Weather Icon

Έφθασε η ώρα των αποφάσεων για την Ε.Ε.

Έφθασε η ώρα των αποφάσεων για την Ε.Ε.

ΣΗΜΕΡΑ συνέρχεται (διαδικτυακά) το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και μεταξύ άλλων θα συζητήσει και την τουρκική επιθετικότητα. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσουν, όπως αρμοδίως αναφέρθηκε στις Βρυξέλλες, τα κράτη- μέλη για τις εξελίξεις και οι «27» θα εξετάσουν την κατάσταση.

Αποφάσεις δεν θα ληφθούν καθώς αυτό είναι θέμα των αρχηγών των κρατών-μελών. Συνεπώς, εάν ληφθούν αποφάσεις, αυτό θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., που ενημέρωσε τα ΜΜΕ ενόψει της συνόδου των ΥΠΕΞ, το θέμα Τουρκία έχει περιληφθεί στην ατζέντα, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων. Σημείωσε δε επί τούτου πως «… έχουμε αλλαγή του status quo στο Βαρώσι, αλλά και ένα μήνυμα Ερντογάν που πηγαίνει τελείως αντίθετα στο δόγμα του ΟΗΕ για την Κύπρο». Συνεπώς, λόγω των νέων εξελίξεων, η Ένωση θεωρεί αναγκαίο να συζητήσει την τουρκική συμπεριφορά.

ΔΕΝ έχουμε ψευδαισθήσεις για το τι μπορεί να πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ και μήνες συζητά για κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας, χωρίς ωστόσο, να προχωρά σε αποφάσεις. Ο χρόνος ροκανίζεται και η Άγκυρα δεν έχει κόστος. Θέλουμε να σημειώσουμε πως ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Δένδια, ανέφερε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών-μελών της. Παρέπεμψε δε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αποφάσεις. Ο κ. Μπορέλ απαντούσε, ως γνωστό, σε επιστολή του Νίκου Δένδια, η οποία στάλθηκε υπό το φωςτης αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς.

ΜΕΤΑ και τα όσα διαδραματίσθηκαν την περασμένη Κυριακή στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, με την εισβολή του νεοσουλτάνου Ερντογάν, αλλά και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, η ένταση στην περιοχή δεν μειώνεται. Αντίθετα αυξάνεται, ενισχύεται. Και θα αυξάνεται περισσότερο όσο η κατοχική Τουρκία συνεχίζει την υλοποίηση των επεκτατικών της σχεδιασμών. Σημειώνεται συναφώς, ότι πρόσφατα η κατοχική δύναμη προχώρησε μονομερώς και διεύρυνε την περιοχή έρευνας και διάσωσης( επηρεάζοντας Ελλάδα και Κύπρο), ενέργεια που αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

ΟΛΑ αυτά τα γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Θα τα ακούσουν εκ νέου σήμερα από τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Μπορέλ. Το ζητούμενο είναι τι κάνουν και πώς θα ενεργήσουν στη συνέχεια. Γιατί εδώ και μήνες, τόσο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ελλαδίτης ομόλογός του, ενημερώνουν συνεχώς και σε διμερές επίπεδο και συλλογικά τους συναδέλφους τους για την τουρκική συμπεριφορά. Έχουμε φθάσει σε μια κρίσιμη φάση και η τουρκική επιθετικότητα στο απόγειο της. Γι αυτό οι συζητήσεις έχουν φθάσει στο τέλος τους. Είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε αποφάσεις, σε μέτρα κατά της κατοχικής Τουρκίας, είτε θα την αφήνει ανενόχλητη να δρα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει σε αποφάσεις στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Διαφορετικά η Τουρκία θα προχωρεί και θα είναι ανεξέλεγκτη.
Η Θέση του “Φ”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube