Weather Icon

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί ένα δίκτυο 145 παράκτιων παρατηρητηρίων και βάσεων σε 42 χώρες

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η Μεγάλη Βρετανία διατηρεί ένα δίκτυο 145 παράκτιων παρατηρητηρίων και βάσεων σε 42 χώρες

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο βάσεων από ποτέ που το παρουσίασε το Υπουργείο Άμυνας. Νέα έρευνα από την Declassified αποκαλύπτει την έκταση αυτής της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας για πρώτη φορά – καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει επιπλέον 10% δαπάνες για την άμυνα.

Ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τοποθεσίες βάσης σε πέντε χώρες γύρω από την Κίνα: ναυτική βάση στη Σιγκαπούρη, φρουρές στο Μπρουνέι, περιοχές δοκιμών drone στην Αυστραλία, τρεις εγκαταστάσεις στο Νεπάλ και δύναμη ταχείας αντίδρασης στο Αφγανιστάν

Η Κύπρος φιλοξενεί 17 στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των βολών και των κατασκοπευτικών σταθμών, με ορισμένες να βρίσκονται εκτός των «κυρίαρχων περιοχών βάσης» του ΗΒ.

Η Βρετανία διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε επτά αραβικές μοναρχίες, όπου οι πολίτες έχουν λίγο ή καθόλου λόγο για τον τρόπο διακυβέρνησής τους.

Το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τοποθετημένο σε 15 τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας την εσωτερική καταστολή και τον πόλεμο στην Υεμένη, και σε 16 τοποθεσίες στο Ομάν, μερικά από τις οποίες διοικούνται απευθείας από τον βρετανικό στρατό.

Στην Αφρική, τα βρετανικά στρατεύματα εδρεύουν στην Κένυα, τη Σομαλία, το Τζιμπουτί, το Μαλάουι, τη Σιέρα Λεόνε, τη Νιγηρία και το Μάλι.

Πολλές υπερπόντιες βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες και τα Νησιά Καϊμάν.

Ο στρατός της Βρετανίας έχει μόνιμη παρουσία σε 145 τοποθεσίες βάσης σε 42 χώρες ή εδάφη σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Declassified UK. Το μέγεθος αυτής της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως και είναι πιθανό να σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό δίκτυο στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος αυτού του δικτύου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί 17 ξεχωριστές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, 15 στη Σαουδική Αραβία και 16 στο Ομάν – με τα δύο προαναφερθέντα αυταρχικά καθεστώτα το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί στενές στρατιωτικές σχέσεις.

Οι βασικές τοποθεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν 60 εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται, καθώς και 85 εγκαταστάσεις που διευθύνονται από τους συμμάχους τους, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντική παρουσία. Αυτά φαίνεται να ταιριάζουν με την περιγραφή αυτού που ο στρατηγός Mark Carleton-Smith, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Βρετανίας, ονομαζόταν πρόσφατα ως «lily pads» – ιστότοπους στους οποίους η Βρετανία έχει εύκολη πρόσβαση όποτε και όταν απαιτείται.

Η έκθεση του Declassified δεν έχει συμπεριλάβει στα στοιχεία τις μικρές συνεισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν ή στην προστατευτική ζώνη της Κύπρου, ούτε δεσμεύσεις προσωπικού σε διοικητικούς χώρους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ή τις περισσότερες από τις ειδικές δυνάμεις του, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστες.

 

Τα ευρήματα έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επιπλέον 16 δισεκατομμύρια £ που θα δαπανηθούν στον βρετανικό στρατό τα επόμενα τέσσερα χρόνια – αύξηση 10%. Η

ανακοίνωση των δαπανών προοριζόταν αρχικά να συνδυαστεί με μια αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής, την οποία υπερασπίστηκε ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Johnson, Dominic Cummings.

Τα αποτελέσματα της «ολοκληρωμένης επισκόπησης της άμυνας» του Whitehall δεν αναμένονται πλέον μέχρι το επόμενο έτος. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η αναθεώρηση θα προτείνει μια παραδοσιακή βρετανική στρατηγική για την οικοδόμηση περισσότερων στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό.

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια πιο μόνιμη παρουσία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ο σημερινός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, έχει προχωρήσει περισσότερο. Τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 23,8 εκατομμυρίων λιρών για την επέκταση του στρατού και των ναυτικών βάσεων της Βρετανίας στο Ομάν, για να φιλοξενήσει τις νέες αερομεταφερόμενες μονάδες του Βασιλικού Ναυτικού καθώς και πολλά άρματα μάχης.

Ο στρατηγός Carleton-Smith είπε πρόσφατα: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αγορά για μια πιο επίμονη παρουσία από τον βρετανικό στρατό (στην Ασία).»

Ο προϊστάμενος του, Cief of Defence Staff General Sir Nick Carter, μίλησε εν κρυπτό όταν δήλωσε πως το μέλλον του στρατού είναι στις μπροστινές γραμμές της μάχης.

Περικυκλώνοντας Την Κίνα

Η άνοδος της Κίνας οδηγεί πολλούς σχεδιαστές της Whitehall στην πεποίθηση ότι η Βρετανία χρειάζεται στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να αντισταθμίσει την εξουσία του Πεκίνου. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ήδη στρατιωτικές βάσεις σε πέντε χώρες γύρω από την Κίνα.

Αυτές περιλαμβάνουν μια ναυτική βάση εφοδιαστικής στο Sembawang Wharf στη Σιγκαπούρη, όπου οκτώ βρετανοί στρατιωτικοί έχουν μόνιμη βάση. Η βάση παρέχει στη Βρετανία μια ηγετική θέση με θέα στο Στενό της Μάλακας, τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες στον κόσμο που αποτελούν βασικό σημείο πνιγμού για τα πλοία που πλέουν από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό.

Το Υπουργείο Άμυνας (MOD) δήλωσε προηγουμένως στο Declassified: «Η Σιγκαπούρη είναι μια στρατηγικά σημαντική τοποθεσία για το παγκόσμιο εμπόριο». Η ελίτ αστυνομική μονάδα της Σιγκαπούρης αποτελείται από Βρετανούς στρατιώτες και διοικείται από στρατιωτικούς βετεράνους του ΗΒ.

Εκτός από τη ναυτική βάση στο χείλος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ο βρετανικός στρατός έχει ακόμη μια πιο κεντρική τοποθεσία βάσης στο Μπρουνέι, κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Spratly.

Ο σουλτάνος ​​του Μπρουνέι, ένας δικτάτορας που πρότεινε πρόσφατα τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους, πληρώνει για τη βρετανική στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Επιτρέπει επίσης στο βρετανικό γίγαντα πετρελαίου Shell να έχει σημαντικό μερίδιο στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου του Μπρουνέι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τρεις φρουρές στο Μπρουνέι, στο στρατόπεδο στο Sittang, στο Medicina Lines και στο Tuker Lines, όπου περίπου οι μισοί στρατιώτες της Βρετανίας Gurkha έχουν μόνιμη βάση.

Τα αρχεία του Declassified δείχνουν ότι το 1980, τα βρετανικά στρατεύματα στο Μπρουνέι βασίζονταν «στη γη που παρείχε η Shell και στη μέση του συγκροτήματος της έδρας τους».

Ειδική διαμονή για βρετανικά στρατεύματα παρέχεται μέσω ενός δικτύου 545 διαμερισμάτων και μπανγκαλόου στο Κουάλα Μπέιλατ, κοντά στις στρατιωτικές βάσεις.

Στο Μπρουνέι, 27 μονάδες βρετανικών στρατευμάτων έχουν λάβει τρεις εκτάσεις γης από τον Σουλτάνο σε  τρεις τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής βάσης Muara. Οι ρόλοι τους περιλαμβάνουν ανάλυση εικόνων και οδηγίες ελεύθερων σκοπευτών.

Η Declassified διαπίστωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει επίσης περίπου 60 άτομα σε όλη την Αυστραλία. Περίπου 25 από αυτούς κατέχουν υπερασπιστικούς ρόλους στην Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Καμπέρα και σε τοποθεσίες του Υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας κοντά στην πρωτεύουσα, όπως η Διοίκηση κοινών επιχειρήσεων της έδρας στο Bungendore.

Τα υπόλοιπα είναι σε ανταλλαγή με 18 ξεχωριστές στρατιωτικές βάσεις της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού εντάλματος στην ηλεκτρονική μονάδα πολέμου της Αυστραλίας στο Cabarlah, Queensland. Τέσσερις αξιωματικοί της Royal Air Force (RAF) εδρεύουν στο αεροδρόμιο Williamtown στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου μαθαίνουν να πετούν το εναέριο ραντάρ Wedgetail.

Το MOD της Βρετανίας δοκιμάζει επίσης το αεροσκάφος παρακολούθησης Zephyr σε μεγάλο υψόμετρο σε μια τοποθεσία της Airbus στον απομακρυσμένο οικισμό του Wyndham στη Δυτική Αυστραλία. Το Declassified κατανοεί από την απόκριση της ελευθερίας της πληροφόρησης ότι το προσωπικό του MOD επισκέπτεται τον ιστότοπο δοκιμών αλλά δεν βασίζεται εκεί.

Δύο μέλη της Στρατηγικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διαχειρίζεται βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες τις υπηρεσίες, και ένα μέλος από την Defense Equipment and Support επισκέφτηκαν το Wyndham τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το Zephyr, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να πετάει στη στρατόσφαιρα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της Κίνας, έχει καταρρεύσει δύο φορές κατά τη διάρκεια δοκιμών από το Wyndham. Ένα άλλο αεροσκάφος μεγάλου υψομέτρου, το PHASA-35, δοκιμάζεται από προσωπικό από την εταιρεία όπλων BAE Systems και το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Woomera της Νότιας Αυστραλίας.

Η Airbus λειτουργεί επίσης επίγειο σταθμό για τον στρατιωτικό δορυφόρο Skynet 5A για λογαριασμό του MOD στο Mawson Lakes στην Αδελαΐδα. Ένας Βρετανός ναυτικός διοικητής εδρεύει στην παράκτια πόλη, σύμφωνα με την ελευθερία ενημέρωσης.

Επιπλέον 10 μέλη του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού βασίζονται σε μη καθορισμένες τοποθεσίες στη Νέα Ζηλανδία. Τα κοινοβουλευτικά δεδομένα από το 2014 έδειξαν ότι οι ρόλοι τους περιλάμβαναν την εργασία ως πλοηγός σε αεροσκάφος P-3K Orion, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θαλάσσια επιτήρηση.

Εν τω μεταξύ, στο Νεπάλ, στη δυτική πλευρά της Κίνας κοντά στο Θιβέτ, ο βρετανικός στρατός διαθέτει τουλάχιστον τρεις εγκαταστάσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα στρατόπεδα στρατολόγησης Gurkha στην Pokhara και το Dharan, καθώς και διοικητικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα Kathmandu.

Η βρετανική χρήση νεαρών ανδρών ως στρατιωτών συνεχίστηκε παρά τη μαοϊκή κυβέρνηση που έφτασε στην εξουσία στο Kathmandu.

Στο Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούν εδώ και πολύ καιρό μια δύναμη ταχείας αντίδρασης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στην Καμπούλ, καθώς και καθοδήγηση στο Σχολείο Πεζικού και τους Αφγανικούς Εθνικούς Στρατούς. Η τελευταία Αφγανική ακαδημία γνωστή και ως «Sandhurst in the Sand», χτίστηκε με 75 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Περίπου 10 άτομα εδρεύουν στο Πακιστάν, εκπαιδεύοντας πιλότους στην ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας στο Risalpur.

Ευρώπη και Ρωσία

Εκτός από την ανησυχία για την Κίνα, οι στρατιωτικοί αρχηγοί πιστεύουν ότι η Βρετανία είναι πλέον κλειδωμένη σε μόνιμο ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στρατιωτική παρουσία σε τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε διοικητικές τοποθεσίες του ΝΑΤΟ, τις οποίες το Declassified δεν έχει συμπεριλάβει στην έρευνά.

Η Βρετανία συνεχίζει να διαχειρίζεται τέσσερις βασικές τοποθεσίες στη Γερμανία που φιλοξενούν 540 άτομα, παρά τη δεκαετή διαδρομή που ονομάζεται “Operation Owl” για να μειώσει το δίκτυο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Δύο στρατώνες παραμένουν στο Sennelager, στη βόρεια Γερμανία, με μια τεράστια αποθήκη οχημάτων στο Mönchengladbach και μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών στο Wulfen σε μια τοποθεσία που αρχικά κατασκευάστηκε από δουλεμπόριο για τους Ναζί.

Στη Νορβηγία, ο βρετανικός στρατός διαθέτει μια βάση ελικοπτέρου με το όνομα “Clockwork” στο αεροδρόμιο Bardufoss, βαθιά στον Αρκτικό Κύκλο. Η βάση χρησιμοποιείται συχνά για ασκήσεις ορεινού πολέμου και απέχει 350 μίλια από την έδρα του βόρειου στόλου της Ρωσίας στο Severomorsk κοντά στο Murmansk.

Από την πτώση της ΕΣΣΔ, η Βρετανία έχει επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία σε πρώην σοβιετικά κράτη μπλοκ. Είκοσι στρατιωτικά στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζονται προς το παρόν στην Τσεχική στρατιωτική ακαδημία στο Vyškov.

Κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, η RAF βασίζει μαχητικά αεροσκάφη Typhoon στην αεροπορική βάση Amari της Εσθονίας και στη βάση αεροπορικών μεταφορών Siauliai της Λιθουανίας, από όπου μπορούν να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική ως μέρος της αποστολής «αεροπορία» του ΝΑΤΟ.

Στην ανατολική Μεσόγειο, η Declassified διαπίστωσε ότι υπάρχουν 17 ξεχωριστές βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, τις οποίες οι αναλυτές έχουν παραδοσιακά μετρήσει ως ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που περιλαμβάνει τις «κυρίαρχες περιοχές βάσης» του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας, που περιέχουν 2.290 βρετανούς υπαλλήλους.

Τα δίκτυα τα οποία διατηρήθηκαν στην ανεξαρτησία το 1960, περιλαμβάνουν διαδρόμους, σειρές βολών, στρατώνες, αποθήκες καυσίμων και σταθμούς κατασκοπείας που λειτουργούν από την υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου – GCHQ.

Το Declassified διαπίστωσε επίσης ότι πολλές από τις τοποθεσίες βρίσκονται πέρα ​​από τις κυρίαρχες περιοχές βάσης, συμπεριλαμβανομένης της κορυφής του Όλυμπου, το υψηλότερο σημείο στην Κύπρο.

Ένας χάρτης που αποκτήθηκε από το Declassified δείχνει ότι ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μεγάλη έκταση γης έξω από το Ακρωτήρι γνωστή ως Λίμα ως περιοχή εκπαίδευσης. Η Declassified προηγουμένως αποκάλυψε ότι τα βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη με χαμηλές πτήσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο ζώων εκτροφής στην περιοχή εκπαίδευσης της Λίμα.

Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις που λειτουργούν στη Συρία πιστεύεται ότι ανεφοδιάζονται αεροπορικώς από την Κύπρο, όπου τα αεροπλάνα μεταφοράς της RAF απογειώνονται πριν εξαφανιστούν τα ίχνη τους πάνω από τη Συρία.

Λίγα είναι γνωστά για τη θέση των ομάδων ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συρία, εκτός από τον ισχυρισμό ότι εδρεύουν στο Al-Tanf κοντά στα σύνορα Ιράκ / Ιορδανίας και / ή στο βορρά κοντά στο Manbij.

Προστατεύοντας του Δικτάτορες του Κόλπου

Οι πτήσεις της RAF από την Κύπρο προσγειώνονται επίσης συχνά στις δικτατορίες του Κόλπου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μόνιμες βάσεις στα αεροδρόμια Al Minhad και Al Udeid, τα οποία διευθύνονται από περίπου 80 άτομα.

Αυτές οι βάσεις χρησιμοποιήθηκαν για την προμήθεια στρατευμάτων στο Αφγανιστάν καθώς και για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Το Κατάρ έχει μια κοινή μοίρα με την RAF με έδρα το RAF Coningsby στο Lincolnshire, η οποία χρηματοδοτείται κατά το ήμισυ από το εμιράτο του Κόλπου. Ο υπουργός Άμυνας James Heappey αρνήθηκε να πει στο Κοινοβούλιο πόσα στρατιωτικά στελέχη του Κατάρ εδρεύουν στο Coningsby εν μέσω σχεδίων επέκτασης της βάσης.

Ακόμη πιο αμφιλεγόμενη είναι η μεγάλη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία. Η Declassified διαπίστωσε ότι το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εγκατεστημένο σε 15 βασικούς γεωγραφικούς πυλώνες στη Σαουδική Αραβία. Στην πρωτεύουσα, Ριάντ, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις είναι κατανεμημένες σε μισή ντουζίνα τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων αεροπορικών επιχειρήσεων όπου αξιωματικοί της RAF παρατηρούν αεροπορικές επιχειρήσεις συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Στο πλαίσιο του έργου του Υπουργείου Άμυνας Σαουδικής Ένοπλης Δύναμης (MODSAP), η BAE Systems έχει διαθέσει 73 μονάδες διαμονής σε στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου στο συγκρότημα Salwa Garden Village στο Ριάντ.

Το προσωπικό της RAF, μερικοί από τους οποίους είναι αποσπασμένοι στην BAE Systems, εξυπηρετούν επίσης την αεροπορική βάση King Fahad στο Taif, η οποία εξυπηρετεί την αεροπορική βάση King Khalid στο Khamis Mushayt κοντά στα σύνορα της Υεμένης. Επίσης διατηρεί βάση στο Tabuk όπου εκπαιδεύονται οι πιλότοι jet Hawk.

Υπάρχουν ξεχωριστές συμβάσεις για τη Βρετανία για την υποστήριξη της «ειδικής ταξιαρχίας ασφαλείας» της Εθνικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας (SANG), μιας μονάδας που προστατεύει την άρχουσα οικογένεια και προωθεί την «εσωτερική ασφάλεια».

Πιστεύεται ότι Βρετανοί στρατιώτες τοποθετούνται στο υπουργείο της Φρουράς στο Ριάντ καθώς και στη Σχολή Σημάτων (SANGCOM) στο Khashm al-An στα περίχωρα της πρωτεύουσας, εκτός από μικρότερες ομάδες στα διοικητικά κέντρα SANG στις δυτικές και κεντρικές περιοχές στην Τζέντα και την Μπουράιντα.

Το υπόλοιπο Βρετανικό προσωπικό στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία της, της οποίας η Σιιτική Μουσουλμανική πλειοψηφία υφίσταται σκληρές διακρίσεις από την κυρίαρχη σουνιτική μοναρχία.

Μια ομάδα του Βασιλικού Ναυτικού διδάσκει στο King Fahd Naval Academy στο Jubail, ενώ το προσωπικό της RAF βοηθά το στόλο jet Tornado στην αεροπορική βάση του King Abdulaziz στο Dhahran. Η BAE διαμονή για Βρετανούς εργολάβους και προσωπικό παρέχεται από την εταιρεία Sara στο Khobar, κοντά στο Dhahran.

Ένας υπολοχαγός στρατού της Βρετανίας συμβουλεύει τις μονάδες πεζικού SANG στο ανατολικό τμήμα διοίκησης στο Damman.

Αυτά τα βρετανικά στελέχη στην ανατολική επαρχία βρίσκονται κοντά στο King Fahd Causeway, την τεράστια γέφυρα που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με το γειτονικό νησί του Μπαχρέιν, όπου η Βρετανία διαθέτει ναυτική βάση και μικρότερη παρουσία (κοστίζει 270.000 £ ετησίως) κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο στο Muharraq .

Το 2011, το SANG οδήγησε τεθωρακισμένα οχήματα κατασκευασμένα από BAE πάνω από τον υπερυψωμένο δρόμο για να καταστείλει τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας από τη Σιιτική πλειοψηφία του Μπαχρέιν εναντίον του Σουνίτη δικτάτορα Βασιλιά Hamad.

Η βρετανική κυβέρνηση αργότερα παραδέχτηκε: «Είναι πιθανό ότι ορισμένα μέλη της Εθνικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας που είχαν αναπτυχθεί στο Μπαχρέιν μπορεί να έχουν κάνει κάποια εκπαίδευση από τη βρετανική στρατιωτική αποστολή [στο SANG].

Μετά τη συντριβή της εξέγερσης, η Βρετανία αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στο Μπαχρέιν με την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης που άνοιξε το 2018 από τον Πρίγκιπα Ανδρέα, έναν φίλο του Βασιλιά Hamad.

Η Βρετανία διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική παρουσία σε επτά αραβικές μοναρχίες όπου οι πολίτες έχουν λίγο ή καθόλου λόγο για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνούνται. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 20 βρετανικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τον Βασιλιά Αμπντουλάχ Β ‘της Ιορδανίας που εκπαιδεύτηκε από την Sandhurst.

Ο στρατός της χώρας έλαβε βοήθεια ύψους 4 εκατομμυρίων λιρών από το σκιώδες Ταμείο Συγκρούσεων, Ασφάλειας και Σταθεροποίησης της Βρετανίας για τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης, με έναν υπολοχαγό βρετανικού στρατού ως ”δανεικό” στη μονάδα.

Πέρυσι αναφέρθηκε ότι ένας Βρετανός στρατιωτικός σύμβουλος του βασιλιά της Ιορδανίας, Ταξίαρχος Alex Macintosh, «απολύθηκε» αφού ασκούσε πολιτική επιρροή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Macintosh αντικαταστάθηκε αμέσως και η Declassified έχει δει στρατιωτικά αρχεία που δείχνουν ότι ένας βρετανός Ταξίαρχος που υπηρετεί παραμένει στην Ιορδανία.

Παρόμοιες ρυθμίσεις υπάρχουν στο Κουβέιτ, όπου βρίσκονται περίπου 40 βρετανικά στρατεύματα. Πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν αεροσκάφη Reaper από την αεροπορική βάση του Ali Al Salem και διδάσκουν στο Κολεγιακό Διοικητικό και Προσωπικό του Μουμπάρακ Al-Abdullah του Κουβέιτ.

Μέχρι τον Αύγουστο, ο πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Andrew Loring ήταν μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κολεγίου, σύμφωνα με την παράδοση να δίνει στο Βρετανικό προσωπικό πολύ ανώτερους ρόλους.

Αν και υπάρχει βρετανικό προσωπικό ”δανικό” και στους τρεις κλάδους του στρατού του Κουβέιτ, το MOD αρνήθηκε να πει στο Declassified ποιόν ρόλος έπαιξαν στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το Κουβέιτ είναι μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η πιο εκτεταμένη βρετανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο βρίσκεται στο Ομάν, όπου 91 στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου υπηρετούν στον καταπιεστικό σουλτάνο της χώρας. Βρίσκονται σε 16 τοποθεσίες, μερικές από τις οποίες διοικούνται απευθείας από τον βρετανικό στρατό ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Αυτές περιλαμβάνουν τη βάση του Βασιλικού Ναυτικού στο Duqm, η οποία έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος ως μέρος μιας επένδυσης 23,8 εκατομμυρίων λιρών που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τους νέους αερομεταφορείς της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους στον Ινδικό Ωκεανό και πέραν αυτής.

Δεν είναι σαφές πόσοι Βρετανοί θα βασίζονται στο Duqm. Ο Heappey είπε στο Κοινοβούλιο: «Η δυνατότητα πρόσθετου προσωπικού να υποστηρίξει αυτόν τον κόμβο εφοδιασμού στο Duqm εξετάζεται ως μέρος της συνεχιζόμενης ολοκληρωμένης επισκόπησης της ασφάλειας, της άμυνας, της ανάπτυξης και της εξωτερικής πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι 20 άτομα έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Duqm ως «Ομάδα λιμενικών εργασιών του Ηνωμένου Βασιλείου» για να βοηθήσουν στα σχέδια επέκτασης. Μια άλλη σημαντική ανάπτυξη του βασικού δικτύου της Βρετανίας στο Ομάν είναι ο νέος «κοινός χώρος εκπαίδευσης» που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια του Duqm στο Ras Madrakah, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει για πρακτική πυροδότηση δεξαμενών. Φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού δεξαμενών της Βρετανίας από την τρέχουσα σειρά πυροβολισμών στον Καναδά στο Ras Madrakah.

Στο Ομάν, είναι ποινικό αδίκημα η προσβολή του Σουλτάνου, οπότε η εγχώρια αντίσταση στις νέες βρετανικές βάσεις είναι απίθανο να φτάσει μακριά.

Οι βρετανικές δυνάμεις στο Duqm πιθανότατα θα συνεργαστούν στενά με τη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Ντιέγκο Γκαρσία στα Νησιά Τσάγκος, μέρος της επικράτειας του Βρετανικού Ινδικού Ωκεανού που ανήκει στον Μαυρίκιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Περίπου 40 στρατιωτικά στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στο Ντιέγκο Γκαρσία.

Η Βρετανία αρνήθηκε να επιστρέψει τα νησιά στον Μαυρίκιο, σε αντίθεση με πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού αφαίρεσε βίαια τον τοπικό πληθυσμό τη δεκαετία του 1970.

Στο Ιράκ, η μόνη δημοκρατία στον αραβικό κόσμο που φιλοξένησε βρετανικά στρατεύματα φέτος, οι πολιτικές προσωπικότητες έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε να απελάσει ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν τα υπόλοιπα 400 βρετανικά στρατεύματα, και τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα τερματίσουν την παρουσία τους σε τέσσερις τοποθεσίες: το στρατόπεδο Havoc στο Anbar, το Camp Taji και το Union III στη Βαγδάτη και Διεθνές αεροδρόμιο Erbil στα βόρεια.

Η άλλη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπου βρίσκονται περίπου 10 στρατεύματα. Η ομάδα χωρίζεται μεταξύ της βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και του γραφείου του συντονιστή ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο, αντιφατικά, εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Το Declassified ανακάλυψε πρόσφατα ότι δύο βρετανικοί στρατιωτικοί βοηθούν την ομάδα των ΗΠΑ.

Περίπου 670 βρετανοί στρατιωτικοί τοποθετούνται σε τέσσερις τοποθεσίες στο Γιβραλτάρ, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου και του ναυπηγείου. Οι εγκαταστάσεις διαμονής περιλαμβάνουν το Devil’s Tower Camp και μια πισίνα που λειτουργεί με MOD.

Οι υπόλοιποι στρατιωτικοποιημένοι φορολογικοί παράδεισοι της Βρετανίας βρίσκονται διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι Βερμούδες, μια βρετανική επικράτεια στα μέσα του Ατλαντικού, κατατάσσεται ως το δεύτερο «πιο διαβρωτικό» φορολογικό καταφύγιο στον κόσμο. Περιέχει ένα μικρό στρατιωτικό χώρο στο Warwick Camp, το οποίο διευθύνονται από 350 μέλη του Βασιλικού Συντάγματος των Βερμούδων, το οποίο «συνδέεται με τον βρετανικό στρατό» και διοικείται από έναν Βρετανό αξιωματικό.

Παρόμοια ρύθμιση υπάρχει στο βρετανικό έδαφος του Μοντσερράτ στην Καραϊβική, η οποία περιλαμβάνεται περιοδικά σε καταλόγους φορολογικών παραδείσων. Η ασφάλεια για το νησί παρέχεται από 40 τοπικούς εθελοντές της Βασιλικής Άμυνας του Μοντσερράτ που εδρεύει στο Brades.

Αυτό το μοντέλο φαίνεται να έχει εμπνεύσει παρόμοια σχέδια στα Νησιά Καϊμάν , στα νησιά Τούρκους και στα νησιά Κάικος, δύο βρετανικές περιοχές της Καραϊβικής που είναι και οι δύο σημαντικοί φορολογικοί παράδεισοι.

Από το 2019, έχουν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Συντάγματος Νήσων Cayman, το οποίο στοχεύει στην πρόσληψη 175 στρατιωτών μέχρι το τέλος του 2021. Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης αξιωματικών πραγματοποιήθηκε στο Sandhurst στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ηνωμένες Πολιτείες

Ενώ αυτές οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Καραϊβική είναι απίθανο να αυξηθούν σε σημαντικό μέγεθος, η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στα νησιά Falkland στο Νότιο Ατλαντικό είναι πολύ μεγαλύτερη και ακριβότερη.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά τον πόλεμο του Falklands με την Αργεντινή, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί έξι ξεχωριστές τοποθεσίες στα νησιά. Οι στρατώνες και το αεροδρόμιο στο RAF Mount Pleasant είναι οι μεγαλύτεροι, αλλά βασίζονται σε μια αποβάθρα στο λιμάνι Mare και τρία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στο Mount Alice, στο Byron Heights και στο Mount Kent.

Η απομακρυσμένη φύση τους προκάλεσε καταχρηστική συμπεριφορά. Η βετεράνος της RAF, Rebecca Crookshank, ισχυρίζεται ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση όταν υπηρετούσε ως η μόνη γυναίκα που προσλήφθηκε στο Όρος Άλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι γυμνοί αερομεταφορείς την χαιρέτησαν κατά την άφιξή τους και έτριβαν τα γεννητικά τους όργανα εναντίον της σε ένα τελετουργικό μύησης.

Αργότερα δέθηκε με καλώδιο σε ένα κρεβάτι. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη σε εγκαταστάσεις όπου το MOD ξόδεψε στη συνέχεια 153 εκατομμύρια λίρες το 2017 με σκοπό να εγκαταστήσει ένα σύστημα άμυνας Sky Sabre, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προμηθεύει η ισραηλινή εταιρεία όπλων, Rafael. Η κίνηση επικρίθηκε εκείνη την εποχή, δεδομένης της ιστορίας της Rafael να προμηθεύει πυραύλους στην Αργεντινή.

Εκτός από αυτό το δίκτυο, υπάρχει ένα τοπικό αμυντικό στρατόπεδο στην πρωτεύουσα του Στάνλεϊ, ενώ τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού διατηρούν μια συνεχή περιπολία ανοικτά της ακτής.

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι μια στρατιωτική παρουσία μεταξύ 70 και 100 υπαλλήλων MOD, αν και η κυβέρνηση των Νήσων Φώκλαντ βάζει τον αριθμό πολύ υψηλότερα: 1.200 στρατεύματα και 400 πολιτικοί εργολάβοι που κοστίζουν πολύ. Η τοποθέτηση στρατιωτών και των οικογενειών τους στο εξωτερικό απαιτεί στέγαση, σχολεία, νοσοκομεία και μηχανικές εργασίες, υπό την επίβλεψη του κυβερνητικού οργανισμού άμυνας υποδομής (DIO).

Το DIO έχει ένα δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα για το Falklands, προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων λιρών. Σχεδόν το ένα τέταρτο έχει δαπανηθεί για τη διατήρηση ”ζεστών” στρατευμάτων. Το 2016, 55,7 εκατομμύρια λίρες πήγαν σε λέβητα και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για το συγκρότημα στρατιωτικών αρχηγών του Mount Pleasant.

Το 2018, το Mare Harbour επεκτάθηκε με κόστος 19 εκατομμυρίων £, κυρίως για να εξασφαλίσει ότι τα τρόφιμα και άλλες προμήθειες μπορούν να φτάσουν στα στρατεύματα πιο εύκολα. Ο καθαρισμός, το μαγείρεμα, η εκκένωση των κάδων και άλλες διοικητικές εργασίες κοστίζει άλλα 5,4 εκατομμύρια £ ετησίως, που καταβάλλονται στην εταιρεία Sodexo. Αυτή η δαπάνη δικαιολογείται από την κυβέρνηση παρά τη δεκαετία λιτότητας στην ηπειρωτική χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είδε τον 59χρονο βετεράνο του στρατού Ντέιβιντ Κλάψον να πεθαίνει το 2014 μετά τη διακοπή του επιδόματος του αιτούντος εργασία.

Ο Clapson ήταν διαβητικός και βασίστηκε στην παροχή ψυγικής ινσουλίνης. Είχε 3,44 λίρες £ στον τραπεζικό του λογαριασμό και είχε εξαντλήσει την ηλεκτρική ενέργεια και τα τρόφιμα. Τα Falklands χρησιμεύουν επίσης ως σύνδεσμος προς το βρετανικό έδαφος της Ανταρκτικής, μια τεράστια περιοχή που προορίζεται για επιστημονική εξερεύνηση.

Ο ερευνητικός του σταθμός στο Rothera βασίζεται σε υλικοτεχνική υποστήριξη από τον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου και επανατοποθετείται από το HMS Protector, ένα περιπολικό ερευνητικό πλοίο εξερεύνησης υδάτων στο Βασιλικό Ναυτικό με 65 άτομα επί του σκάφους. Η διατήρηση μιας τέτοιας «εμπρόσθιας» παρουσίας στην Ανταρκτική και στα Falklands είναι δυνατή μόνο λόγω ενός άλλου ακριβού βρετανικού εδάφους στο Νότιο Ατλαντικό, το Ascension Island, του οποίου ο διάδρομος στο Wideawake Airfield λειτουργεί ως αεροπορική γέφυρα μεταξύ Mount Pleasant και RAF Brize Norton στο Oxfordshire.

Η Ascension έφτασε πρόσφατα στις ειδήσεις με προτάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία κέντρου κράτησης για αιτούντες άσυλο στο νησί, το οποίο απέχει 5.000 μίλια από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πραγματικότητα, ένα τέτοιο σχέδιο είναι απίθανο να προχωρήσει.

Ο διάδρομος χρειάζεται δαπανηρές επισκευές, και η μυστική υπηρεσία κατασκοπείας της Βρετανίας GCHQ έχει σημαντική παρουσία εκεί στο Cat Hill.

Συνολικά φαίνεται ότι υπάρχουν πέντε στρατιωτικοί και μυστικοί ιστότοποι του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ascension, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής στο Travellers Hill και των  συνοικιών στο Two Boats και στο George Town.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας λειτουργούν μαζί με το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου στο νησί, μια σχέση που αντικατοπτρίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου 730 Βρετανοί είναι απλωμένοι σε όλη τη χώρα.

Πολλοί από αυτούς συσσωρεύονται σε αμερικανικά στρατιωτικά κέντρα διοίκησης γύρω από την Ουάσιγκτον και σε περιοχές του ΝΑΤΟ στο Norfolk της Βιρτζίνια. Η RAF διαθέτει περίπου 90 άτομα με έδρα τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Creech στη Νεβάδα, όπου πετούν αεροσκάφη Reaper για επιχειρήσεις μάχης σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν επίσης σημαντικές αναπτύξεις πιλότων RAF και Navy σε άλλα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, όπου έμαθαν να πετούν το νέο μαχητικό F-35. Αυτό το πρόγραμμα είδε 80 Βρετανούς υπαλλήλους να διεξάγουν μακροχρόνια εκπαίδευση στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Edwards (AFB) στην Καλιφόρνια.

Επιπλέον δίκτυα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης F-35 περιελάμβαναν τον Eglin AFB στη Φλόριντα, τον αεροπορικό σταθμό Marine Corps Beaufort στη Νότια Καρολίνα και τον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Patuxent River στο Μέριλαντ. Μέχρι το 2020, πολλοί από αυτούς τους πιλότους επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξασκήσουν την πτήση των F-35 από τους νέους αερομεταφορείς του Royal Navy.

Εκτός από αυτές τις αποστολές, υπάρχουν Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί σε ανταλλαγή σε ένα ευρύ φάσμα μονάδων των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Βρετανός Στρατηγός Gerald Strickland κατείχε ανώτερο ρόλο στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Fort Hood του Τέξας, όπου εργαζόταν στην Επιχείρηση Inherent Resolve, την αποστολή για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή.

Υπήρξαν επίσης βρετανοί υπάλληλοι που τοποθετήθηκαν στη Διαστημική Μονάδα Μάχης του Προέδρου Τραμπ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Συνδυασμένων Διαστημικών Επιχειρήσεων στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας του Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια ήταν «ο καπετάνιος του Ομίλου Darren Whiteley – αξιωματικός της Βασιλικής Αεροπορίας από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Μία από τις λίγες βρετανικές υπερπόντιες βάσεις που φαίνεται να απειλούνται από την επισκόπηση της άμυνας της κυβέρνησης είναι η γκάμα εκπαίδευσης αρμάτων στο Suffield του Καναδά, όπου περίπου 400 μόνιμοι υπάλληλοι συντηρούν 1.000 οχήματα. Πολλά από αυτά είναι τα τάνκερ Challenger 2 και τα οχήματα μάχης πεζικού.

Βρετανικά στρατεύματα διατηρούν μια μικρή φρουρά στο κεντρικό αεροδρόμιο του Μπελίζ από όπου έχουν πρόσβαση σε 13 τοποθεσίες για εκπαίδευση πολέμου στη ζούγκλα.

Η Declassified πρόσφατα αποκάλυψε ότι τα βρετανικά στρατεύματα έχουν πρόσβαση στο ένα έκτο της γης του Μπελίζ, συμπεριλαμβανομένης μιας προστατευόμενης δασικής περιοχής, για μια τέτοια εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει πυροβολισμούς από mortars, πυροβολικού και «πολυβόλα από ελικόπτερα». Το Μπελίζ είναι μια από τις πιο βιοποίκιλες χώρες του κόσμου, που φιλοξενεί είδη υπό εξαφάνιση και σπάνιους αρχαιολογικούς χώρους.

Αφρική

Μια άλλη περιοχή όπου ο βρετανικός στρατός διατηρεί ακόμη στρατιωτικές βάσεις είναι η Αφρική. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ο βρετανικός στρατός κατέστειλε τους αντι-αποικιακούς μαχητές στην Κένυα χρησιμοποιώντας στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι κρατούμενοι βασανίστηκαν και ευνουχίστηκαν.

Μετά την ανεξαρτησία, ο βρετανικός στρατός κατάφερε να διατηρήσει τη βάση του στο στρατόπεδο Nyati στο Nanyuki, στην επαρχία Λαϊκή. Γνωστό ως BATUK, είναι το κέντρο για εκατοντάδες βρετανούς στρατιωτικούς στην Κένυα.

Η Βρετανία έχει πρόσβαση σε πέντε ακόμη ιστότοπους στην Κένυα και σε 13 εκπαιδευτικούς χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία στρατευμάτων προτού εγκατασταθούν στο Αφγανιστάν και αλλού. Το 2002, το MOD κατέβαλε αποζημίωση 4,5 εκατομμυρίων £ σε εκατοντάδες Κενυάτες που είχαν τραυματιστεί από μη εκρηκτικά όπλα που πυροβόλησαν τα βρετανικά στρατεύματα σε αυτούς τους χώρους εκπαίδευσης.

Από το Nyati, Βρετανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν επίσης την κοντινή αεροπορική βάση της Λαϊκιάς και το χώρο εκπαίδευσης στο Archers Post στο Laresoro και το Mukogodo στο Dol-Dol. Στην πρωτεύουσα του Ναϊρόμπι, τα βρετανικά στρατεύματα έχουν πρόσβαση στο στρατόπεδο Kifaru στο στρατόπεδο Kahawa και σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο ειρήνης στην Karen.

Μια συμφωνία που υπεγράφη το 2016 ορίζει ότι: «Οι Επισκεπτήριες Δυνάμεις θα σέβονται τις παραδόσεις, τα έθιμα και τους πολιτισμούς των τοπικών κοινοτήτων των τόπων όπου αναπτύσσονται στο Έθνος υποδοχής». Οι Βρετανοί στρατιώτες είναι επίσης γνωστοί ότι χρησιμοποιούν τοπικούς εργαζόμενους για να καλύψουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες.

Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι 10.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδα κράτησης του Νιγηριανού στρατού, ένα από τα οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουν γίνει προσπάθειες επίθεσης στα βρετανικά στρατεύματα στην Κένυα. Τον Ιανουάριο, τρεις άνδρες συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να εισέλθουν στη Λαϊκίπια όπου ανακρίθηκαν από την αντιτρομοκρατική αστυνομία. Πιστεύεται ότι συνδέονται με την ομάδα Al Shabaab στη γειτονική Σομαλία, όπου τα βρετανικά στρατεύματα έχουν επίσης μόνιμη παρουσία.

Οι στρατιωτικές ομάδες εκπαίδευσης βρίσκονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Mogadishu, με μια άλλη ομάδα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ασφάλειας Baidoa. Μια μικρότερη βρετανική στρατιωτική παρουσία μπορεί να βρεθεί στο Camp Lemonnier στο Τζιμπουτί, όπου οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου εμπλέκονται σε επιχειρήσεις με drone πάνω από το Κέρας της Αφρικής και την Υεμένη.

Αυτός ο μυστικός ιστότοπος συνδέεται με καλώδιο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας με τη βάση κατασκοπείας του Croughton στην Αγγλία, η οποία συνδέεται με την έδρα του GCHQ στο Cheltenham. Το Τζιμπουτί έχει επίσης συνδεθεί με επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη.

Μια πιο εμφανής βρετανική παρουσία διατηρείται στο Μαλάουι, όπου οι Βρετανοί στρατιώτες έχουν ανατεθεί σε αποστολές λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Liwonde και στα Nkhotakota και Majete Wildlife Reserve.

Το 2019, ένας 22χρονος στρατιώτης, ο Mathew Talbot, καταπατήθηκε από έναν ελέφαντα στο Liwonde. Δεν υπήρχε υποστήριξη από ελικόπτερο σε κατάσταση αναμονής για να μεταφέρει τραυματισμένα στρατεύματα και χρειάστηκαν πάνω από τρεις ώρες για να φτάσει ένας παραϊατρικός κλάδος βοήθειας. Ο Talbot πέθανε πριν φτάσει στο νοσοκομείο.

Μια έρευνα του MOD έκανε 30 συστάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας μετά το συμβάν. Εν τω μεταξύ, στη δυτική Αφρική, ένας Βρετανός αξιωματικός εξακολουθεί να διευθύνει την Ακαδημία Χόρτον, ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης, στη Σιέρα Λεόνε, μια κληρονομιά της εμπλοκής της Βρετανίας στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Στη Νιγηρία, περίπου εννέα βρετανικά στρατεύματα έχουν δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας, εν μέσω αμφιλεγόμενων αρνητικών ρεκόρ για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα βρετανικά στρατεύματα φαίνεται να έχουν τακτική πρόσβαση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Kaduna, όπου εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις για να προστατευθούν από την απειλή της Boko Haram.

Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι 10.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδα κράτησης του Νιγηριανού στρατού, ένας από τους οποίους χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην Αφρική πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον με την ανάπτυξη μιας «ειρηνευτικής» δύναμης στο Μάλι στη Σαχάρα.

Η χώρα έχει συγκλονιστεί από εμφύλιο πόλεμο και τρομοκρατία μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011. Τα στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συνεργαστεί με γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι υπό τη σημαία της Επιχείρησης Newcombe σχεδόν συνεχώς μετά την επέμβαση της Λιβύης.

Η τρέχουσα τάξη της μάχης περιλαμβάνει ελικόπτερα της RAF Chinook που εδρεύουν στο Γκάο και φέρουν «υλικοτεχνικές» αποστολές σε πιο απομακρυσμένες βάσεις επανδρωμένων από γαλλικά στρατεύματα που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Η SAS αναφέρεται επίσης ότι λειτουργεί στην περιοχή. Το μέλλον της αποστολής διακυβεύεται από το γεγονός ότι ο στρατός του Μάλι πραγματοποίησε πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα και χρόνια απογοήτευσης για τον χειρισμό της σύγκρουσης από την κυβέρνηση. 

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: dailymaverick

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube