Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Διεισδύουν ακόμα περισσότερο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Λιβύη μέσω Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε στις

Οι συναντήσεις  στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που χρηματοδοτούνται από τα Ηνωμένα Έθνη ξεκινησαν τη Δευτέρα, στην Τύνιδα. Αυτός ο νέος γύρος συνομιλιών υποτίθεται ότι θα συνεχιστεί με τα αποτελέσματα των προηγούμενων πλατφορμών πολιτικού και στρατιωτικού διαλόγου που χρηματοδοτήθηκαν από τον ΟΗΕ στο Βερολίνο, τη Γερμανία, το Κάιρο (Αίγυπτος), το Bouznika (Μαρόκο), τη Γενεύη (Ελβετία) και το Ghadames (Λιβύη).

Πηγές της Λιβύης που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ ανέφεραν ότι οι συναντήσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα από τον Πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied, θα επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας συναινετικής, ενιαίας και προσωρινής εκτελεστικής αρχής για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας κατά τη διάρκεια μιας περιορισμένης μεταβατικής περιόδου και στην ανάπτυξη συνεννόησης σε συνταγματική και νομική βάση για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. Αυτές οι πηγές δεν απέκλεισαν ότι οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συναντήσεις θα υπογράψουν τη δέσμευση να μην υποβληθούν υποψηφιότητες για κανένα πολιτικό ή εκτελεστικό αξίωμα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με τις αντιλήψεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής αξιωματούχων για τις θέσεις κυρίαρχων κρατών που επιτεύχθηκαν κατά τη δεύτερη γύρος των συναντήσεων Bouznika στο Μαρόκο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι πηγές ανησυχούσαν δηλώνοντας πως οι συναντήσεις της Τύνιδας θα αντιμετώπιζαν πολιτικές διαφορές και ελιγμούς που θα τερματίσουν την τρέχουσα αισιοδοξία. Δικαιολόγησαν τους φόβους τους από αυτό που περιέγραψαν ως την κατάσταση υστερίας που πλήττει επί του παρόντος τις ισλαμιστικές οργανώσεις και τους ηγέτες των πολιτοφυλακών που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ όλοι τους πρόσφατα κλιμάκωσαν τη ρητορική τους σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσουν την ισορροπία της δύναμης προς όφελός τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Τύνιδας. Οι παρατηρητές χαρακτήρισαν αυτόν τον φόβο ως νόμιμο για αρκετές εκτιμήσεις. Ισως το πιο ανησυχητικό γεγονός κρύβεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών στα αποτελέσματα της στρατιωτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5.

Αυτή η κλιμάκωση ήταν εμφανής μετά τις τουρκικές κινήσεις που αποσκοπούσαν στην υποκίνηση των αντιπροσώπων στη Λιβύη και στην προτροπή να μην συμμορφωθούν με το αποτέλεσμα των συναντήσεων της Τύνιδας. Έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με μια επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τρίπολη μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Αυτή η επίσκεψη, η οποία αποκαλύφθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, συνέβαλε στην αύξηση της ανησυχίας για τις προσπάθειες της Τουρκίας να χαλάσει την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας γύρω από τις συναντήσεις της Τύνιδας, αναδιατάσσοντας τις κάρτες για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά της και να διατηρήσει την επιρροή της στη Λιβύη.

Ο πολιτικός ακτιβιστής της Λιβύης Abdul Hakim Fannoush υποστηρίζει αυτήν την ανάγνωση. «Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η επίσκεψη, θα έρθει στο πλαίσιο της δήλωσης της ηγεμονίας του Ερντογάν και της συνέχισης της κυριαρχίας του στη δυτική περιοχή της Λιβύης. Μέσα από αυτό, θέλει να πει «Είμαι ακόμα εδώ και διαχειρίζομαι αυτήν την περιοχή… και οποιαδήποτε διευθέτηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συγκατάθεσή μου και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας και το όραμά της για την περιοχή», δήλωσε ο Fannoush τηλεφωνικά στο The Arab Weekly. Τόνισε περαιτέρω ότι ο Ερντογάν είχε προηγουμένως υπαινιχθεί την απόρριψη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5, χαρακτηρίζοντάς την ως «εύθραυστη εκεχειρία». Επίσης, υπαινίχθηκε την απόρριψη κάθε συμφωνίας που θα μπορούσε να συμβεί στην Τύνιδα.

«Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν πρέπει να εγκαταλείψει την ηγεμονία του έναντι της δυτικής Λιβύης, εκτός εάν επιβληθεί διαφορετική θέση στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Φαννού. Οι συναντήσεις της Τύνιδας διεξάγονται εν μέσω κινήσεων που συμβαίνουν στο έδαφος που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στους χάρτες συμμαχιών και στην ισορροπία εξουσίας, συν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εκπροσωπείται από την εκλογή νέου προέδρου που δεν κρύβει τις διαφορές του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος είχε ήδη λάβει μέτρα με στόχο τη διακοπή των συναντήσεων της Τύνιδας.

Όσον αφορά τον Μπάιντεν, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τη μελλοντική του πολιτική απέναντι στην Τουρκία, αν και είχε προηγουμένως αποκαλέσει τον Ερντογάν «τυράννο» και τον απείλησε ότι θα πρέπει να «καταβάλει ένα μεγάλο φόρο τιμής» μια μέρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Τουρκία μετατράπηκε σε περιφερειακή δύναμη και επεκτάθηκε στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρουσιάζει νέες προκλήσεις στον Λευκό Οίκο, ειδικά καθώς η Ουάσιγκτον χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους σε μια περιοχή που εξακολουθεί να πάσχει από μεγάλα προβλήματα ασφάλειας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Mongi Hamdi, πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν σίγουρα θετικά αποτελέσματα στην πορεία της κρίσης της Λιβύης, η οποία, με τις συναντήσεις της Τύνιδας, θα είχε σχεδόν φτάσει στο τελικό στάδιο.

Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων υποτίθεται ότι ξεπερνούν όλες τις άλλες διαδρομές διαλόγου με την περιζήτητη πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη. Ο Χάμντι δήλωσε στο The Arab Weekly ότι η άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο «θα παγιώσει την ώθηση προς την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τη βούληση της διεθνούς κοινότητας που επίσης ενδιαφέρεται για την επιτυχία της ειρηνικής πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη. ” Η Τυνησία, η οποία έχει ανακτήσει τον ρόλο της στον φάκελο της Λιβύης, έχει μεγάλες ελπίδες για αυτές τις συναντήσεις που θα δουν τη συμμετοχή για πρώτη φορά των υποστηρικτών του καθεστώτος του αείμνηστου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Othman Jerandi, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 75 εκπρόσωποι του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος της λιβυκής κοινωνίας θα συμμετάσχουν στο φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ στην Τύνιδα, το οποίο αντιπροσωπεύει «ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα» στη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη είχε θέσει τον τόνο για το φόρουμ επισημαίνοντας, σε μια δήλωση, ότι διεξάγεται με βάση τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε στα ψηφίσματά του 2510 και 2542, τονίζοντας την ίδια στιγμή που στοχεύει στην επίτευξη ενός ενιαίου οράματος για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της δημοκρατικής νομιμότητας της Λιβύης για τους θεσμούς της Λιβύης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Arab Weekly και επανεκτυπώθηκε με άδεια.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

 

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ (ΑΕΠ) φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Πέμπτη.

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αυξηθούν αυτές οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια», είπε ο Τζορτζέτι, απευθυνόμενος στους νομοθέτες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας.

Πρακτικά, η επίτευξη του στόχου του 2% θα απαιτούσε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τα λογιστικά της κριτήρια για να τα ευθυγραμμίσει με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να καταγράψει ως στοιχεία αμυντικών δαπανών που προηγουμένως αποκλείονταν, είπε ο Τζορτζέτι.

Αυτά περιλαμβάνουν χρήματα που δαπανώνται για ορισμένες μη στρατιωτικές τεχνολογίες καθώς και συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους στρατιώτες.

Πίεση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και το 5% του ΑΕΠ, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα «αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που κανονικά ξεκινούν όταν το δημόσιο έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

Αλλά η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το περιθώριο προς το παρόν, είπε ο Τζορτζέτι.

Οι προβλέψεις την ιταλική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, που επίσης καταθέτει στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν εν μέρει μέσω επιπλέον δανεισμού και εν μέρει μέσω άλλων οικονομιών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων.

Στους τελευταίους οικονομικούς στόχους που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο, εν μέσω αβεβαιότητας για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Ιταλίας UPB προέβλεψε την Πέμπτη ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και να οδηγήσουν σε 68.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας εξαρτάται από δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία COVID-19, αλλά η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε για καθυστερήσεις και πιθανούς χαμένους στόχους στην επένδυση των μετρητών, τα οποία υποτίθεται ότι θα διατεθούν έως το 2026.

Η κυβέρνηση είχε δαπανήσει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, περίπου το 34% των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ για τον COVID-19 σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, 80 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η λογιστική ενός μέρους των δαπανών θα πρέπει να πάει πέρα ​​από το 2026», είπε ο Τζορτζέτι.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Μόσχα, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε αντίθετη γραμμή από τον Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Διεθνή6 ώρες πριν

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών...

Διεθνή7 ώρες πριν

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα...

Δημοφιλή