Weather Icon
Γενικά θέματα , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 9 Νοεμβρίου 2020

Η επέτειος της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού στρατοπέδου

Η επέτειος της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού στρατοπέδου
Στις 9 Νοεμβρίου 1989 κατεδαφίστηκε το τείχος του Βερολίνου που χώριζε τον Ελεύθερο Κόσμο από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της Α.Γερμανία Ε.Χόνεκερ, ζήτησε από τον Μ.Γκορμπατσόφ να στείλει τα Σοβιετικά τανκς να αποκαταστήσουν την «τάξη».
Συνηθισμένος σε τέτοιες πρακτικές ο Ε.Χόνεκερ δεν αντιλήφθηκε πως οι καιροί άλλαξαν. Δεν αντιλήφθηκε πως το σύστημα που επικρατούσε στις κομμουνιστικές χώρες, αν ήθελε να επιβιώσει, θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Δεν μπορούσε να συντηρηθεί μόνον με την στυγνή βία.
Αυτό το κατανόησε πρώτος ο Γ.Αντρόπωφ που επί των ημερών του προωθήθηκαν στην ιεραρχία του KKΣΕ τεχνοκράτες, μεταξύ των οποίων και ο Μ.Γκορμπατσόφ, που ανέλαβαν να εφαρμόσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για να βγει από το τέλμα η Σοβιετική κοινωνία.
Όμως το Σοβιετικό καθεστώς, όπως κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς, δεν μπορούσε να μεταρρυθμισθεί. Μόνον να τσακιστεί. Η τραγική κατάληξη της Άνοιξης της Πράγας απέδειξε πως σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να υπάρξει. Ο σοσιαλισμός είναι συνυφασμένος με την βαρβαρότητα.
Έτσι, η περιπέτεια των λαϊκών δημοκρατιών της Ανατολικής Ευρώπης τελείωσε όπως ακριβώς άρχισε. Με τα Σοβιετικά τανκς.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube