Weather Icon
Τουρκία 7 Νοεμβρίου 2020

Εμφανή τα επιχειρησιακά σημάδια του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα-Τίτλοι τέλους για τα τουρκικά Bayraktar TB-2;

Εμφανή τα επιχειρησιακά σημάδια του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα-Τίτλοι τέλους για τα τουρκικά Bayraktar TB-2;

Χωριανόπουλος Άγγελος

Τα γεγονότα μας θυμίζουν την πορεία που πήρε η Ιρανική βιομηχανία όπλων μετά το πρώτο εμπάργκο που επεβλήθη από τις ΗΠΑ και την Δύση οδηγώντας την χώρα σε αξιοποίηση ανορθόδοξων μεθόδων κατασκευής οπλικών συστημάτων. Πιθανό Τουρκία και Ιράν να έρθουν ακόμα πιο κοντά σε θέματα  αμυντικής βιομηχανίας τουλάχιστον σε επίπεδο πληροφοριών-έρευνας, καθώς όπως βλέπουμε έχουν ήδη υπάρξει συνομιλίες μεταξύ τους για κοινή αντιμετώπιση-πόλωση του Κουρδικού, για κοινές τακτικές κυβερνοπολέμου, αλλά και για οπλοποίηση του λαθρομεταναστευτικού έναντι της Ευρώπης (π.χ. Έβρος), χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν σχηματίσει κάποια ευρύτερη συμμαχία. 

Σε περίπτωση που το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία βρει μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη, η Τουρκία για να ανταπεξέλθει στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου θα οδηγηθεί στην εφαρμογή ενός μέρους τακτικής ”Ψηφιδωτού Μάχης”, παρόμοιο με αυτού του Ιράν στον Περσικό Κόλπο- Κασπία, όπου μη επανδρωμένα ταχύπλοα φθηνής κατασκευής (σκάφη και υποβρύχια) και εύκολης αντικατάστασης εφοδιασμένα πιθανότατα με κατευθυνόμενους πυραύλους θα λειτουργούν (στο πλαίσιο που τους επιτρέπεται) στο Αιγαίο. Βήματα έχουν γίνει ήδη, καθώς η Τουρκική εταιρεία Ares Shipyard και η Meteksan Defence κατασκεύασαν ένα το όχημα Ulaq που χρησιμοποιεί τους πυραύλους laser-guided L-UMTAS και το laser-guided 70mm Cirit έναντι πλατφορμών μάχης. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο ”ψηφιδωτό μάχης” χρειάζεται πολύ καλή δικτυοκεντρική λειτουργία και διασύνδεση μεταξύ των πλατφορμών και του σημείου ελέγχου, ΧΩΡΙΣ να υπάρχουν εχθρικές παρεμβολές, πράγμα που απαιτεί τεράστιο γνωστικό κεφάλαιο. 

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, καθώς οι δέκτες GPS Trimble και οι συσκευές πλοήγησης Garmin θα είναι δύσκολο να βρεθούν από εδώ και πέρα μετά την κινητοποίηση αρμενικών οργανώσεων στις ΗΠΑ.

Η γνωστή εταιρεία με τεχνολογίες πλοήγησης-navigators, Garmin, αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου της εταιρείας που κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου ότι οδεύει προς τον τερματισμό των σχέσεων της με την Άγκυρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συσκευές πλοήγησης Garmin δεν προορίζονται καν για στρατιωτική χρήση και η αξιοποίησή τους αποτελεί προϊόν εγχώριας μηχανικής πατέντας προκειμένου να αντικατασταθούν οι ηλεκτροοπτικές τεχνολογίες που υπόκεινται σε εμπάργκο λόγω του Καναδά.

Η Trimble δήλωσε επίσης ότι έχει “διακόψει οποιεσδήποτε περαιτέρω πωλήσεις στην Baykar”, την εταιρεία που παράγει τα drones TB2.

Η Τουρκία φαίνεται να αντικατέστησε το σύστημα στοχοποίησης των TB2 με το εγχώριας κατασκευής σύστημα CATS που κατασκευάζει η εταιρεία ASELSAN. Η λειτουργία του είναι αμφιβόλου ποιότητας ιδιαίτερα έναντι κινούμενων στόχων. Πληροφορίες από μη αξιόπιστες πηγές, κάνουν λόγο ακόμα και για δημιουργία Bayraktar TB3, το οποίο θα είναι προϊόν καθαρά τουρκικής κατασκευής, θα χρησιμοποιεί μηχανήματα παρόμοια με τα δυτικά, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του θα θυμίζει αρκετά προϊόν υποκλοπής ευρεσιτεχνίας. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube