Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 12 Νοεμβρίου 2020

David Phillips: Με ποιό κίνητρο ο Τραμπ προστάτευσε τον Ερντογάν στην δίκη της Halkbank

David Phillips: Με ποιό κίνητρο ο Τραμπ προστάτευσε τον Ερντογάν στην δίκη της Halkbank

Ο όμιλος Τραμπ εισέπραξε το ποσό των 14 εκατομμυρίων δολαρίων από τα δικαιώματα της χρήσης του ονόματος στους Πύργους Τραμπ  στην Κωνσταντινούπολη. Αζέροι ολιγάρχες πλήρωσαν εκατομμύρια στον όμιλο για την διοργάνωση καλλιστείων ομορφιάς στο Μπακού. Πρόσφατη έρευνα του MSNBC συμπεραίνει ότι μετοχές 119 τουρκικών εταιρειών βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του επιχειρηματικού ομίλου.

Οι προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου να πείσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ασκήσει ποινική δίωξη στην τράπεζα Halkbank είναι πρωτοφανής. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες κατά της τουρκικής τράπεζας, λόγω του ρόλου της στην παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Τι είναι αυτό που κάνει τον Τραμπ να προστατεύει τη Halkbank;

Ο όμιλος Τραμπ χρωστάει 431 εκατομμύρια δολάρια, χρέος για το οποίο ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εγγυητής. Όταν τα φορολογικά στοιχεία του Αμερικανού Προέδρου βγουν στην επιφάνεια, ενδεχόμενη χρηματοδότηση του Oμίλου Trump από τη Halkbank ή Τούρκους επιχειρηματίες του στενότερου κύκλου του Ερντογάν, δεν θα αποτελεί έκπληξη.

Η σύγκρουση συμφερόντων του Τραμπ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική εθνική ασφάλεια. Οι πράξεις του αμερικανού προέδρου τοποθέτησαν τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους τζιχαντιστικούς «δορυφόρους» τους στη Βόρεια Συρία, όπου έχουν διαπράξει φρικτά εγκλήματα κατά των Κούρδων, των Αρμενίων και των Χριστιανών Σύριων, ενώ κάνει ότι δεν βλέπει στην περίπτωση της σφαγής των Αρμενίων από ισλαμιστές στο Nagorno-Karabakh.

Επίσης, σιωπά την ώρα που τουρκικά πολεμικά πλοία προκαλούν Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τραμπ βάζει το προσωπικό πάνω από το εθνικό συμφέρον της χώρας του, όσον αφορά την περίπτωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, και οι ανακριτές θα κρίνουν εάν οι πράξεις του είναι ανήθικες ή/και παράνομες.

Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης

Πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube