REAL TIME |

Weather Icon

Εφιάλτης για την Τουρκία: Ο ανίκητος συνδυασμός F-35, Rafale,Viper και Mirage που θα κάνει απροσπέλαστο το Αιγαίο

Εφιάλτης για την Τουρκία: Ο ανίκητος συνδυασμός F-35, Rafale,Viper και Mirage που θα κάνει απροσπέλαστο το Αιγαίο

Το εφιαλτικό για την Τουρκική αεροπορία σενάριο να βρει τα επόμενα χρόνια απέναντί της πάνω από το Αιγαίο τον Ελληνικό αεροπορικό στόλο με τα πιο σύγχρονα μαχητικά πάνω στην υφήλιο φαίνεται ότι ήδη προκαλεί τρόμο.

84 F-16 block 52+,η ‘’ραχοκοκαλιά’’ δηλαδή της HAF,εκσυγχρονίζονται σε διαμόρφωση Viper αποκτώντας σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των Τουρκικών F-16 C/D ενώ στο πρόγραμμα βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των 37 F-16 block50 σε block 52 με τα ανταλλακτικά τα οποία θα προκύψουν από το πρόγραμμα Viper. Και μάλιστα η Πολεμική Αεροπορία ήδη προετοιμάζεται να προχωρήσει μόνη της στην αναβάθμιση του στόλου των block 50 στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Αγχίαλο από το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της.

Tα πρώτα 6 μεταχειρισμένα Rafale αναμένονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα έως τον Μάιο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ενώ οι πρώτοι ιπτάμενοι και τεχνικοί οι οποίοι θα αναλάβουν ρόλο εκπαιδευτών ήδη προετοιμάζονται για να μεταβούν στη Γαλλία τους πρώτους μήνες του 2021.Έως τα τέλη του έτους η ΠΑ προγραμματίζεται να παραλάβει και τα 6 καινούργια Rafale για να κλείσει το μεγάλο deal με τα επόμενα 6 μεταχειρισμένα ώστε να συγκροτηθεί η 332 νέα Μοίρα ‘’γεράκι’’ των 18 Rafale. Όλα τα Γαλλικά μαχητικά τα οποία θα αποκτήσει η HAF θα έχουν διαμόρφωση F3R θα αποτελούν δηλαδή την πιο σύγχρονη έκδοση του αεροσκάφους και θα παραχωρηθούν με όλα τα όπλα τα οποία μπορούν να φέρουν μεταξύ των οποίων και οι ‘’φονικοί’’ Meteor. H πρόοδος των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη επικοινωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα και πλέον μένει η υπογραφή της συμφωνίας η οποία θα ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια κυρίως για την υποστήριξη των μαχητικών τα επόμενα χρόνια.

Η έγγραφη αποστολή στις ΗΠΑ του Ελληνικού ενδιαφέρονος για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35A με το LOR (Letter Of Request) αποτελεί ένα ακόμα άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας στην προσπάθεια της περαιτέρω ενίσχυσή της τα επόμενα χρόνια. Και μάλιστα το αίτημα περί επείγουσας απάντησης από τους Αμερικανούς και άμεση διάθεση ακόμα και μέσα στο 2021 6 μεταχειρισμένων F-35 καταδεικνύει ότι η Αθήνα θέλει το συντομότερο να καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία ανίκητη στο Αιγαίο απέναντι στους γείτονες.

Ακόμα κι αν καθυστερήσουν όλα τα προγράμματα είναι πλέον δεδομένο ότι τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ περνούν σε νέα εποχή αφού αργά ή γρήγορα η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει τρια από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο και μάλιστα θα είναι η μοναδική αεροπορία με αυτόν τον ‘’φονικό’’ συνδυασμό. Με δύο μαχητικά 4,5 γενιάς και μάλιστα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά όπλα και το μοναδικό αεροσκάφος 5ης γενιάς το οποίο παραχωρούν οι Αμερικανοί σε Συμμαχικές χώρες. Πρόγραμμα από το οποίο ‘’πέταξαν’’ εκτός κακήν-κακώς τους γείτονες Τούρκους ενώ είχαν φτάσει μια ‘’ανάσα’’ από την απόκτηση F-35.

Και να σημειωθεί ότι η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά κρατά αλλά αναβαθμίζει και τον ρόλο των 24 ‘’στρατηγικών’’ Μirage 2000-5 τα οποία ήδη διαθέτει. Είναι τα ‘’δελταπτέρυγα’’ τα οποία μεταφέρουν όπλα κρούσης που κάνουν τη διαφορά και δεν είναι άλλα από τους πυραύλους ‘’SCALP’’ ενώ δεν υπολοίπονται και σε αποστολές αναχαίτισης ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες και σε μικρά ύψη.

Ιπτάμενοι και επιτελείς κάνουν λόγο για έναν πανίσχυρο στόλο αεροσκαφών ικανό να αναλάβει κάθε αποστολή είτε αναχαίτισης είτε κρούσης και κυρίως να σταματήσει κάθε προσπάθεια της Τουρκικής αεροπορίας εμφανιστεί στο Αιγαίο. Mε τέτοιο συνδυασμό μαχητικών τα οποία θα μπορούν να απογειώνονται κατά κύματα φέροντας Α/Α όπλα όπως ‘’METEOR’’, ‘’MICA’’ και ‘’ΑMRAAM’’ τα οποία θα καθοδηγούνται από τα υπερσύγχρονα ραντάρ τους αλλά και όπλα κρούσης όπως οι ‘’SCALP’’ αλλά και τα βλήματα “AGM-88E AARGM ή τα “AGM-158 JASSM που έχει ζητήσει η ΠΑ οι γείτονες είναι καταδικασμένοι δηλώνουν τα Ελληνικά «γεράκια».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube