Weather Icon
Ουκρανία , Τουρκία 16 Οκτωβρίου 2020

Υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας

Υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας

Χωριανόπουλος Άγγελος

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση του infognomonpolitics, η Τουρκία για λογαριασμό της Δύσης συνεχίζει να περικυκλώνει τον εν διαμορφώσει Πανευρασιατικό άξονα Ρωσία-Κίνα-Ιράν, αυτήν την φορά ενισχύοντας την εχθρική προς την Ρωσία Ουκρανία.

Η Ουκρανία ενέκρινε προσχέδιο συμφωνίας για το πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε δήλωσή του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί την Τουρκία μεταξύ 15 και 17 Οκτωβρίου, για υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει τη νομική βάση για επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας της Ουκρανίας με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Τάραν. Θα καθιερώσει επίσης συνεργασία σε “περισσότερους από είκοσι ουσιαστικά νέους σχετικούς τομείς”, ανέφερε ο υπουργός.

Ο Τάραν και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ είχαν ξεκινήσει συζητήσεις τον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός, “και εδώ είναι η γραμμή τερματισμού”.

Σύμφωνα με τη νέα εγκεκριμένη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, η Τουρκία είναι χώρα με την οποία θα αναπτυχθεί στρατηγική συνεργασία για βελτιωμένη ασφάλεια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσόγλου συναντήθηκε με την Πρώτη Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμίν Ντζέππαρ στην Άγκυρα την Τετάρτη, και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι “ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα της Κριμαίας”.

Το Κίεβο επίσης σχεδιάζει να αγοράσει έως και 48 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) του Bayraktar Tactical Block 2 (TB2), τα εγχώρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης της Τουρκίας, ανέφερε ουκρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επικαλούμενη τον οργανισμό εξαγωγών και εισαγωγών που λειτουργεί στο πλαίσιο του ιδρύματος ομπρέλας αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας. Η αγορά τόσο μεγάλου αριθμού UAV εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον τα οχήματα θα παράγονταν από κοινού ή θα παράγονταν τοπικά εντός της Ουκρανίας.

Η Τουρκία υπέγραψε παρόμοια στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη το προηγούμενο έτος όπου τούρκοι αξιωματικοί του στρατού και στρατιωτικός εξοπλισμός άλλαξαν το ρεύμα της σύγκρουσης της βορειοαφρικανικής χώρας υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ. Οι τρεις χώρες κατέληξαν σε νέα συμφωνία τον Αύγουστο, συμφωνώντας να βελτιώσουν περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης στήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν στην τρέχουσα διαμάχη ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Σεπτέμβριο, ο επί μακρόν σύμμαχος της Τουρκίας, Πρόεδρος των Αζέρων, Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι στρατηγικός εταίρος.

Με πληροφορίες από: ahvalnews, eurasiantimes, defensenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube