Weather Icon

Γαλλία: Η Γερουσία θα ζητήσει την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Γαλλία: Η Γερουσία θα ζητήσει την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

« Είστε ένας μικρός λαός, πλούσιος σε πολιτισμό και ιστορία. Η ανθρωπότητα σας χρωστά  πολλά και είμαι πεπεισμένος σήμερα ότι από αυτό τον μικρό αριθμό επιζώντων, αύριο μια θαρραλέα νεολαία θα ξαναδημιουργήσει μια ασφαλή ελεύθερη και ανεξάρτητη Αρμενία ».

Κάρολος Ντε Γκωλ στη Δαμασκό το 1941

Παρίσι, 19 Νοεμβρίου 2020 ( AFP ) – Η Γερουσία θα ψηφίσει την Τετάρτη ένα σχέδιο ψηφίσματος για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που συνυπογράφεται από τις δύο κύριες συνιστώσες της δεξιάς γερουσιαστικής πλειοψηφίας και τις τρεις αριστερές ομάδες, ζητώντας κυρίως από την κυβέρνηση “αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”.
.
Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, εγγράφηκε στην ημερήσια διάταξη της γερουσίας κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Gérard Larcher ( LR ). Συνυπογράφεται από τους προέδρους του LR (Bruno Retailleau), centrist (Hervé Marseille), PS (Patrick Kanner), ομάδες CRCE με πλειοψηφία κομμουνιστών (Eliane Assassi) και οικολόγων (Guillaume Gontard), έχει κάθε πιθανότητα να ψηφιστεί.
.
« Είναι μια πρεμιέρα. Πριν από 20 χρόνια, η Γαλλία ήταν από όλα τα έθνη του κόσμου η πρώτη που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων · χωρίς αμφιβολία, για πρώτη φορά στη Γερουσία, στις 25 Νοεμβρίου, θα ψηφίσουμε ένα ψήφισμα για την καταδίκη των πράξεων του κ. Ερντογάν και επίσης να ζητήσουμε διεθνή έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εκεί, ειδικά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά πάνω απ ‘όλα, για να απαιτήσουμε την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ », δήλωσε τη Τετάρτη ο M. Retailleau στο ραδιόφωνο Sud-Radio.
.
Το κείμενο « καλεί την κυβέρνηση να παράσχει μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους πληθυσμούς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, να υπερασπιστεί, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ , την άμεση εφαρμογή της προστασίας των πληθυσμών με την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης ειρήνης », σύμφωνα με μια προσωρινή εκδοχή που μπόρεσε να αναγνώσει το πρακτορείο AFP.
.
Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, να εξαγάγει όλες τις διπλωματικές συνέπειες του ρόλου που διαδραμάτισαν οι τουρκικές αρχές και να εξετάσει με τους ευρωπαίους εταίρους τις πιο σκληρές κατάλληλες απαντήσεις». Και, τέλος, «να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και να πράξει έτσι ώστε αυτή η αναγνώριση να είναι ένα εργαλείο διαπραγματεύσεων με στόχο τη θέσπιση μιας διαρκούς ειρήνης ».
.
«Αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τη δύναμη της δέσμευσης της Γερουσίας για να υποστηρίζει τους αρμενικούς πληθυσμούς και την ανάγκη για ενεργή δράση από τη Γαλλία», δήλωσε ο  κ. Kanner σε δελτίο τύπου. «Η Ομάδα του Μινσκ πρέπει να ανακτήσει κεντρικό ρόλο σε οποιαδήποτε τελική διευθέτηση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να ξαναγίνει σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας», τόνισε.
.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία υπό την αιγίδα της Ρωσίας που τερμάτισε μερικές εβδομάδες θανατηφόρων συγκρούσεων στο Ναγκόρνι Καραμπάχ.
.
Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε ξανά την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιέβ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πατσινάν, ενώ το Παρίσι επιθυμεί μια «  διεθνή εποπτεία  » της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε το Ελιζέ.

Από τον Ara Toranian την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
© armenews.com 2020

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube