Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 10 Νοεμβρίου 2020

Διεισδύουν ακόμα περισσότερο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Λιβύη μέσω Τουρκίας

Διεισδύουν ακόμα περισσότερο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Λιβύη μέσω Τουρκίας

Οι συναντήσεις  στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που χρηματοδοτούνται από τα Ηνωμένα Έθνη ξεκινησαν τη Δευτέρα, στην Τύνιδα. Αυτός ο νέος γύρος συνομιλιών υποτίθεται ότι θα συνεχιστεί με τα αποτελέσματα των προηγούμενων πλατφορμών πολιτικού και στρατιωτικού διαλόγου που χρηματοδοτήθηκαν από τον ΟΗΕ στο Βερολίνο, τη Γερμανία, το Κάιρο (Αίγυπτος), το Bouznika (Μαρόκο), τη Γενεύη (Ελβετία) και το Ghadames (Λιβύη).

Πηγές της Λιβύης που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ ανέφεραν ότι οι συναντήσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα από τον Πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied, θα επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας συναινετικής, ενιαίας και προσωρινής εκτελεστικής αρχής για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας κατά τη διάρκεια μιας περιορισμένης μεταβατικής περιόδου και στην ανάπτυξη συνεννόησης σε συνταγματική και νομική βάση για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. Αυτές οι πηγές δεν απέκλεισαν ότι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συναντήσεις θα υπογράψουν τη δέσμευση να μην υποβληθούν υποψηφιότητες για κανένα πολιτικό ή εκτελεστικό αξίωμα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με τις αντιλήψεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής αξιωματούχων για τις θέσεις κυρίαρχων κρατών που επιτεύχθηκαν κατά τη δεύτερη γύρος των συναντήσεων Bouznika στο Μαρόκο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι πηγές ανησυχούσαν δηλώνοντας πως οι συναντήσεις της Τύνιδας θα αντιμετώπιζαν πολιτικές διαφορές και ελιγμούς που θα τερματίσουν την τρέχουσα αισιοδοξία. Δικαιολόγησαν τους φόβους τους από αυτό που περιέγραψαν ως την κατάσταση υστερίας που πλήττει επί του παρόντος τις ισλαμιστικές οργανώσεις και τους ηγέτες των πολιτοφυλακών που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ όλοι τους πρόσφατα κλιμάκωσαν τη ρητορική τους σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσουν την ισορροπία της δύναμης προς όφελός τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Τύνιδας. Οι παρατηρητές χαρακτήρισαν αυτόν τον φόβο ως νόμιμο για αρκετές εκτιμήσεις. Ισως το πιο ανησυχητικό γεγονός κρύβεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών στα αποτελέσματα της στρατιωτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5.

Αυτή η κλιμάκωση ήταν εμφανής μετά τις τουρκικές κινήσεις που αποσκοπούσαν στην υποκίνηση των αντιπροσώπων στη Λιβύη και στην προτροπή να μην συμμορφωθούν με το αποτέλεσμα των συναντήσεων της Τύνιδας. Έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με μια επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τρίπολη μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Αυτή η επίσκεψη, η οποία αποκαλύφθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, συνέβαλε στην αύξηση της ανησυχίας για τις προσπάθειες της Τουρκίας να χαλάσει την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας γύρω από τις συναντήσεις της Τύνιδας, αναδιατάσσοντας τις κάρτες για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά της και να διατηρήσει την επιρροή της στη Λιβύη.

Ο πολιτικός ακτιβιστής της Λιβύης Abdul Hakim Fannoush υποστηρίζει αυτήν την ανάγνωση. «Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η επίσκεψη, θα έρθει στο πλαίσιο της δήλωσης της ηγεμονίας του Ερντογάν και της συνέχισης της κυριαρχίας του στη δυτική περιοχή της Λιβύης. Μέσα από αυτό, θέλει να πει «Είμαι ακόμα εδώ και διαχειρίζομαι αυτήν την περιοχή… και οποιαδήποτε διευθέτηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συγκατάθεσή μου και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και το όραμά της για την περιοχή», δήλωσε ο Fannoush τηλεφωνικά στο The Arab Weekly. Τόνισε περαιτέρω ότι ο Ερντογάν είχε προηγουμένως υπαινιχθεί την απόρριψη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5, χαρακτηρίζοντάς την ως «εύθραυστη εκεχειρία». Επίσης, υπαινίχθηκε την απόρριψη κάθε συμφωνίας που θα μπορούσε να συμβεί στην Τύνιδα.

«Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν πρέπει να εγκαταλείψει την ηγεμονία του έναντι της δυτικής Λιβύης, εκτός εάν επιβληθεί διαφορετική θέση στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Φαννού. Οι συναντήσεις της Τύνιδας διεξάγονται εν μέσω κινήσεων που συμβαίνουν στο έδαφος που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στους χάρτες συμμαχιών και στην ισορροπία εξουσίας, συν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εκπροσωπείται από την εκλογή νέου προέδρου που δεν κρύβει τις διαφορές του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος είχε ήδη λάβει μέτρα με στόχο τη διακοπή των συναντήσεων της Τύνιδας.

Όσον αφορά τον Μπάιντεν, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη μελλοντική του πολιτική απέναντι στην Τουρκία, αν και είχε προηγουμένως αποκαλέσει τον Ερντογάν «τυράννο» και τον απείλησε ότι θα πρέπει να «καταβάλει ένα μεγάλο φόρο τιμής» μια μέρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Τουρκία μετατράπηκε σε περιφερειακή δύναμη και επεκτάθηκε στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρουσιάζει νέες προκλήσεις στον Λευκό Οίκο, ειδικά καθώς η Ουάσιγκτον χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους σε μια περιοχή που εξακολουθεί να πάσχει από μεγάλα προβλήματα ασφάλειας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Mongi Hamdi, πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν σίγουρα θετικά αποτελέσματα στην πορεία της κρίσης της Λιβύης, η οποία, με τις συναντήσεις της Τύνιδας, θα είχε σχεδόν φτάσει στο τελικό στάδιο.

Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων υποτίθεται ότι ξεπερνούν όλες τις άλλες διαδρομές διαλόγου με την περιζήτητη πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη. Ο Χάμντι δήλωσε στο The Arab Weekly ότι η άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο «θα παγιώσει την ώθηση προς την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τη βούληση της διεθνούς κοινότητας που επίσης ενδιαφέρεται για την επιτυχία της ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη. ” Η Τυνησία, η οποία έχει ανακτήσει τον ρόλο της στον φάκελο της Λιβύης, έχει μεγάλες ελπίδες για αυτές τις συναντήσεις που θα δουν τη συμμετοχή για πρώτη φορά των υποστηρικτών του καθεστώτος του αείμνηστου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Othman Jerandi, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 75 εκπρόσωποι του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος της λιβυκής κοινωνίας θα συμμετάσχουν στο φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ στην Τύνιδα, το οποίο αντιπροσωπεύει «ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα» στη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη είχε θέσει τον τόνο για το φόρουμ επισημαίνοντας, σε μια δήλωση, ότι διεξάγεται με βάση τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε στα ψηφίσματά του 2510 και 2542, τονίζοντας την ίδια στιγμή που στοχεύει στην επίτευξη ενός ενιαίου οράματος για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της δημοκρατικής νομιμότητας της Λιβύης για τους θεσμούς της Λιβύης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Arab Weekly και επανεκτυπώθηκε με άδεια.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube