REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 7 Νοεμβρίου 2020

Είναι έτοιμες (;) οι ΗΠΑ για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα

Είναι έτοιμες (;) οι ΗΠΑ για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα

Οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς ο κατάλογος των ιδεολογικών, πολιτικών και οικονομικών συγκρούσεων συνεχίζει να μεγαλώνει.

Και υπάρχει μια ξεκάθαρη νέα πραγματικότητα, η Κίνα φαίνεται να μην έχει διάθεση να υποχωρήσει.
Όταν, μετά από ένα χρόνο διαδηλώσεων από τους πολίτες για περισσότερη δημοκρατία, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απέτυχε να σταματήσει την εξέγερση, το Πεκίνο «εισέβαλλε» και πήρε τον έλεγχο.

Οι δημοκρατικές χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ενθάρρυναν τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ δεν έκαναν τίποτα, και δεν έχουν κάνει τίποτα από τότε για να αντιστρέψουν το… πολιτικό πραξικόπημα του Xi Jinping, απλά συνεχίζουν να κάνουν λόγο για δημοκρατικές αξίες…

Τον τελευταίο καιρό, οι πολλές χώρες διαμαρτύρονται για την απάνθρωπη μεταχείριση των Ουιγούρων στο Xinjiang στα δυτικά της Κίνας.

Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής μουσουλμανική εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία.
Σήμερα, ζουν κυρίως στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ στην Κίνα.

Οι Κινέζοι Χαν έχουν μεταφερθεί στην περιοχή για να αλλάξουν το μείγμα του τοπικού πληθυσμού των τουρκικών και μουσουλμάνων Ουιγούρων και των Καζακστάν και να επιφέρουν τη δημογραφική αλλαγή που επιθυμεί το Πεκίνο.

Τα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» έχουν συσταθεί για να καθαρίσουν τους Ουιγούρους από τις εθνικές και θρησκευτικές τους ταυτότητες και να τους μετατρέψουν σε πιστούς και αξιόπιστους Κινέζους Κομμουνιστές.

Σε ομιλία του στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Κίνα Xi Jinping τόνισε πως η πολιτική του Πεκίνου για την εξάλειψη της εθνοτικής και θρησκευτικής ταυτότητας των μειονοτήτων του Σινγιάνγκ μέσω της κρατικής εκπαίδευσης έχει αποδειχθεί «απολύτως σωστή».

Ορκίστηκε να… εντυπώσει μια κινεζική ταυτότητα «βαθιά στην ψυχή» των λαών που ζουν εκεί.
«Η δουλειά μας στην εθνική μειονότητα υπήρξε επιτυχημένη», είπε ο Xi.
«Πρέπει να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα».

Ο Xi δεν ζητά συγγνώμη για – πράγματι είναι περήφανος – που χρησιμοποιεί την κρατική εξουσία για να επιβάλει την κρατική ιδεολογία στους λαούς που κυβερνά, και αρνείται ανοιχτά τις δημοκρατικές μας αξίες ως ανεφάρμοστες στη χώρα του.

Οι προειδοποιήσεις του Πεκίνου γίνονται πιο δυνατές και πιο έντονες καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν πολεμικά πλοία, με την τελευταία να είναι ο USS John McCain, κοντά σε νησίδες που εποφθαλμιά η Κίνα.
Ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ;
Είναι προετοιμασμένες για ναυτική και αεροπορική σύγκρουση στην Νότια Σινική Θάλασσα;
Ποιος θα ήταν ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ;

Οι Κινέζοι ανταποκρίνονται τώρα θυμωμένα και ανυπόμονα σε αυτό που θεωρούν ως προκλήσεις αποστολής υψηλού επιπέδου αξιωματούχων των ΗΠΑ και πώληση νέων όπλων στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως δική της επαρχία της.

Και πάλι, ποιος είναι ο σκοπός των ΗΠΑ να παίξουν τώρα την… κάρτα της Ταϊβάν;
Αν πρόκειται να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, είναι οι ΗΠΑ προετοιμασμένες για έναν πόλεμο στα στενά της Ταϊβάν ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας;

Πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι οι Κινέζοι θα συνθηκολογήσουν;
Η Αυστραλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πολεμήσουν με την Κίνα για τις αντιδικίες που έχει με την Ινδία για τα κοινά τους σύνορα, ή τα στρατόπεδα εθνοτικής συγκέντρωσής της στο Σιντζιάνγκ, ή την κατάληψη του Χονγκ Κονγκ και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Όταν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων και εκλεγεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον πρέπει να οριοθετήσει για τα ζητήματα για τα οποία είναι διατεθειμένη να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά ή όχι με την Κίνα.
Ο Xi Jinping απορρίπτει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ και τους Ουιγούρους, και φαίνεται πρόθυμος να πολεμήσει για την Ταϊβάν και για αυτά που το Πεκίνο θεωρεί ότι του ανήκουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αντί να το δει να χάνονται μόνιμα.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πάνε σε πόλεμο με την Κίνα;

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube