Weather Icon

Βάλε κι άλλο ΝΑΤΟ στο τραπέζι

Βάλε κι άλλο ΝΑΤΟ στο τραπέζι

REUTERS/Yves Herman

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πρωτομηνιά ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ η δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού στρατιωτικού μηχανισμού για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, που «μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες».

Πρωτομηνιά ανακοινώθηκε η δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο -μιας ακόμη κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής-, την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες η Ε.Ε. ξεγυμνώθηκε. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι συστημικοί Γερμανοί. Η Handelsblatt, γερμανική οικονομική επιθεώρηση, σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής, γράφει: «Κίνητρα αντί για κυρώσεις. Η Ε.Ε. προτιμά να δελεάσει από το να τιμωρήσει την Τουρκία… Όλα αυτά δεν δίνουν μονάχα εντύπωση μιας δουλοπρεπούς πολιτικής. Είναι… Όσο η Ε.Ε. παραμένει ανίκανη να δράσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον πρόεδρο Ερντογάν να εγκαταλείψει την επιθετική του στάση».

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε τι είναι αυτός ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης εντός των μηχανισμών του ΝΑΤΟ. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε τι τεχνικές διευθετήσεις είναι αυτές σε συνομιλίες, που στις 3 Σεπτεμβρίου δεν ήταν συνομιλίες, καθώς «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».
Λήξη διαλόγου συνιστά η ανακοίνωση, με την οποία ενισχύθηκε το βερολινέζικο επιχείρημα αποτροπής της τουρκικής τιμωρίας;
Δεν έχει πλέον σημασία, αφού το ΝΑΤΟ, κατά τον επικεφαλής του, αποτελεί «ανεκτίμητη αξία».

Αξία, όμως, έχει η περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία. Γι’ αυτό δεν ταξίδεψε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε Τουρκία και Ελλάδα; Αν ήταν μόνο τα τεχνικά, γιατί να μπει στον κόπο και στα αεροπλάνα. Προφανώς, υπάρχουν πλάνα. Αυτά που οι «μαρτυριάρηδες» της άλλης πλευράς έχουν αποκαλύψει για τα τρία επίπεδα διαλόγου: πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, στρατιωτικές συνομιλίες, «συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)» και διερευνητικές επαφές, όπου θα συζητηθεί (υποτίθεται μόνο) η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα με την άμυνα ζώνης. Η νηνεμία έχει ημερομηνία λήξης, οι μεσολαβητές, που δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία ως εταίρο λύση -«Στην ουσία, η Άγκυρα διαθέτει παρόμοια άξια λόγου επιχειρήματα, όπως οι Έλληνες και οι Κύπριοι»-, πάλι κρίση θα προκύψει.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube