Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΝΑΤΟ , Τουρκία 24 Νοεμβρίου 2020

Γιατί ο Δεκέμβριος δεν θα φέρει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Γιατί ο Δεκέμβριος δεν θα φέρει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Κατά των κυρώσεων στη γειτονική χώρα τάσσεται η Γερμανία. Τι δόγμα ακολουθεί η Άγκυρα, για να «νομιμοποιήσει» τις παράνομες ενέργειές της. Ενα βήμα πίσω και από την Κομισιόν. Όλο το παρασκήνιο.

Η Γερμανία επιμένει να αρνείται να συζητήσει επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αυτό μας μεταφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο. Μαζί, μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως «σέρνει» και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, παρά τις επίσημες δηλώσεις.

Ο λόγος; Κατά τις διαρροές, είναι η ισχυροποίηση Ερντογάν στη διεθνή σκακιέρα (αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο γαλλογερμανικός άξονας), αλλά και κάποιες τουρκικές διαρροές ότι η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν, γνωρίζοντας πολύ καλά τη διχογνωμία στην ΕΕ και εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, συνεχίζει ανενόχλητος να τραβάει το σχοινί από όλες τις πλευρές. Και εισπράττει ως «ράπισμα» ανακοινώσεις του τύπου «περιμένουμε αποκλιμάκωση και καλή θέληση από πλευράς Τουρκίας, διαφορετικά θα εξετάσουμε όλα τα πιθανά μέτρα».

Μόνο που αυτή η δήλωση είναι μια «αντιγραφή», ίδια και απαράλλακτη εδώ και μήνες, από τότε που ο Ερντογάν αποφάσισε να «απλωθεί» σε όλες τις περιοχές, από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι το Καστελόριζο.

Πέρασαν τρεις Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ, έξι συνεδριάσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και πάμπολλες συνεδριάσεις αρμόδιων οργάνων. Το αποτέλεσμα; Η ΕΕ δεν έχει την ομοφωνία ούτε καν να σκεφτεί να προσδιορίσει σειρά μέτρων, ενώ με συνεχείς παρεμβάσεις η Γερμανία αφαιρούσε τη λέξη «κυρώσεις» και την αντικαθιστούσε με «περιοριστικά μέτρα» (restrictive measures).

Χθες ήταν σειρά της Κομισιόν να κάνει ένα βήμα πίσω. Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν είναι επιφορτισμένη, μέσω του Ζ. Μπορέλ, να καταρτίσει δέσμες κυρώσεων και να τις καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να αποφασίσουν οι ηγέτες ποιες κυρώσεις θα λάβουν κατά της Άγκυρας. Σε ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Μπορέλ προς δημοσιογράφους, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι «η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στον δρόμο της θετικής ατζέντας και της δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές, όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» επισήμανε ο κ. Στάνο, τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Με άλλα λόγια, εν μέσω εντυπωσιακών προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, η ΕΕ περιμένει ακόμα την αποκλιμάκωση…

Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται μια σειρά ερωτήματα: Αποκλιμάκωση από τι; Σε ποιο σημείο πρέπει να φτάσει η κλιμάκωση για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση; Η ΕΕ τόσους μήνες αρνήθηκε να θέσει κόκκινη γραμμή στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τι αποδέχεται η ΕΕ και τι όχι.

Οπως ανέφεραν στο Euro2day.gr πηγές από τις Βρυξέλλες, τα λόγια του κ. Στάνο περί θετικής ατζέντας δείχνουν ότι χώρες όπως η Γερμανία δεν είναι ακόμα διατεθειμένες να λάβουν μέτρα κατά της Άγκυρας. Όχι μόνο αυτό, αλλά -σε περίπτωση που ο κ. Στάνο δεν έκανε λάθος (misspoke)- η δήλωση της Κομισιόν δείχνει ότι μέχρι και σήμερα η ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία θεωρείται «θετική».

Και αυτό παρά τη σημερινή νέα πρόκληση, με την άρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει επιθεώρηση από το προσωπικό γερμανικής φρεγάτας τουρκικού φορτηγού πλοίου ανοικτά της Λιβύης.

Το δόγμα που ακολουθεί ο Ερντογάν

Πολιτική πηγή από την Τουρκία κλήθηκε από το Euro2day.gr να σχολιάσει τις εξελίξεις και να αποκρυπτογραφήσει τις κινήσεις του Ερντογάν. Η πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα ακολουθεί πιστά τη λογική του «submitted, done, therefore exists». Δηλαδή, η τουρκική διπλωματία, όπως μας εξήγησε η εν λόγω πηγή, τόσους μήνες εργαζόταν με σχέδιο και βήμα βήμα και ότι είναι λάθος της ΕΕ να νομίζει ότι «όλα αυτά είναι απλά προκλήσεις που ο κ. Ερντογάν θα πάρει πίσω».

για τη συνέχεια Euro2Day

σχετικά άρθρα