Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 25 Οκτωβρίου 2020

ΥΠΕΞ: Εντολή Δένδια για νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία

ΥΠΕΞ: Εντολή Δένδια για νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά καθώς και για την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η έκδοση της νέας παράνομης Navtex από την Άγκυρα για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών, δείχνει πως η τουρκική πλευρά «με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται μάλιστα ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται «σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης».

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, «εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά», καθώς έρχεται «σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά «καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά», η οποία, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οδηγεί σε περαιτέρω απομάκρυνση από την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

«Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου»

«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό» ήταν το μήνυμα του κ. Δένδια προς την Άγκυρα από το βήμα της Βουλής.

Η εξωτερική μας πολιτική, είπε ο υπουργός «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση. Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».

Άμεση απάντηση Αθήνας με Αντι – NAVTEX

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι – Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική Navtex τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Έως τις 4 Νοεμβρίου η τουρκική Navtex

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Όρουτς Ρέις και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη τουρκική Navtex για έρευνες του Όρους Ρέις είχε ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Η νέα παράνομη NAVTEX έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και αφορά επίσης τα πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Με τη NAVTEX δεσμεύεται περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η Άγκυρα έσπασε το μορατόριουμ Στόλτενμπεργκ
Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, η Άγκυρα εξήγγειλε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εν λόγω ασκήσεων έρχεται λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου).

Η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ είχε γίνει κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμύνης.

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube