REAL TIME |

Weather Icon
Αυστρία , Ισλάμ 11 Νοεμβρίου 2020

«Αντιτρομοκρατικό πακέτο» σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αυστρίας

«Αντιτρομοκρατικό πακέτο» σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αυστρίας

APimages

Μετά την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της προπερασμένης Δευτέρας 2 Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με πέντε νεκρούς – ανάμεσά τους ο δράστης – και 23 τραυματίες, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων προανήγγειλε το μεσημέρι ένα νέο «αντιτρομοκρατικό πακέτο», που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προληπτική ηλεκτρονική παρακολούθηση επικίνδυνων ατόμων που έχουν αποφυλακιστεί, όπως επίσης και την αποκαλούμενη  «προληπτική κράτηση».

Περαιτέρω σημεία αφορούν τη δυνατότητα ανάκλησης της αυστριακής υπηκοότητας μετά από τρομοκρατική καταδίκη, αφαίρεση άδειας οδήγησης και αυστηρότερους νόμους για όπλα, καθώς και «επέκταση ποινικού αδικήματος για την αποτελεσματική καταπολέμηση του θρησκευτικά υποκινούμενου πολιτικού εξτρεμισμού (πολιτικό Ισλάμ)».

Εξτρεμιστικοί σύλλογοι και χώροι λατρείας θα πρέπει να μπορούν να κλείνονται πιο εύκολα σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, και επιπλέον, πρέπει να υπάρξει δεσμοποίηση της δικαιοδοσίας των εισαγγελέων και των δικαστηρίων για τρομοκρατικές υποθέσεις.

Η δικαστική εποπτεία καταδικασθέντων ατόμων πρέπει επίσης να επεκταθεί με αυξημένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις υπηρεσίες δοκιμασίας και τα ιδρύματα αποριζοσπαστικοποίησης. Κρατικές και άλλες παροχές πρέπει να καταργούνται – στο μέτρο του δυνατού – μετά από καταδίκη για τρομοκρατικό αδίκημα.

Με την επέκταση του νόμου περί συμβόλων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την εξάπλωση εξτρεμιστικών ιδεών και ένας «ενιαίος κατάλογος ιμάμηδων» θα πρέπει να καθιστά δυνατό το κλείσιμο χώρων λατρείας σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο του «αντιτρομοκρατικού πακέτου».

Προβλέπεται επίσης μία συστηματική ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφαλείας, της αρμόδιας Αρχής Συλλόγων και της Υπηρεσίας Θρησκευμάτων, ενώ θα υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό γραφείο αναφοράς για διαδικτυακό περιεχόμενο που εκθειάζει τη βία σε σχέση με τον τζιχαντισμό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βιέννη θέλει επίσης να θέσει σε ισχύ αυστηρότερους νόμους για τα όπλα, όπου, για παράδειγμα, θα προβλέπεται ότι κάθε νέας έκδοσης άδειας όπλου ή κάρτας ιδιοκτησίας όπλου πρέπει να προηγείται υποχρεωτικά έρευνα του αρχείου εξτρεμισμού της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει όσα προβλέπονται ως ποινικά αδικήματα για κατοχή και προμήθεια απαγορευμένων όπλων και, εάν είναι απαραίτητο, να τα ενισχύσει, ενώ για καταδικασμένους τρομοκράτες θα ισχύει ισόβια απαγόρευση κατοχής ή απόκτησης όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών.

Η κυβέρνηση αναφέρει επίσης τη μεταρρύθμιση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος και Καταπολέμησης Τρομοκρατίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού εδώ και αρκετό καιρό και της οποίας η αναδιοργάνωση θα πρέπει να οδηγήσει στην „αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του πληθυσμού, αλλά και συνεργαζόμενων υπηρεσιών”, ενώ θα πρέπει να δεσμοποιηθεί η δικαιοδοσία των εισαγγελέων και των δικαστηρίων για τρομοκρατικές ποινικές υποθέσεις.

Ένα πρώτο νομοθετικό πακέτο θα εκπονηθεί από τα αρμόδια υπουργεία έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα υποβληθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, ενώ τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής που ανακοινώθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη και μετά τις εντοπισθείσες παραλείψεις και σφάλματα των ερευνών, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή αυτού του πακέτου μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube