Διεθνή
Άρθρο κόλαφος από National Interest: Ήρθε η ώρα για μία στρατηγική συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο

Των Kirkland H. Donald Jonathan Ruhe
Αν και χάθηκε στα πρωτοσέλιδα γύρω από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το Ναυτικό ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ένα από τα πλοία του θα μετέβαινε στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η βάση, στον κόλπο της Σούδας, βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για την ναυτική παρουσία των ΗΠΑ. Το λιμάνι βαθέων υδάτων στο νησί της Κρήτης βρίσκεται στην καρδιά της ολοένα και πιο σημαντικότερης αλλά και αμφισβητούμενης Ανατολικής Μεσογείου. Το πρόσφατα μεταφερόμενο πλοίο, η εκστρατευτική θαλάσσια βάση USS Hershel Williams, θα προβάλλει την αμερικανική δύναμη και θα παρέχει ένα πολύ απαραίτητο μήνυμα για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να παραμείνει ένας περιφερειακός παίκτης.
Αλλά αυτή η κίνηση, ευπρόσδεκτη ως έχει, πρέπει να είναι ένα σημείο εκκίνησης και όχι το αποκορύφωμα στενότερων διμερών δεσμών. Η Ελλάδα είναι το κεντρικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία επανεμφανίζεται γρήγορα ως ένα σημαντικό γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης μετά από δεκαετίες σχετικής ηρεμίας. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ως «θάλασσα μεταξύ των εδαφών», η περιοχή είναι το στρατηγικό σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, και έτσι φιλοξενεί επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις από τους ελληνο-περσικούς πολέμους πριν από 2.500 χρόνια. Ωστόσο, τα τρέχοντα προβλήματα είναι πιο πρόσφατα. Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν κάνει μερικά από τα μεγαλύτερα συνδυασμένα υπεράκτια ενεργειακά ευρήματα οπουδήποτε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει μετατοπιστεί σημαντικά υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, από έναν αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε ένα ταραχοποιό ισλαμιστικό-εθνικιστικό καθεστώς. Όσο περισσότερο η Τουρκία οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο περισσότερο ακολουθεί μια στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική, που βασίζεται στη χρήση βίας για την ανατροπή του περιφερειακού status quo. Και για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο ανταγωνισμός μεγάλης δύναμης επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο, χάρη στη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην κρίσιμη τοποθεσία της περιοχής για την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.
Αυτές οι τάσεις είναι ανησυχητικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εν μέρει, λόγω της περιορισμένης εμπλοκής της Ουάσιγκτον. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό καθυστερεί την ανάπτυξη της περιφερειακής ενέργειας, η οποία υπονομεύει τις αμερικανικές φιλοδοξίες για μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Τουρκία συμβάλλει στις περιφερειακές συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας την δική της ”gunboat diplomacy” για να διακυβεύσει τους δικούς της αμφίβολους ισχυρισμούς για τους πόρους της Μεσογείου. Και εξακολουθεί να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Άγκυρα και η Μόσχα να διασπάσουν τη Λιβύη μεταξύ τους, δίνοντας και στις δύο χώρες επικίνδυνα πατήματα στη νότια πλευρά της Ευρώπης.
Μπείτε στην θέση της Ελλάδας. Είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που συμμετέχει μέσω της κατανομής των βαρών και των δαπανών για την άμυνα. Έχει καθοριστική σημασία για την έναρξη μεγαλύτερης διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων μας. Και η τοποθεσία της είναι ιδανική για την αποστολή ενέργειας και την προβολή ισχύος των ΗΠΑ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο – πρώτα απ ‘όλα μέσω της Κρήτης – και πιο μακριά, στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ισχυρότεροι δεσμοί με την Ελλάδα γίνονται πολλαπλασιαστές ισχύος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Αθήνα να εκτοπίσει αποτελεσματικά την Άγκυρα ως νοτιοανατολικό προπύργιο του ΝΑΤΟ. Οι αυξημένες στρατιωτικές περιστροφές των ΗΠΑ μέσω ελληνικών βάσεων θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πλατφόρμα για επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή. Αυτά θα ενισχύσουν επίσης την κοινή αποτροπή εναντίον της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν για τη ναυπηγική βιομηχανία, επεκτείνοντας τη στρατηγικά ζωτικής σημασίας βάση του κόλπου της Σούδας (η οποία λειτουργεί επί του παρόντος κοντά σε χωρητικότητα) και ακόμη και στην ενσωμάτωση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων με τις αμερικανικές εταιρείες μεταφορών στην περιοχή.
Όπως κάνει το Ισραήλ ήδη στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα μπορεί επίσης να κάνει περισσότερα από μόνη της για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν της δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία. Πέρυσι, το Κογκρέσο ενέκρινε αμυντική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αθήνα για την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, ενώ είναι αξιέπαινο το ότι αντιμετωπίζει όλες τις αναδυόμενες προκλήσεις. Η μεγαλύτερη αμυντική βοήθεια θα επέτρεπε μακροχρόνιες επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στους αεροπορικούς και ναυτικούς στόλους της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την κοντινή Κύπρο. Όπως και η Κρήτη, αυτό το στρατηγικά τοποθετημένο νησί αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για προβολή ισχύος και οι ισχυρότεροι δεσμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επικεντρωθεί πιο συντονισμένα σε άλλες αποστολές, καθώς η Αθήνα φέρει επί του παρόντος τεράστια de facto ευθύνη για την κυπριακή άμυνα.
Σε περίπτωση που οι πιέσεις ενταθούν και άλλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι αναπτύσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μετεγκατάσταση στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων που αναπτύσσονται επί του παρόντος από Τουρκία στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μόχλευση για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Άγκυρας και να εξασφαλίσει αξιόπιστη βάση για αυτές τις δυνάμεις, σε περίπτωση που ο Ερντογάν ακολουθήσει απειλητική πολιτική έναντι των ΗΠΑ.
Οι ενισχυμένοι αμυντικοί δεσμοί θα πρέπει να συγχρονιστούν με την ανανεωμένη αμερικανική διπλωματική ηγεσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο για να αποτρέψουν την Τουρκία όσο και τη Ρωσία να αποφασίσουν το μέλλον της Λιβύης μεταξύ τους και να πατήσουν εκεί όπου η Ευρώπη μέχρι στιγμής αγωνίστηκε να μετριάσει τις τουρκικές εντάσεις για περιφερειακούς ενεργειακούς πόρους.
Οι καλοί φίλοι μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, ειδικά σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές. Ευτυχώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν έναν ενθουσιώδη σύμμαχο που θέλει να κάνει περισσότερα σε ένα όλο και πιο προβληματικό αλλά σημαντικό μέρος του κόσμου.
Adm.Kirkland H. Donald (retired) is a former director of the Naval Nuclear Propulsion Program and is a member of the Eastern Mediterranean Policy Project at the Jewish Institute for National Security of America, where Jonathan Ruhe is Director of Foreign Policy.
Μετάφραση Χωριανόπουλος ‘Αγγελος
πηγή: nationalinterest

Διεθνή
Ρούμπιο: Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι «θα προτιμούσε να το κάνει μέσω διαπραγματεύσεων».
«Δεν θέλουμε πόλεμο», εξηγεί ο Ρούμπιο μιλώντας στο podcast ‘’Honestly with Bari Weiss’’. «Δεν θέλουμε να δούμε πόλεμο. Αυτός δεν είναι ένας πρόεδρος που έκανε εκστρατεία για την έναρξη πολέμων. Και όπως είπε πολύ ξεκάθαρα, το Ιράν δεν πρόκειται να έχει πυρηνικό όπλο και επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να το αποτρέψει, αλλά θα προτιμούσε να μην συμβεί. Θα προτιμούσε να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε στρατιωτική δύναμη, είτε από εμάς είτε από οποιονδήποτε άλλο».
Μάλιστα, προσφέρει «ψήφο» εμπιστοσύνης στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, λέγοντας: «Έχουμε καλούς ανθρώπους που διαπραγματεύονται».
«Οι Ιρανοί έχουν δείξει προθυμία να μιλήσουν. Θα μιλήσουμε μαζί τους», υπογραμμίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αν το Ιράν θέλει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, μπορούν να το έχουν όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Δηλαδή εισάγουν εμπλουτισμένο υλικό».
Συνομιλίες το Σάββατο
Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά ΗΠΑ-Ιράν έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.
Ο Μάρκο Ρούμπιο τονίζει πόσο «σύνθετος» θα ήταν ένας πόλεμος με το Ιράν.
«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια σε αυτό το σημείο στη Μέση Ανατολή, είτε είναι εναντίον του Ιράν από εμάς ή οποιονδήποτε άλλον, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση», λέει.
«Έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων που βλέπουμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, με drones και τα παρόμοια», ανάφερε.
Πηγή: Times of Israel
Διεθνή
Απειλεί με αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις ο Βανς! Πίεση σε Ουκρανία-Ρωσία να τα βρούνε
Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν γύρο συνομιλιών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε από την Άγκρα της Ινδίας ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιτύχουν συμφωνία, διαφορετικά η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις προσπάθειες για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς και είναι καιρός να πουν ‘’ναι’’ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από την διαδικασία», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στους δημοσιογράφους έπειτα από επίσκεψή του στο Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα.
Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν γύρο συνομιλιών.
«Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (…) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα (sic)», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς ολοκληρώνοντας τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία.
«Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Τελεσίγραφο Μαχμούντ Αμπάς στη Χαμάς! Να πελευθερώσει τους ομήρους και να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή
Η Χαμάς έχει αρνηθεί αιτήματα τους τελευταίους μήνες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να παραδώσει τα όπλα της.

Την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
«Η Χαμάς έδωσε στην εγκληματική δύναμη κατοχής προσχήματα για να διαπράξει τα εγκλήματά της στη Λωρίδα της Γάζας, με πιο προφανές (από τα προσχήματα αυτά) την κράτηση των ομήρων», δήλωσε ο Αμπάς σε συνεδρίαση στη Ραμάλα.
«Εγώ είμαι που πληρώνω το τίμημα, ο λαός μας πληρώνει το τίμημα, όχι το Ισραήλ (…) Απελευθερώστε τους», σημείωσε.
Αφοπλισμός της Χαμάς
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Αμπάς ζήτησε επίσης από τη Χαμάς να παραχωρήσει την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.
Η Χαμάς έχει αρνηθεί αιτήματα τους τελευταίους μήνες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να παραδώσει τα όπλα της.
Ο Αμπάς έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του στη διάρκεια συνεδρίασης στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης κατά την οποία αναμένεται να ορίσει έναν διάδοχο στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανταποκριθεί στις διεθνείς αμφιβολίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή.
«Η Χαμάς πρέπει να παραδώσει την ευθύνη για τη Γάζα και να παραδώσει τα όπλα της στην ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα», σημείωσε ο Αμπάς.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έχει επικρίνει την υπό την ηγεσία της Χαμάς επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η οποία, όπως είπε, έδωσε στο Ισραήλ πρόσχημα για να καταστρέψει τη Γάζα. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο αντιτίθεται στις προσπάθειες του Αμπάς για ειρήνευση με το Ισραήλ, τον έχει κατηγορήσει για την καταστολή των ένοπλων οργανώσεων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Προς το παρόν η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του.
Πίεση στο Ισραήλ για τερματισμό του πολέμου
Ο Αμπάς κάλεσε επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, να αποσύρει τις δυνάμεις του και να τερματίσει τις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη έως ότου οι Παλαιστίνιοι ιδρύσουν κράτος στα σύνορα πριν από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”