Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 30 Νοεμβρίου 2020

A-Quant: Μια νέα οικονομική πραγματικότητα είναι ίσως προ των πυλών

A-Quant: Μια νέα οικονομική πραγματικότητα είναι ίσως προ των πυλών

Εισερχόμαστε αυτήν την εβδομάδα στον τελευταίο μήνα ενός έτους που σημαδεύτηκε από την πανδημία COVID-19 και οι αγορές με νέα υψηλά φαίνεται να προεξοφλούν την σχετικά άμεση οριστική επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με την αναμενόμενη αδειοδότηση των εμβολίων, η προσοχή θα δωθεί στην επόμενη ημέρα αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που κληρονόμησε ή επισήμανε αυτή η υγειονομική κρίση. Μία νέα οικονομική πραγματικότητα είναι ίσως προ των πυλών.

Κατά τ’άλλα, η περασμένη εβδομάδα είχε σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, οι συνομιλίες για το Brexit εισέρχονται σε τελικό στάδιο ενώ υπεγράφη μια εμπορική συμφωνία – σταθμός για την παγκόσμια οικονομία (Asia Pacific Trade Deal), η οποία περιλαμβάνει 15 χώρες (το 30% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού) όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.

Το αμερικανικό δολάριο υπέστη κι άλλες απώλειες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν τα περισσότερα από τα άλλα νομίσματα. Οι κύριες αγορές μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν μια κερδοφόρο εβδομάδα, ο χρυσός υπέστη καθίζηση ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε σημαντικά.

Η παρούσα εβδομάδα έχει πλούσια ειδησεογραφία και περιλαμβάνει τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, το Ecofin, ομιλίες της Lagarde (ECB) και του Powell (FED) και ανακοινώσεις όπως η ανεργία σε Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)
Σημαντική άνοδο παρουσίασε το EURUSD την εβδομάδα που έκλεισε, με άνοιγμα στο 1.1846 και κλείσιμο στο 1.1963. Η ισοτιμία έχει πλησιάσει πάρα πολύ στην τιμή – ορόσημο του 1.20 και στα υψηλά 2.5 ετών περίπου, στο 1.2010. Το EURUSD είναι σε ανοδική τάση από την άνοιξη έστω κι αν μετά το καλοκαίρι παρουσίασε μια βραυχπρόθεσμη στασιμότητα. Οι εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό θα κινήσουν την αγορά και πάλι αλλά αυτή η εβδομάδα περιέχει έντονη ειδησεογραφία για Ευρώπη και Αμερική και έτσι αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται προσοχή αφού τόσο μακροχρόνιες αντιστάσεις δεν καταβάλλονται εύκολα και τυχόν διορθώσεις καραδοκούν: η Ευρώπη συνεχίζει να έχει σημαντικά θέματα αλλά και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ίσως προσπαθήσει να κάνει το νόμισμά της πιο ανταγωνιστικό.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)
Μικρή άνοδο σημείωσε το GBPUSD την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας στο 1.3289 και κλείνοντας στο 1.3314. Είναι γεγονός πως η στερλίνα δεν μπόρεσε να επωφεληθεί ιδιαιτέρως από την αδυναμία του δολαρίου γιατί έστω κι αν εισήλθαμε στον τελευταίο μήνα πριν το Brexit, οι συνομιλίες για συμφωνία δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο, έστω κι αν ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Michel Barnier βρέθηκε στο Λονδίνο για κατ’ιδίαν συνομιλίες. Η ισοτιμία θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1.35 αν κάποια θετικά νέα για συμφωνία προκύψουν αλλά αν αυτό δε γίνει και παράλληλα το δολάριο ενισχυθεί, ίσως δούμε ακόμα και πτώση. Για την τελική συμφωνία παραμένουν επίσημα τρία θέματα προς επίλυση, αλλά μάλλον τα δύο έχουν επιλυθεί και το μόνο που παραμένει είναι το θέμα της αλιείας το οποίο αν επιλυθεί θα δρομολογήσει το soft Brexit άμεσα. Σε αυτή την αρκετά πιθανή περίπτωση η στερλίνα αναμένουμε να ξεπεράσει και το 1.35 οδεύοντας προς το 1.40.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σημαντικές ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που ανακοινώνει PMI και ανεργία.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)
Μικρή ανοδική αντίδραση είδαμε για το USDJPY, με άνοιγμα στο 103.78 και κλείσιμο στο 104.07. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου που όπως έχουμε δει έχει ισχυρή συσχέτιση με την ισοτιμία, κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 0.84%. H Ιαπωνία, νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Οκτωβρίου για λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή με τα αποτελέσματα να κρίνονται θετικά και έτσι η ενίσχυση του γιεν έχει οδηγήσει την ισοτιμία κάτω από το 104 ξανά. Η τάση της ισοτιμίας παραμένει καθοδική από τις αρχές του καλοκαιριού και η στήριξη του 103.20 είναι αρκετά κοντά.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)
Σημαντικά ανοδική εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 123.07 και έκλεισε στο 124.51. Υπήρξε έτσι πλήρης αντιστροφή της διόρθωσε που που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν το 2ο κύμα της πανδημίας άρχισε να σαρώνει την Ευρώπη. Η τάση είναι ανοδική και τυχόν διάσπαση του 125, θα ανοίξει την όρεξη στους αγοραστές της ισοτιμίας για στόχους ακόμα και κοντά στο 127.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)
Ανοδικά κινήθηκε η ισοτιμία EURGBP την προηγούμενη εβδομάδα, με άνοιγμα στο 0.8920 και κλείσιμο στο 0.8981. Η στασιμότητα στο θέμα του Brexit αλλά και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος, προκάλεσαν ανοδική αντίδραση σε μία έντονα καθοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να διασπαστεί η τιμή – ορόσημο στο 0.90. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν κυρίαρχο ρόλο και πιθανά θετικά νέα θα ωθήσουν την ισοτιμία να δοκιμάσει την σημαντική στήριξη στο 0.8860, ενώ δεν αποκλείεται και μεγαλύτερη πτώση.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)
Πτωτική η εβδομάδα για το USDCAD που ξεκίνησε από το 1.3084 και τέλειωσε στο 1.2985, έχοντας διασπάσει καθοδικά το 1.30. Η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου αλλά και η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα και έτσι η ισοτιμία βρίσκεται κοντά σε πολύμηνα χαμηλά. Αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ και οι αποφάσεις του θα επηρεάσουν το πετρέλαιο και το καναδικό νόμισμα που εξαρτάται πολύ από αυτό. Η τάση είναι σαφώς καθοδική, οι τιμές κάτω από το 1.30 ευνοούν περαιτέρω πτώση αλλά λόγω της ισχυρής στήριξης κοντά στο 1.2930 – 1.2950 και πιθανών αποφάσεων του ΟΠΕΚ, μπορεί να δούμε σταθεροποιητικές τάσεις.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)
Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το USDCHF, ανοίγοντας στο 0.9107 και κλείνοντας στο 0.9046. Το αμερικανικό δολάριο εμφανίστηκε και πάλι αδύναμο και έτσι υπήρξε προσέγγιση του 0.90 και πάλι. Η ανοδική αντίδραση που κράτησε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει γυρίσει σε καθοδική τάση και ίσως δούμε να δοκιμάζεται η στήριξη του 0.8980. Η στήριξη αυτή είναι αρκετών ετών και τιμές κάτω από το 0.8980 έχουμε να δούμε από τον Ιανουάριο του 2015 όταν και η ισοτιμία είχε μια τεράστια απότομη πτώση.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)
Ακόμα μια ανοδική εβδομάδα για το AUDUSD που άνοιξε στο 0.73 και έκλεισε στο 0.7384, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου και τη νέα εμπορική συμφωνία των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Η ισοτιμία πιθανότατα θα είχε υπερβεί την σημαντική στήριξη του 0.7410 αν δεν υπήρχε ένταση μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας, με την πρώτη να κατηγορεί την δεύτερη για τον χειρισμό του COVID-19 και την Κίνα να απαντάει με δασμούς στα προϊόντα της Αυστραλίας, ξεκινώντας από το κρασί. Η τάση είναι σαφώς ανοδική για την ισοτιμία αλλά αυτές οι εντάσεις σε συνδυασμό με την αδυναμία υπέρβασης του 0.74, δεν αποκλείεται να επιφέρουν διορθώσεις.

SP500
Σημαντικά ενισχυμένος έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,636 μονάδες με κέρδη που πλησίασαν το 2.5%. Οι ελπίδες για το τέλος της πανδημίας μέσω των εμβολίων αλλά και η εξομάλυνση της κατάστασης μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ έχουν δώσει τόνο αισιοδοξίας στους επενδυτές. Ο δείκτης πλέον κινείται κοντά στα υψηλά όλων των εποχών που δεν αποκλείεται να διασπάσει αν αυτό το κλίμα ευφορίας συνεχιστεί. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, υπάρχει μια διόρθωση προς τις 3,614 μονάδες αλλά χρειάζεται να δούμε αρκετά χαμηλότερες τιμές ώστε να στοιχειοθετείται αντιστροφή της τάσης. Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η αναθέρμανση των συζητήσεων για το νέο οικονομικό πακέτο βοήθειας στις ΗΠΑ, για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19.

DAX30
Ανοδικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στις 13.353 μονάδες και κέρδη 1.7% περίπου. Τα πολύμηνα υψηλά στις 13,460 μονάδες είναι πολύ κοντά και έστω κι αν η τάση που διαμορφώθηκε το Νοέμβριο είναι ισχυρά ανοδική, δεν αποκλείεται να δούμε έντονες διορθώσεις.

FTSE100
Με κέρδη της τάξης του 1% και κλείσιμο στις 6,406 μονάδες, έκλεισε την εβδομάδα ο βρετανικός δείκτης FTSE100. Στο θέμα του Brexit υπάρχει αναμονή για επίτευξη συμφωνίας αλλά η αδυναμία ανοδικής διάσπασης των 6,510 μονάδων μπορεί να οδηγήσει σε διορθώσεις, ειδικά αν ο δείκτης πέσει κάτω από τις 6,290 μονάδες.

Χρυσός
Μεγάλες οι απώλειες, της τάξης του 4.5% για τον χρυσό την προηγούμενη εβδομάδα, που έκλεισε στα κοντά στα $1,784. Η αισιοδοξία που υπάρχει μέσω των εμβολίων για τη λήξη της πανδημίας, ωθεί πολλούς επενδυτές στην πώληση χρυσού αφού αρχίζει να αναπτύσσεται διάθεση για ρίσκο στις αγορές. Παρατηρήθηκε λοιπόν το σπάνιο φαινόμενο να εμφανίσουν έντονες απώλειες την ίδια εβδομάδα και ο χρυσός και το δολάριο και η καθοδική τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από τις αρχές Αυγούστου, έχει ενταθεί μέσα στο Νοέμβριο και δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον χρυσό και σε νέες απώλειες.

Πετρέλαιο
Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου συνεχίστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $45.51, με εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 7.3%. Οι ελπίδες από το εμβόλιο για λήξη της πανδημίας και τόνωση της ζήτησης, ευνοούν την άνοδο των τιμών αλλά υπάρχει μια στάση αναμονής αφού συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ αυτήν την εβδομάδα και οι τυχόν αποφάσεις που θα ληφθούν, θα είναι καθοριστικές για την πορεία του πετρελαίου στο επόμενο διάστημα. Απόφαση περικοπής της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει και σε τιμές κοντά στα $50 αλλά στην αντίθετη περίπτωση, διορθώσεις προς τα $43.75 δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Bitcoin
Μικρή διόρθωση είδαμε σε εβδομαδιαίο επίπεδο για το Bitcoin που έκλεισε στα $18,192 και απώλειες 1.3% περίπου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η διόρθωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη αφού είδαμε τιμές κοντά στα $16,200 αλλά το Σαββατοκύριακο υπήρξε σημαντική ανάκαμψη. Πολλοί επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους πουλώντας περί τα 2 δις δολάρια σε Bitcoin την περασμένη Πέμπτη. Επίσης ο CEO της Coinbase, Brian Armstrong ανήρτησε στο Twitter πως η αμερικανική κυβέρνηση ίσως απαιτήσει από τους φορείς να δηλώσουν τους κατόχους ηλεκτρονικών πορτοοφολιών και αυτό οπωσδήποτε θορύβησε τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων. Η ισχυρή ανάκαμψη πάντως του Σαββατοκύριακου δημιουργεί αισιοδοξία για επανάκτηση των $19,500 και πιθανότητες κατάκτησης των $20,000 για το Bitcoin αλλά σε μια αγορά με τεράστια μεταβλητότητα, έλλειψη θεμελιωδών στοιχείων και ισχυρό επηρεασμό από ειδήσεις, δεν μπορούν να αποκλειστούν εκπλήξεις.

A-Quant: Μια νέα οικονομική πραγματικότητα είναι ίσως προ των πυλών

www.a-quant.com

www.algo-profits.com

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

H a – Quant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube