REAL TIME |

Weather Icon

Εμβάθυνση της συνεργασίας με την Αίγυπτο

Εμβάθυνση της συνεργασίας με την Αίγυπτο

Τον κ. Σίσι υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας (φωτ. ΥΠΕΞ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ).

Βασίλης Νέδος

Η άφιξη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι χθες το βράδυ στην Αθήνα και οι επαφές που θα έχει σήμερα με την ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας επαγρύπνησης λόγω πανδημίας, είναι ενδεικτικές της «άνοιξης» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Χθες το βράδυ, τον κ. Σίσι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και είχε υπογράψει στις 6 Αυγούστου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τη συμφωνία για τμηματική οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες, στο Κάιρο.

Η επίσκεψη του κ. Σίσι στην Αθήνα τρεις μήνες μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, πέρα από συμβολική, έχει και πολύ ουσιαστική σημασία. Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται σε πολύ εντατικές συζητήσεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης τους, εντός του τριμερούς σχήματος συνεργασίας με τη Λευκωσία, αλλά και ευρύτερα από αυτό. Σε αυτή την τριμερή επιθυμεί να προσδεθεί και η Γαλλία, η οποία έχει στενές σχέσεις με την Αίγυπτο. Μεθαύριο, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, όπου αναμένεται να συμφωνηθεί ένα σχέδιο πυκνότερων στρατιωτικών ασκήσεων.

Συγκολλητική ουσία στην ολοένα και ευρύτερη σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου αποτελούν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον κ. Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, θα επισκεφθεί το Αμπου Ντάμπι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Εκεί αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για μια σειρά από ζητήματα, με επίκεντρο την αμυντική συνεργασία. Ηδη τον περασμένο Αύγουστο, κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να συνεργαστεί με την Ελλάδα στον τομέα της Αμυνας. Εκτοτε η επαφή του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια με την ηγεσία και το υπ. Εξωτερικών των ΗΑΕ είναι τακτική και αφορά όχι μόνο την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και τις επενδύσεις και την οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι Ελλάδα, Αμπου Ντάμπι και Ινδία έχουν σχεδόν συμφωνήσει για τη δημιουργία ενός τριμερούς σχήματος συνεργασίας, όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 30 Οκτωβρίου. Εδρα του σχήματος θα είναι το Αμπου Ντάμπι, δηλαδή στο μέσον της διαδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε και επίσημη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ στην Αθήνα, στις 30 Νοεμβρίου. Ο κ. Δένδιας και ο Ινδός ομόλογός του φαίνεται να συμφωνούν σε αρκετά, πέρα από τα «φυσικά» κοινά συμφέροντα, τη στενή συνεργασία δηλαδή, ανάμεσα σε Τουρκία και Πακιστάν και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο συγκεκριμένες χώρες στις περιφέρειές τους.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube