REAL TIME |

Weather Icon

Εξέδωσε NAVTEX για να κηρύξει το τέλος του παραμυθιού

Εξέδωσε NAVTEX για να κηρύξει το τέλος του παραμυθιού

Η αναβίωση της «διπλωματίας των σεισμών», είναι τελικά μια ακόμη ψευδαίσθηση, η οποία μπορεί να κρατήσει όσο μια τηλεφωνική επικοινωνία. Ούτε και όταν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η «διπλωματία των σεισμών» απέδωσε. Όπως δεν απέδωσε και το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου υπό τα παλαμάκια του Ισμαήλ Τζεμ. Είναι σαφές πως αυτές οι προσεγγίσεις, είναι παράμετροι της πολιτικής του κατευνασμού. Αξιοποιείται ένα τραγικό γεγονός, όπως οι σεισμοί, για να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις, να εκτονωθεί η ένταση. Εκφράζεται και σωστά αλληλεγγύη, δηλώνεται ετοιμότητα για βοήθεια και λογικά αναμένονται κινήσεις και από την άλλη πλευρά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μίλησε με τον ομόλογο του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το καθεστώς Ερντογάν δεν λειτουργεί έτσι. Ούτε και οι προκάτοχοί του, όπως επιβεβαιώνεται από την ιστορία. Εν μέσω, λοιπόν, καταστροφών, νεκρών, από το σεισμό στη Σμύρνη, η κατοχική Τουρκία ανταπέδωσε στην έκφραση αλληλεγγύης. Πώς; Με ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών, διατηρώντας το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τις 14 Νοεμβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα διενεργήσει, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, έρευνες σε περιοχή, που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου.

Ο Ερντογάν βρισκόμενος στη Σμύρνη, όπου πήγε για να δει από κοντά τις καταστροφές που επέφερε ο φονικός σεισμός, ανανέωσε και την παράτυπη NAVTEX. Το μήνυμα του σαφές: Δεν πτοείται ποσώς από σεισμούς και… καταποντισμούς. Δεν επηρεάζεται από κινήσεις αλληλεγγύης και προσέγγισης. Η κατοχική δύναμη έχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και προχωρεί στην υλοποίηση του.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. Αφορά και την Αμμόχωστο, τα κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 15 Αυγούστου ( στις 14 λήγει η παρούσα παράτυπη NAVTEX με προοπτική, πάντα, ανανέωσης), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο, για να παρευρεθεί στα πανηγύρια για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Και έχει προαναγγείλει και «πικ νικ στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου. Μια άλλη κίνηση υλοποίησης της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας.

Κι όλα αυτά ενώ αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση από της επιβολής του Τατάρ στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Η συνάντηση, που θα φιλοξενηθεί από την εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θεωρείται από κάποιους δοκιμή για μια ενδεχόμενη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, υπό τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Το κλίμα σαφώς και δεν ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό προφανώς θα το επιβεβαιώσει και ο «γελωτοποιός» του Παλατιού στην αυριανή συνάντηση. Ο Τατάρ, ως γνωστό, έχει επισκεφθεί την Άγκυρα και έλαβε οδηγίες για τη διαχείριση των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.

Είναι σαφές, ξεκάθαρο, πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της. Δεν επηρεάζεται από γεγονότα, όπως ο φονικός σεισμός στη Σμύρνη. Ούτε και λαμβάνει υπόψη κινήσεις προσέγγισης προς την ίδια. Τις λαμβάνει υπόψη μόνο εάν αυτές γίνονται για να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της.

Δυστυχώς με ψευδαισθήσεις και αφέλειες δεν αντιμετωπίζεται η προέλαση της κατοχικής Τουρκίας. Προφανώς και θα πρέπει να αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Θα πρέπει, ωστόσο, πάντα να γίνεται σωστή ανάγνωση για το πώς κινείται και λειτουργεί στην αντίπερα όχθη το τουρκικό καθεστώς.

Μόλις έγινε το τηλεφώνημα Μητσοτάκη προς Ερντογάν, άρχισε το γνωστό αφήγημα της «διπλωματίας των σεισμών», από τους γνωστούς κύκλους σε Αθήνα και Λευκωσία. Στήθηκαν και ολόκληρα ρεπορτάζ στα αθηναϊκά ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Ο Ερντογάν, ως φαίνεται, άρχισε να τα βαριέται όλα αυτά. Εξέδωσε νέα NAVTEX για να κηρύξει τέλος του παραμυθιού. Η συνέχεια γνωστή, όπως και τα όσα θα ακολουθήσουν.

Κώστας Βενιζέλος

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube