Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 12 Οκτωβρίου 2020

Βρυξέλλες: Επί τάπητος οι «παράνομες τουρκικές ενέργειες»

Βρυξέλλες: Επί τάπητος οι «παράνομες τουρκικές ενέργειες»

Το ζήτημα των τελευταίων τουρκικών ενεργειών –στον απόηχο της έκδοσης νέας NAVTEX από την Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο- πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία μετά το μεσημέρι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Είπε επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Τουρκία βρίσκεται απέναντι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ε.Ε. Ανέφερε δε ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της, ενώ εκδόθηκε αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».

Απέπλευσε το Ορούτς Ρέις

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα βγάζει ξανά το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της σκάφος με NAVTEX του Σταθμού Αττάλειας (1262/20) σε απόσταση αναπνοής, στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, προχωρώντας σε κίνηση απότομης κλιμάκωσης της έντασης. Το Ορούτς Ρέις απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την έκδοση της NAVTEX προχώρησε το βράδυ της Κυριακής και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την Άγκυρα να επιμένει ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».

Εσπευσμένα επιστρέφει από την Πορτογαλία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι εσπευσμένα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, μετά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο ομόλογο του, Ζάου Γκόμες Κραβίνιου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει αύριο, Τρίτη, από την Πορτογαλία, όμως οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επίσπευσαν την επιστροφή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube