Weather Icon
Γαλλία , Ελλάδα , Ινδία 16 Νοεμβρίου 2020

Ενισχύεται η στρατιωτική διαστημική συνεργασία Γαλλίας και Ινδίας – Ευκαιρίες για Ελληνική βιομηχανική συνεργασία

Ενισχύεται η στρατιωτική διαστημική συνεργασία Γαλλίας και Ινδίας – Ευκαιρίες για Ελληνική βιομηχανική συνεργασία
Χωριανόπουλος Άγγελος
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η Γαλλία μαζί με Κύπρο, Ισραήλ και ΗΑΕ έχουν ήδη μπει στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ενιαίου άξονα πολυδιάστατης συνεργασίας, ο οποίος έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την αποκοπή του Κινεζικού γεωοικονομικού επεκτατισμού στην Νότια Ευρασία και τον περιορισμό της Ισλαμικής εξάπλωσης σε Ευρώπη και κεντρική Ασία. Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί με αργούς ρυθμούς το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής άντλησης ισχύος που είχαμε αναφέρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με θετικά αποτελέσματα και ηχηρή ανταπόκριση από την Ινδική πλευρά. Μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα περάσει και σε πρακτικό βιομηχανικό επίπεδο με σκοπό την μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη των χωρών και  την δημιουργία μίας στιβαρής εθνικής ταυτότητας στο γεωγραφικό σύμπλοκο Ευρασίας.
Iνδο-γαλλική αεροδιαστημική συνεργασία
Η ινδο-γαλλική διαστημική συνεργασία για αποστολή δορυφόρου στην Αφροδίτη φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της διμερούς συμφωνίας του 2018 για το κοινό όραμα Ινδίας-Γαλλίας στο θέμα της διαστημικής συνεργασίας. Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση διαδόθηκε σε διάφορες πτυχές της διαστημικής επιστήμης, όπως η ανάπτυξη πυραύλων, η κοινή υλοποίηση δορυφόρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι δορυφορικές εκκινήσεις.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) έφτασε με επιτυχία στον Άρη με την πρώτη του προσπάθεια το 2014. Την ίδια χρονιά, η Γαλλική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία (CNES) ξεκίνησε με επιτυχία την αποστολή του δορυφόρου παρατήρησης της Γης E-CORCE. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ορισμένες συνεργασίες μεταξύ ISRO και CNES. Το 2019, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του CNES και του ISRO για την ίδρυση κέντρου θαλάσσιας επιτήρησης στην Ινδία. Στο πλαίσιο αυτό, και οι δύο διαστημικές υπηρεσίες συνεργάζονται για την πρώτη αποστολή της Ινδίας, το έργο Gag, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει το 2022.
Το CNES συμφώνησε να εκπαιδεύσει Ινδούς αστροναύτες στο Διαστημικό Κέντρο της Τουλούζης, βοηθώντας την Ινδία να θέσει τα θεμέλια για την προετοιμασία για το μέλλον ανθρώπινη διαστημική πτήση. Η συνεργασία του 2019 ακολούθησε την ευρύτερη συμφωνία που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στην Ινδία τον Μάρτιο του 2018. Η τελευταία κοινή αποστολή Indo-French Venus είναι μια ιστορική συνεργασία μέχρι σήμερα. Το όργανο για την αποστολή, το VIRAL (Venus Infrared Atmospheric Gases Linker) αναπτύχθηκε από ρωσικές και γαλλικές υπηρεσίες.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, το CNES επιβεβαίωσε σε δήλωση, «στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, η Γαλλία θα συμμετάσχει στην αποστολή του ISRO στη Αφροδίτη, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025. Το CNES θα συντονίσει και θα προετοιμάσει τη γαλλική συνεισφορά. Το ωφέλιμο φορτίο θα μεταφερθεί σε μια αποστολή εξερεύνησης της Ινδίας. ” Οι σχέσεις Ινδίας-Γαλλίας στο διάστημα γνώρισαν τεράστια επιτυχία στο παρελθόν. Η επικείμενη αποστολή ISRO-CNES Venus θα ενισχύσει περαιτέρω τις ινδο-γαλλικές συνεργασίες.

Γαλλία και Ινδία στον διαστημικό πόλεμο

Μέσω των προαναφερθέντων προγραμμάτων, αλλά και μέσω μίας ανεξάρτητης προσπάθειας του Ινδικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης, ο Ινδικός στρατός κατάφερε το 2019 να ολοκληρώσει την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου (ASAT) ο οποίος έπληξε ινδικό δορυφόρο. Ο δορυφόρος ο οποίος καταστράφηκε ήταν δορυφόρος επιτήρησης, η οικογένεια του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πλέγμα αναγνώρισης κρούσης όλων των εξελιγμένων στρατών του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας). 

Ινδία, Ισραήλ και Γαλλία χρησιμοποιούν δορυφορικά συστήματα και στρατιωτικούς ημιδορυφόρους τόσο για επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο όσο και για δημιουργία δικτυοκεντρικού πλέγματος μάχης για μεταφορά πληροφοριών αλλά και επιμέρους διασύνδεση στρατιωτικών πλατφορμών μάχης και μονάδων ελέγχου. Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Parly κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ινδική Διοίκηση CDAOA δήλωσε πως η κυβέρνησή της θα δαπανήσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025 για ενίσχυση των διαστημικών στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο χωρών. Άξιο αναφοράς είναι πως η Γαλλία, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, αναπτύσσει στρατιωτικούς νανοδορυφόρους και όπλα λέιζερ για να ενισχύσει τις ικανότητες αεράμυνάς της ακόμα και έναντι μη επανδρωμένων οχημάτων. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube