Weather Icon
ΙΣΤΟΡΙΚΑ 17 Νοεμβρίου 2020

Εμπόριο αριστεροσύνης…

Εμπόριο αριστεροσύνης…

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης απ’ όσο θυμάμαι,  η συμμετοχή των μαθητών στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου εκτός από απουσίες σήμαινε και επιπλήξεις και τιμωρίες.  

Γι’ αυτό και ελάχιστοι μαθητές από κάθε τμήμα τολμούσαν να απουσιάσουν για να συμμετάσχουν στην κατάθεση στεφανιού στα κάγκελα του Πολυτεχνείου. Εκτός από τους καθηγητές και Γυμνασιάρχες δέχονταν πιέσεις και τιμωρίες και από τους γονείς.

Σήμερα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.  Κάποιου είδους στιγματισμό αισθάνονται όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν ή εκφράζουν κάποιες αντιρρήσεις για την επέτειο που έχει καταστεί πλέον επίσημη αργία για τα σχολεία και τείνει να λάβει διαστάσεις εθνικής επετείου.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει λόγος η επέτειος του Πολυτεχνείου να είναι άλλη μια εθνική επέτειος όπως η 28η Οκτωβρίου και η 25η  Μαρτίου οι οποίες παίζουν καθοριστικό συμβολικό ρόλο στη σύσταση του πυρήνα του ταυτοτικού αυτοπροσδιορισμού των νεοελλήνων.
Η συμβολική δυναμική της επετείου του Πολυτεχνείου συμπυκνώνεται στο νόημα και τη σημασία της στάσης μιας μειοψηφίας (είναι αλήθεια) φοιτητών της εποχής που τόλμησαν να αμφισβητήσουν και να ορθώσουν με κόστος το ανάστημα απέναντι σε ένα καθεστώς επίορκων στρατιωτικών οι οποίοι είχαν ανατρέψει το πολίτευμα και κυβερνούσαν τη χώρα δικτατορικά με βασανισμούς και φυλακίσεις.
Η συμβολική δυναμική της 28ης Οκτωβρίου βρίσκεται στο θάρρος και την τόλμη μιας μικρής και φτωχής χώρας να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην εισβολή μιας υπερδύναμης της εποχής όπως ήταν η Ιταλία και να υπερασπίσει την εθνική της κυριαρχία.
Ανάλογα την 25η  Μαρτίου τιμούμε την εξέγερση που οδήγησε στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους που έθεσε τις βάσεις να δημιουργηθεί αυτό που είμαστε σήμερα.
Οι επέτειοι έχουν χαρακτήρα υπενθύμισης των ευθυνών που αναλογούν στον καθένα προκειμένου να μπορεί η συλλογικότητα την οποία εκφράζουν να ανανεώνει και να ενδυναμώνει τους δεσμούς συνοχής της.
Υπό αυτήν την έννοια η ηγεσία της Ε.Ε. κάποια στιγμή, πέρα από μερικά κοινά μαθήματα σε μια κοινή γλώσσα σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, θα πρέπει να υιοθετήσει και το επετειακό τελετουργικό προκειμένου να καλλιεργήσει το υπόβαθρο μια περαιτέρω ταυτοτικής ενοποίησης πέραν αυτής της ενιαίας αγοράς και του ενιαίου νομίσματος.
Υπάρχει μια σημαντική μερίδα πλέον που θεωρεί πως η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι  υπερτιμημένη ως απονομή τιμής σε σχέση με το μέγεθος της θυσίας.  Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται πολύ από το γεγονός πως πολλά πρόσωπα από αυτά που συμμετείχαν στην εξέγερση στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκαν τη στάση τους αυτή για οικονομικά και ιδίως πολιτικά οφέλη.
Τούτο είναι αλήθεια η οποία είναι πασιφανής επειδή τα χρόνια που έχουν περάσει είναι σχετικά λίγα και όλοι βλέπουμε αρκετούς από τους πρωταγωνιστές να δρέπουν ακόμη τους καρπούς της νεανικής εξέγερσης.
Εκνευρισμό προκαλεί το γεγονός  πως κάποια κόμματα που την ώρα της εξέγερσης την καταδίκαζαν, στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε φανατικούς τιμητές κατηγορώντας τους υπολοίπους σαν προδότες της δημοκρατίας και των αγώνων του λαού.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube