Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 8 Οκτωβρίου 2020

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν: Σκληρή εικονική αερομαχία στο Αιγαίο – Δοκιμή των S-400 στη Σινώπη – Ανοίγει την Αμμόχωστο

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν: Σκληρή εικονική αερομαχία στο Αιγαίο – Δοκιμή των S-400 στη Σινώπη – Ανοίγει την Αμμόχωστο

Την ώρα που στην Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για “χώρο στη διπλωματία”, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τουρκικό F-16 εμπλέκονταν με Ελληνικό μαχητικό μεταξύ Χίου και Σάμου μέσα στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Το F-16 με την κόκκινη ημισέληνο στην ουρά του ήταν ένα από τα τέσσερα Τουρκικά μαχητικά τα οποία παραβίασαν χθες το FIR Aθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο για να αναγκάσουν τα “Φαντάσματα” της 337 Μοίρας να απογειωθούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο προκειμένου να τα αναχαιτίσουν.

Ακολούθησε αυτό που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στο Αιγαίο με τα “γεράκια” της HAF να υπερασπίζονται τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον αέρα και να εμπλέκονται με το Τουρκικό αεροσκάφος το οποίο αρνήθηκε να αποχωρήσει. Εικόνα η οποία ξεκάθαρα δεν συνάδει με το απαραίτητο κλίμα ηρεμίας για να προχωρήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες και να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας. Και ναι μεν μπορεί οι παραβιάσεις να έχουν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η Τουρκική αεροπορία φροντίζει έστω και με μικρό αριθμό μαχητικών ή τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235  να κρατά ανοιχτές τις αξιώσεις της στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Το δεύτερο “χτύπημα” της Άγκυρας ήρθε με τη μεταφορά στη Σινώπη ενός Στοιχείου του Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος S-400 για να πραγματοποιηθούν όπως αναφέρουν Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και αξιωματούχοι της γείτονα δοκιμαστικές βολές. Ενέργεια που προυποθέτει φυσικά ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος η οποία δείχνει τόσο τεράστια περιφρόνηση στο ΝΑΤΟ όσο και διάθεση να διατηρηθεί πάντα στο “παιχνίδι” η απειλή της στρατιωτικής ισχύος.

Και η προσπάθεια της Άγκυρας να “δηλητηριάσει” το κλίμα ολοκληρώθηκε με την εξαγγελία Ερντογάν να ανοίξει τα Βαρώσια στη μαρτυρική Αμμόχωστο. Ενέργεια ξεκάθαρα παράνομη και εμπρηστική με δεδομένα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το πάγιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδοθούν οι περιουσίες στους νόμιμους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους.

Την ώρα που τον πρώτο λόγο πλέον έχει η διπλωματία, η στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να δείξει δείγματα καλής διάθεσης ειδικά έπειτα από την συμφωνία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για ενεργοποίηση του μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων. Μηχανισμός ο οποίος άλλωστε δεν “εφευρέθηκε” τώρα, αλλά παραμένει εδώ και πολλά χρόνια υπαρκτός στο πλαίσιο της Συμμαχίας, με τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας  να έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν άμεσα ειδικά σε καταστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας.

Όπως έγινε το 2018 έπειτα από την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Τότε που ο Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε δύο φορές στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη καλή πρόθεση αλλά αδυναμία να διαχειριστεί το ζήτημα και παρέπεμψε στον ίδιο τον Ερντογάν.

Η στρατιωτική ηγεσία και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τη διάρκεια της  πρωτοφανούς κλιμάκωσης μέσα στο καλοκαίρι έδειξε ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά να θέσει ανά πάσα στιγμή τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι απλά σε ετοιμότητα αλλά και σε πολεμικό συναγερμό εάν απαιτηθεί. Η “μπάλα” όμως όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά είναι πλέον στο γήπεδο των γειτόνων οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν αν πραγματικά έχουν καλές διαθέσεις ή απλά επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube