Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Τουρκία 1 Νοεμβρίου 2020

Για ποιον λόγο ο Τραμπ καλύπτει την Χάλκμπανκ και τον Ερντογάν

Για ποιον λόγο ο Τραμπ καλύπτει την Χάλκμπανκ και τον Ερντογάν

Ο Όμιλος Τραμπ έλαβε 14 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα εκμετάλλευσης για χρήση του ονόματος του Trump, στους δύο πύργους με την επωνυνία “Trump” στην Κωνσταντινούπολη. 

Επίσης, οι ολιγάρχες του Αζερμπαϊτζάν πλήρωσαν εκατομμύρια στον όμιλο Τραμπ για τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού ομορφιάς στο Μπακού. Ταυτόχρονα, μια πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού καναλιού MSNBC, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Όμιλος Τραμπ κατέχει ιδιοκτησιακό καθεστώς σε 119 τουρκικές εταιρίες.

Οι προσπάθειες του Trump να αποτρέψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πραγματοποιήσει δίωξη κατά της τουρκικής κρατική τράπεζας HalkBank είναι άνευ προηγουμένου. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη αποφανθεί πως η HalkBank βοήθησε πράγματι το Ιράν, να αποφύγει παρανόμως τις αμερικανικές κυρώσεις.

Για ποιον λόγο λοιπόν ο Τραμπ καλύπτει την Χάλκμπανκ;

Το χρέος του Ομίλου Τραμπ ανέρχεται στα 431 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία εγγυήθηκε προσωπικά ο ίδιος ο Τραμπ. Όταν εν καιρώ οι φόροι του Τραμπ δοθούν στη δημοσιότητα, να μην εκπλαγεί κανείς αν διαπιστωθεί πως οι χρηματοδότες του Ομίλου Τραμπ ήταν η Χάλκμπανκ ή Τούρκοι επιχειρηματίες του στενού κύκλου του προέδρου Ερντογάν.

Η σύγκρουση συμφερόντων του Trump επιφέρει πραγματικές συνέπειες στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Κάλεσε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις ομάδες τζιχαντιστών που ελέγχει η Τουρκία να εισβάλουν στη Βόρεια Συρία, όπου διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα κατά των Κούρδων, Αρμενίων και Χριστιανών. Κλείνει τα μάτια καθώς οι Ισλαμιστές τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία, δολοφονούν τους Αρμενίους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παραμένει επίσης σιωπηλός καθώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία προκαλούν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τραμπ βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να αποφασίσουν για το αν οι ενέργειες του Τραμπ είναι ανήθικες – ή εγκληματικές.

Ahval / David L. Phillips

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube