Weather Icon

Επιστολές Κυπ. Ομοσπονδίας ΗΒ προς Τζόνσον και Τούρκο πρέσβη για 15 Νοεμβρίου! «Ημέρα ντροπής»

Επιστολές Κυπ. Ομοσπονδίας ΗΒ προς Τζόνσον και Τούρκο πρέσβη για 15 Νοεμβρίου! «Ημέρα ντροπής»

«Ημέρα ντροπής» χαρακτηρίζει τη 15η Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής σε επιστολή του προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την επερχόμενη συμπλήρωση 37 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Όπως σημειώνει εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο υπογράφων, «οι περισσότεροι Κύπριοι θρηνούν τη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας, ενώ κάποιοι στα κατεχόμενα γιορτάζουν για την επέτειο».

Στη συνέχεια ο κ. Καραολής επισημαίνει τα καταδικαστικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και την καταδίκη της κίνησης από την τότε Πρωθυπουργό του Ην. Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σημειώνει ότι η παράνομη μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας της «τδβκ» επιβεβαίωσε την «αληθινή φιλοδοξία» της Τουρκίας που είναι να προκαλέσει «μόνιμη διχοτόμηση» του νησιού. Προσθέτει ο κ. Καραολής ότι η διχοτόμηση μοιάζει να έχει γίνει πλέον η δεδηλωμένη πολιτική της Τουρκίας με τον Πρόεδρο Ερντογάν να καλεί σε «λύση δύο κρατών» σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκύπριων έκανε λόγο για «άλλες ιδέες» και για επιδίωξη δύο κρατών κατά τη διάρκεια και μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις συνθήκες του 1960 τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει συνυπογράψει και έχει εγγυηθεί, αλλά θα αψηφούσε και τη συμφωνημένη βάση για διαπραγματεύσεις, δηλαδή τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς και τις σημαντικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Αφού αναφέρεται στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια, η επιστολή υπογραμμίζει ότι η προαναγγελθείσα επίσκεψη Ερντογάν για πικνίκ στην περιοχή υποδεικνύει στη διεθνή κοινότητα την πλήρη έλλειψη σεβασμού του Τούρκου Προέδρου στο διεθνές δίκαιο.

Σε όλα αυτά ο κ. Καραολής αντιπαραθέτει τις σταθερές θέσεις αρχής που διατυπώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τη βούλησή του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα το 2017. Επισημαίνεται δε η ξεκάθαρη θέση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κατά των αναχρονιστικών εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων και της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στο νησί μετά από τη λύση.

Επισημαίνεται στον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι οι επιδιώξεις της Τουρκίας προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν εξυπηρετούν ούτε τα βρετανικά συμφέροντα. «Ως εκ τούτου, αυτή την ώρα η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη στα δημόσια μηνύματα για την Κύπρο και στις παραστάσεις της προς την Τουρκία, για να επαναβεβαιώσει χωρίς περιστροφές μια δέσμευση σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως το μοναδικό πλαίσιο για μια λύση και να καλέσει σε κατάργηση αυτού του αναχρονιστικού συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων», σημειώνει η επιστολή.

Ο κ. Καραολής τονίζει κλείνοντας ότι μόνο μια επανενωμένη και πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρος θα επιφέρει ελευθερία, ειρήνη και ασφάλεια σε όλο το λαό του νησιού και θα διασφαλίσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Κοινοπολιτείας, των Ην. Εθνών και της ΕΕ, θα παραμείνει αξιόπιστος, προβλέψιμος και σταθερός εταίρος για το Ην. Βασίλειο.

Καλεί τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ασκήσει προληπτικά και εποικοδομητικά τη δύναμη που έχει να κάνει τη διαφορά σε σχέση με την Κύπρο.

Επιστολή παρόμοιου περιεχομένου έχει αποσταλεί εκ μέρους της Ομοσπονδίας και προς τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Σε άλλη επιστολή, προς τον πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο αυτή τη φορά, ο κ. Καραολής χαρακτηρίζει «επαίσχυντη κληρονομιά» τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο και το γεγονός ότι συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο για μία επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο.

Αφού παραθέτει τους τρόπους τους οποίους η Τουρκία έχει εμποδίσει την επανένωση της Κύπρου και έχει επιδοθεί σε σειρά προκλήσεων, ο κ. Καραολής σημειώνει ότι η εκπεφρασμένη πρόθεση του ΓΓ των Ην. Εθνών να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συν τα ΗΕ συνάντηση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Καλεί δε την Τουρκία να αδράξει αυτή τη ευκαιρία με θέρμη και εποικοδομητικά και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, να εγκαταλείψει τις παρωχημένες απαιτήσεις περί εγγυήσεων και να επιστρέψει τα κατεχόμενα εδάφη στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, κάτι που θα καθιστούσε δυνητικά την Κύπρο διεθνές και περιφερειακό εμπορικό κόμβο.

Καλεί, εν τέλει, την τουρκική κυβέρνηση να στηρίξει μια επανενωμένη Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στην οποία θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, στη βάση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube