REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ 15 Νοεμβρίου 2020

Επείγουσα προμήθεια μιας Μοίρας F-35 με ταχεία παράδοση αρχικού αριθμού ζητάει η Ελλάδα

Επείγουσα προμήθεια μιας Μοίρας F-35 με ταχεία παράδοση αρχικού αριθμού ζητάει η Ελλάδα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η είδηση που εμφανίσθηκε προ ημερών στον Τύπο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα προμήθειας 6 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στις ΗΠΑ, δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα.

Στις 6 Νοεμβρίου η ΓΔΑΕΕ απέστειλε στις ΗΠΑ σχετική επιστολή, απευθυνόμενη στην υφυπουργό Αμύνης με αρμοδιότητα Προμήθειες Ellen Lord, την διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) Heidi Grant και την υφυπουργό Αεροπορίας αρμόδια για Διεθνείς Σχέσεις Kelli Seybolt.

Στην επιστολή, γνωστοποιείται ότι η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΑ εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35 και η απόφαση συμμετοχής θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και η δυνητική προμήθεια 18-24 αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη, σημειώνεται ότι μπορεί να είναι νέας κατασκευής ή και μεταχειρισμένα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα από την Αεροπορία των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά ενημερώνεται ότι λόγω των αμυντικών προτεραιοτήτων της χώρας σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τα πρώτα λίγα αεροσκάφη παραδοτέα εντός του 2021“. 

Η ελληνική πλευρά τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και καλεί την αμερικανική πλευρά να προσέλθει για διαπραγματεύσεις το συντομότερο, προκειμένου να καταρτιστεί πρόγραμμα προμήθειας.

Είναι σαφές ότι η επιστολή επαναλαμβάνει το αρχικό ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από το 2017 που απεστάλη το Αίτημα Τιμής και Διαθεσιμότητος για μέχρι 24 αεροσκάφη, τώρα όμως υπό συνθήκες επείγοντος. Ο τονισμός της τελευταίας συνθήκης στην επιστολή της 6ης Νοεμβρίου, σχετίζεται με την εκμετάλλευση του “παράθυρου ευκαιρίας” που υφίσταται το 2021 ως προς τον αμυντικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με την επίτευξη ταχείας εντάξεως στην υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία ενός αρχικού αριθμού F-35.

Το τελευταίο στοιχείο, όπως και στην περίπτωση του προγράμματος των Rafale, θέτει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο της ταχείας παραδόσεως μεταχειρισμένων F-35, όπως εξάλλου αναφέρεται σαφώς στην επιστολή. Εκτίμηση είναι ότι μπορούν να βρεθούν 6 αεροσκάφη από την USAF και να παραδοθούν εντός του 2021 στην Πολεμική Αεροπορία, με υλοποίηση της εκπαιδεύσεως του αρχικού πυρήνος προσωπικού εντός του ιδίου έτους. Συνεπώς, το συμφωνηθέν πρόγραμμα μπορεί να αφορά 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 18 νέας κατασκευής που θα παραδοθούν σε δεύτερο χρόνο, αναλόγως του προγραμματισμού στην γραμμή παραγωγής. Αυτό είναι και το σενάριο το οποίο ήδη έχει συζητηθεί στις πρώτες άτυπες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

www.doureios.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube