REAL TIME |

Weather Icon
Cyberwar , Εξοπλισμοί , Ρωσία , Τουρκία 18 Νοεμβρίου 2020

Bayraktar TB2: Καταρρίφθηκε ή όχι από ρωσικό υπερόπλο

Bayraktar TB2: Καταρρίφθηκε ή όχι από ρωσικό υπερόπλο

Bayraktar TB2: Καταρρίφθηκε ή όχι από ρωσικό υπερόπλο; Καθηγητής στην Σχολή Ικάρων μιλάει για την αντιμετώπιση των ΜΕΑ μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών

Λένε ότι το πρώτο θύμα στον πόλεμο είναι η αλήθεια. Και αυτό το έχουμε δει πολλές φορές στις μέρες μας από την εποχή του πολέμου στον Κόλπο μέχρι και σήμερα στην κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο καθηγητής της Σχολής Ικάρων και διδάκτορας στο ΕΜΠ Κωνσταντίνος Ζηκίδης εστιάζει στην πρόσφατη είδηση για κατάρριψη ενός τουρκικού Bayraktar TB2 από το ρωσικό σύστημα Krasukha-4. Καταρρίφθηκε ή όχι από το ρωσικό υπερόπλο; Είναι δυνατή η αντιμετώπιση Μεσαίων και Μεγάλων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) μέσω Ηλεκτρονικών Παρεμβολών – ή μήπως όχι;

Ground module radio-electronic transmission 1РЛ257Э Krasukha-4 (1RL257E Krasukha-4)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Ζηκίδης *

Η πρόσφατη αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε ακόμα μία φορά τη σημασία των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

ΜΕΑ κυρίως τουρκικής και δευτερευόντως ισραηλινής προελεύσεως πρωταγωνιστούσαν στις επιθέσεις των Αζέρων, παρέχοντας επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης, εικόνες/βίντεο υψηλής ευκρίνειας, δεδομένα στοχοποίησης, δυνατότητες Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης (ESM – Electronic Support Measures), καθώς και δυνατότητες κρούσης, ενίοτε αυτοκτονικής.

Βεβαίως, έχουν αναφερθεί και αρκετές καταρρίψεις ΜΕΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η μετατροπή απαρχαιωμένων διπλάνων Antonov AN-2 της σοβιετικής εποχής από τους Αζέρους σε ΜΕΑ, τα οποία προσέλκυαν τα πυρά των αντιαεροπορικών (α/α) συστημάτων της Αρμενίας (δαπανώντας ενδεχομένως και πολύτιμους α/α πυραύλους), επιτρέποντας όμως στη συνέχεια την στοχοποίηση των α/α συστημάτων από το πυροβολικό του Αζερμπαϊτζάν [1].

Σχέδιο του Antonov AN-2 και η κατάρριψη ενός ΑΝ-2 από τις Αρμενικές Δυνάμεις [1]
Σχέδιο του Antonov AN-2 και η κατάρριψη ενός ΑΝ-2 από τις Αρμενικές Δυνάμεις [1] – Καταρρίφθηκε ή όχι από ρωσικό υπερόπλο;

Προ μερικών ημερών εμφανίσθηκαν δημοσιεύματα σε ρωσικές ιστοσελίδες, αναφέροντας ότι περί τις 19 Οκτωβρίου 2020, τουλάχιστον 9 τουρκικά ΜΕΑ τύπου Bayraktar TB2 καταρρίφθηκαν με τη βοήθεια του ρωσικού συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) Krasukha-4 ή Krasuha-4 της εταιρείας KRET του ομίλου Rostec.

Το υπόψη σύστημα είναι ένας κινητός σταθμός πολλαπλών λειτουργιών ΗΠ, με δυνατότητες ευρυζωνικής παρεμβολής, το οποίο φέρεται επί τετραξονικού οχήματος [2][3].

Μάλιστα ανέφεραν ότι υπήρξαν φωτογραφίες των καταρριφθέντων ΜΕΑ, τα οποία δεν φαινόταν να είχαν βληθεί από πυρά. Στη συνέχεια, επιχειρείται μία πιο αναλυτική προσέγγιση στους ισχυρισμούς αυτούς.

Πηγή: armyvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube