REAL TIME |

Weather Icon
Οικονομική Κρίση , Τουρκία 9 Νοεμβρίου 2020

Δεκτή από τον Ερντογάν η παραίτηση του Αλμπαϊράκ

Δεκτή από τον Ερντογάν η παραίτηση του Αλμπαϊράκ

Δεκτή έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την παραίτηση που είχε υποβάλει λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο γαμπρός του. Την είδηση ανακοίνωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν. «Έγινε δεκτή από τον πρόεδρό μας η απαλλαγή των καθηκόντων του Μπεράτ Αλμπαϋράκ από το υπουργείο Οικονομικών εκ μέρους του προέδρου μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πυρά από την αντιπολίτευση
Tο κυριότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, δεν έχει προηγούμενο και ισοδυναμεί με «κρατική κρίση», ενώ επέκρινε επίσης την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που επικαλέστηκε λόγους υγείας, σημειώθηκε μία ημέρα αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πεθερός του, διόρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ στη θέση του πρώην επικεφαλής της ΚΤ Μουράτ Ουισάλ. Κανένας λόγος δεν δόθηκε για την απομάκρυνση αυτή, όμως αξιωματούχοι είπαν πως η πτώση της λίρας ευθύνεται γι΄αυτό.

Ράλι η τουρκική λίρα
Η τουρκική λίρα έκανε σήμερα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν 6% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση το σαββατοκύριακο του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών. Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ’ όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%. Τα κέρδη της λίρας αντέστρεψαν την πτώση της την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία και, συνεπώς, στον πληθωρισμό και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube