Weather Icon

Γαλλία: Τα καλά παιδιά του ΡΤΕ βεβήλωσαν με επιγραφές σε σπρέι υπέρ της Τουρκίας το Μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων κοντά στη Λυών

Γαλλία: Τα καλά παιδιά του ΡΤΕ βεβήλωσαν με επιγραφές σε σπρέι υπέρ της Τουρκίας το Μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων κοντά στη Λυών

Λυών, 1 Νοεμβρίου 2020 ( AFP ) – Το μνημείο γενοκτονίας και το αρμενικό εθνικό κέντρο μνήμης, κοντά στη Λυών, επισημάνθηκαν με σπρέι τη νύκτα Σαββάτο προς Κυριακή με επιγραφές και προσβολές υπέρ της Τουρκίας, κατήγγειλε τη Κυριακή η Επιτροπή Υπεράσπισης του Αρμενικού Ζητήματος ( CDCA ).
.
Αυτές οι βεβηλώσεις ανακαλύφθηκαν την Κυριακή το πρωί από συνεργάτες εκπροσώπους, στις Décines-Charpieu (Rhône), υψηλό τόπο της αρμενικής διασποράς στη Γαλλία. Ξεκίνησε αστυνομική έρευνα..
Με φθορίζοντα κίτρινο σπρέι, τα δύο κτίρια που χωρίζονται με απόσταση λίγων μόνο μέτρων φέρουν τις επιγραφές « RTE »” – αρκτικόλεξο των αρχικών του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) – «  Γκρίζοι Λύκοι (Loups Gris) », ένα τουρκικό υπερ-εθνικιστικό κίνημα και «  Γάμησε την Αρμενία (Nique l’Arménie) ».
«Αυτές οι αφόρητες βεβηλώσεις (…) αποτελούν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων με στόχο την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό των Γάλλων πολιτών αρμενικής καταγωγής», ανέφερε το CDCA σε δήλωση.
Και αναφέρει μια «  πρώτη έφοδο  » των Γκρίζων Λύκων στις Décines στις 24 Ιουλίου.
Στη συνέχεια, στις 28 Οκτωβρίου, μια νέα κάθοδος, η οποία ακολούθησε μια
φιλονικία στον αυτοκινητόδρομο Α7 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Αρμενίων για την
υπεράσπιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία άφησε 4 τραυματίες.
Το CDCA « Καταγγέλλει την πολύ σοβαρή παθητικότητα του κράτους » και υπενθυμίζει το αίτημά του για διάλυση των Γκρίζων Λύκων.
.
Η δήμαρχος ( του κόμματος LR ) των Décines, Laurence Fautra, επανέλαβε την Κυριακή στον νομάρχη το αίτημά της για « διαρκή και φυσική προστασία » της περιοχής της Μικρής Αρμενίας.
Στρατιώτες από την Επιχείρηση Sentinelle έφταναν ακριβώς εκείνη τη στιγμή επί τόπου το μεσημέρι, δήλωσε η δήμαρχος στο AFP.
«Ελπίζουμε σε ανακοίνωση υποστήριξης του Τούρκου πρόξενου στη Λυών και ότι θα εκδόσει ένα μήνυμα ειρήνης», πρόσθεσε η κυρία Φωτρά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι! Δεν είμαστε σε ζώνη πολέμου, αλλά ένα μωσαϊκό πολιτισμών που ζουν σε ειρήνη».
.
Ο Νομάρχης Πασκάλ Μαιλχός «καταδίκασε έντονα τις ζημιές που διαπράχθηκαν αυτή τη νύκτα». «Θα γίνουν τα πάντα για να βρουμε τους δράστες αυτών των βεβηλώσεων», διαβεβαίωσε ο ίδιος στο Twitter.
.
Πόλη-ναυαρχίδα της διασποράς, οι Décines-Charpieu (30.000 κάτοικοι) φιλοξενεί δύο αρμενικές εκκλησίες, ένα αρμενικό ραδιόφωνο, ένα πολιτιστικό σπίτι. Το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 είναι το πρώτο που ανεγέρθηκε στην Ευρώπη το 1972.

από τον Ara Toranian, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020
© armenews.com 2020

.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube