REAL TIME |

Weather Icon

Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο

Αστεγες 500 οικογένειες στη Σάμο

Πολλές δεκάδες είναι οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Σάμο και πολλοί είναι ακόμη αυτοί που καλούνται να τα εγκαταλείψουν το συντομότερο. Κατεστραμμένα τα περισσότερα σπίτια που έχουν ελεγχθεί και οι μηχανικοί τα χαρακτηρίζουν προσωρινά ακατοίκητα, ωστόσο είναι σαφές ότι πολλά από αυτά θα κατεδαφιστούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τα 1.077 κτίρια που έχουν ελεγχθεί, 670 οικίες έχουν χαρακτηριστεί «προσωρινά μη κατοικήσιμες» και φέρουν τον χαρακτηριστικό κίτρινο σταυρό που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να επανελεγχθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες από 500 οικογένειες σε όλη τη Σάμο έχουν μείνει άστεγες και οι Αρχές τώρα καλούνται να βρουν κάποια λύση ώστε να εγκατασταθούν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε κατοικίες που άντεξαν τον σεισμό.

Η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς ήδη φιλοξενούνται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, ενώ αρκετοί μένουν σε σκηνές.

Στην κατεύθυνση αυτήν εξετάζεται μια λύση «τύπου Βρίσσας» όταν τότε οι άστεγοι κάτοικοι του σεισμόπληκτου χωριού της Λέσβου μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και στη συνέχεια επιδοτήθηκαν με μηνιαίο ποσό, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ενοικίαση κατοικιών.

Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο προκύπτει με τα σπίτια, τα ερείπια των οποίων κρέμονται πάνω από πεζούς και οχήματα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην πόλη και στις γειτονιές της Σάμου. Κυρίως στο Ανω Βαθύ, την παραδοσιακή γειτονιά της πρωτεύουσας με τα στενά σοκάκια και τα παλιά πέτρινα κτίρια, που όμως κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, παρασύροντας σε πολλές περιπτώσεις το ένα το άλλο.

Ηδη υπάρχουν φωνές ακόμα και από την αυτοδιοίκηση που καλούν την πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση κατεδάφισή τους, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο από τους μετασεισμούς που εξακολουθούν να ταρακουνούν το ακριτικό νησί. «Προτού καταρρεύσουν μόνα τους και απειληθούν ανθρώπινες ζωές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο Ανω Βαθύ στα Κονταίικα, στο Καρλόβασι, στο Κοκκάρι, ακόμα και στο Πυθαγόρειο. Ουσιαστικά κανένα σημείο της Σάμου δεν έμεινε αλώβητο από τα 6,7 Ρίχτερ. Εξίσου μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται και σε επαγγελματικούς χώρους και κτίρια δημόσιας χρήσης.

Ανάμεσα στα 1.077 κτίρια που είχαν ελεγχθεί έως και το απόγευμα της Δευτέρας, με σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν 31 επαγγελματικοί χώροι, 39 δημόσια κτίρια εκ των οποίων τα 11 είναι σχολεία, ενώ 29 κτιριακές εγκαταστάσεις διαφόρων χρήσεων όπως αποθήκες κ.ά. κρίθηκαν τελείως ακατάλληλες.

Κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από τον τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, τον αναπληρωτή τομεάρχη Αυτοδιοίκησης, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χαρά Καφαντάρη, και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Μιχαηλίδη, επισκέφθηκε χθες το νησί. «Αυτό που επείγει είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και να εξασφαλιστεί η στέγαση των σεισμόπληκτων» τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, που κάλεσε την πολιτεία να ενεργήσει άμεσα προγραμματίζοντας την επαναλειτουργία δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube