου ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να καταστήσουν την ανατολική Συρία πιο σταθερή από τις περιοχές που η Τουρκία ελέγχει ήδη στη βόρεια Συρία. Το γεγονός αυτό αποτελεί αρκετή απόδειξη ότι ο ρόλος της Ουάσιγκτον είναι θετικός και ότι η περιοχή που ελέγχουν οι εταίροι της Αμερικής είναι η πιο ειρηνική στη χώρα. Ενώ μια νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον μπορεί να θέλει να αλλάξει τις πολιτικές από την εποχή Trump, είναι σημαντικό να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι απειλές για το ρόλο της Αμερικής στη Συρία δεν θα είναι ανεκτές και ότι θα σταθούμε στο πλευρό των εταίρων μας που προσχώρησαν – και θυσίασαν τη ζωή τους – στον αγώνα κατά του ISIS.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nationalinterest

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube