REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 10 Νοεμβρίου 2020

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για την προφυλάκιση αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων

ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για την προφυλάκιση αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία επειδή το 2016 προφυλάκισε δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορούσε ότι έκαναν «προπαγάνδα» υπέρ «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

«Η προφυλάκιση που επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας εναντίον τους (…) αποτελεί παρέμβαση στην άσκηση του δικαιώματός τους της ελευθερίας της έκφρασης», εκτίμησε το ΕΔΑΔ, με έδρα το Στρασβούργο στο οποίο προσέφυγαν δέκα δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού.

Ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας που προφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016 κατάφερε να βγει από τη φυλακή τον Απρίλιο του 2018.

Η σύλληψη και η προφυλάκιση των δημοσιογράφων, μερικούς μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, έγιναν εξαιτίας «της γραμμής που ακολούθησε η Cumhuriyet, στα άρθρα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνοντας κάποιες κυβερνητικές πολιτικές», ανέφερε το ΕΔΑΔ στην ανακοίνωσή του.

Για να δικαιολογήσει την προφυλάκιση των δημοσιογράφων η τουρκική δικαιοσύνη είχε εκτιμήσει ότι «υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στις σταθερές δραστηριότητες της Cumhuriyet, η οποία διαφημίζει και κάνει προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων».

Συγκεκριμένα κατηγορήθηκαν για προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα του 2016.
Η σύλληψή τους και η κράτησή τους «βασίζονταν σε απλές υποψίες και όχι σε βάσιμους λόγους», έκρινε το ΕΔΑΔ.

Τώρα η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει 16.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε έναν από τους δημοσιογράφους.
Η χώρα βρισκόταν το 2019 στην 157η θέση σε σύνολο 180 του καταλόγου που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Πηγές: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube