fbpx
Weather Icon

Αρμένιος πρωθυπουργός: Συμφωνία με Αζερμπαϊτζάν – Ρωσία για παύση εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Το κείμενο της συμωνίας

Αρμένιος πρωθυπουργός: Συμφωνία με Αζερμπαϊτζάν – Ρωσία για παύση εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Το κείμενο της συμωνίας

Ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (09/11) πως η χώρα του έφτασε σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (09/11), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τονίζοντας πως η χώρα του έφτασε σε συμφωνία με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.
.
Ο ίδιος έγραψε στο προφίλ του στο Facebook το εξής:

«Αγαπητοί πολίτες, αδελφοί και αδελφές, για μένα προσωπικά και για όλους μας, πήρα μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψα μια δήλωση για τον τερματισμό του πολέμου του Καραμπάχ από τη 01:00 π.μ.».

Επίσης, ο Αρμένιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινό κείμενο της συμφωνία ως «οδυνηρό» τόσο για εκείνον όσο και για τον λαό της χώρας του.
.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, ο Πασινιάν ανέφερε:

«Πήρα αυτή την απόφαση ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης και της εκτίμησης των ανθρώπων που έχουν την καλύτερη γνώση της κατάστασης. Βασίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. Θα γράψω ένα μήνυμα για αυτό τις επόμενες μέρες. Δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα μέχρι να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Δεν θα ξέρουμε ποτέ τους εαυτούς μας και αυτό θα πρέπει να είναι η αρχή της εθνικής μας ενότητας, την εποχή της αναγέννησης».

.
sputnik

Το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν

Εμείς,  Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν IG Aliyev, Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Nikolai Pashinyan και  Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνουμε τα εξής:
.
1. Ανακοινώνεται πλήρης εκεχειρία και τερματισμός όλων των εχθροπραξίων στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ξεκινώντας στις 12:00 π.μ. ώρα Μόσχας στις 10 Νοεμβρίου 2020.
.
Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, εφεξής καλούμενα “μέρη”, σταματούν στις θέσεις όπου βρίσκονται τώρα.
.
2. Η περιοχή του Άγνταμ και τα εδάφη που κατέχονται από το αρμενικό μέρος στην περιοχή του Γκαζάκ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν θα επιστραφούν στο μέρος του Αζερμπαϊτζάν στις 20 Νοεμβρίου 2020.
.
3. Κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, αναπτύσσεται ένα ειρηνευτικό σώμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελούμενο από 1.960 στρατιωτικούς με ελαρά όπλα, 90 οχήματα μεταφοράς. θωρακισμένα στρατεύματα, 380 μονάδες αυτοκινήτων και ειδικός εξοπλισμός.
.
4. Το ειρηνευτικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναπτύσσεται παράλληλα με την απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Η διάρκεια της παραμονής του ειρηνευτικού σώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι 5 έτη με αυτόματη παράταση για τις επόμενες πενταετείς περιόδους, εάν κανένα από τα μέρη δεν δηλώσει 6 μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου τη πρόθεση του να τερματίσει την εφαρμογή αυτής της διάταξης.
.
5. Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών από τα μέρη στη σύγκρουση, αναπτύσσεται τώρα ένα κέντρο διατήρησης της ειρήνης για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.
.
6. Η Δημοκρατία της Αρμενίας θα επιστρέψει την περιοχή του Kelbajar στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν από τις 15 Νοεμβρίου 2020 και την περιοχή του Λατσίν από την 1η  Δεκεμβρίου 2020 αφήνοντας πίσω τον διαδρόμο του Λατσίν  (5 πλάτος χιλιομέτρου), το οποίο θα διασφαλίσει τη σύνδεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία χωρίς να επηρεάζει ταυτόχρονα την πόλη Σούσι.
.
Με συμφωνία των μερών, εντός των επόμενων τριών ετών, θα καθοριστεί ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου δρόμου κυκλοφορίας κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, διασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ Στεφανάκερτ και Αρμενίας, με την επακόλουθη αναδιάταξη του ρωσικού σώματος  διατήρησης της ειρήνης για την προστασία αυτού του δρόμου.
.
Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την οδική ασφάλεια κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν για πολίτες, οχήματα και αγαθά και προς τις δύο κατευθύνσεις.
.
7. Εκτοπισμένα άτομα και πρόσφυγες επιστρέφουν στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σε παρακείμενες περιοχές υπό τον έλεγχο του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
.
8. Πραγματοποιείται ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων και σορών .
.
9. Ξεμπλοκάρονται όλες οι οικονομικές και μεταφορικές συνδέσεις στην περιοχή. Η Δημοκρατία της Αρμενίας παρέχει συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των δυτικών περιοχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχίσεβαν, προκειμένου να οργανώσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, των οχημάτων και των εμπορευμάτων προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο έλεγχος των μεταφορών ασκείται από τα όργανα της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης του FSB της Ρωσίας.
.
Με τη συμφωνία των μερών, θα διασφαλιστεί η κατασκευή νέων συγκοινωνιακών συνδέσεων που θα συνδέουν την Αυτόνομη Δημοκρατία του Νακίτσεβαν με τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.
.
Νοέμβριος 2020

  • Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας
  • Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
από τον Krikor Amirzayan τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020
© armenews.com 2020

σχετικά άρθρα